“In Romania, diabetul nu este o prioritate”

29/09/2014

“In Romania, diabetul nu este o prioritate”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-diabetul-nu-este-o-prioritate/

complicatii-in-diabetIntr-un studiu paneuropean, Romania se claseaza pe locul 27 din 30 privind prevenirea si tratamentul diabetului, iar acest lucru se datoreaza unor factori care nu pot decat sa atraga atentia asupra intregului sistem.

Avem diabetologi putini si suprasolicitati. Acest este unul din principale motive care duc la ineficienta metodelor de prevenire si tratament din Romania.

“Este binecunoscut faptul ca Romania are o problema cu lipsa diabetologilor.Cei existenti trebuie sa prioritizeze, fiindca nu au destul timp sa se ocupe de toata lumea. Asta inseamna ca, de pilda, pacientii cu mai multe comorbiditati, cu mai multe probleme, sunt mai bine ingrijiti decat cei care sunt recent diagnosticati si cu putine complicatii. Problema este insa ca in cativa ani, fara un management corect si in lipsa cuiva care sa ii ghideze, sa comunice cu ei si sa-i invete cum sa-si gestioneze boala, acesti pacienti vor ajunge sa aiba acele complicatii”, afirma dr. Beatriz Cebolla, directorul Indexului European de Diabet.

 Medicul mai afirma ca dispozitivele pentru managementul diabetului sunt aproape inexistente la noi, pentru ca Romania nu cheltuie multi bani pentru acest segment, asa cum fac alte tari.

Si, rolul medicului de familie este vital in educatia pacientului.

“Foarte putini pacienti au parte de educatie de vreun fel, daramite de calitate. Educatia pacientului este esentiala pentru intelegerea bolii, pentru comunicarea pacient- medic si pentru ca pacientii sa inteleaga cum sa-si gestioneze boala, fiindca zi de zi trebuie sa a multe hotarari. Asa ca, pentru a imbunatati rezultatele, trebuie informati atat pacientii, cat si familiile lor. In plus, educatia va imbunatati aderenta la tratament, un lucru care de asemenea lipseste. Apoi, va imbunatati si prezentarea la controale: daca pacientii inteleg ca trebuie sa fie consultati anual, ei le vor cere asta doctorilor si nu vor astepta ca acestia sa le spuna ca trebuie sa vina sa li se verifice picioarele sau microalbuminuria. Asistenta podiatrica si oftalmologica sunt disponibile. Dar daca ne uitam cati pacienti chiar merg la control anual pentru complicatiile secundare, cati dintre ei isi controleaza picioarele sau ochii, constatam ca nu sunt nici macar 50%. Exista o lipsa importanta a medicilor de familie si a personalului din asistenta primara care sa inteleaga diabetul si care la randul lor sa educe si sa urmareasca pacientul, astfel ca sistemul secundar sa se ocupe de pacientii cu probleme suplimentare. Astfel, starea pacientilor s-ar imbunatati printr-o abordare ieftina. Trebuie doar ca medicii de familie sa fie instruiti si ca personalul din sistemul primar sa fie constienti de problema”, a mai declarat dr. Beatriz Cebolla.

Printre factorii care ar duce la imbunatatirea programelor din diabet din Romania mai sunt realizarea unui registru national bine pus la punct, mai eficient decat cele de pana acum, dar si crearea unui front comun intre pacienti si medici.

Indexul European de Diabet 2014  a fost publicat la data de 17 septembrie 2014, de catre organizatia suedeza de cercetare Health Consumer Powerhouse, in cadrul Congresului Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului de la Viena.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: