Medicii si moasele din Romania, instruiti de specialisti elevetieni
Medicii si moasele din Romania, instruiti de specialisti elevetieni
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-si-moasele-din-romania-instruiti-de-specialisti-elevetieni/
O echipa formata din 7 specialisti de la Spitalul Universitar din Basel, Elvetia, a fost la Bucuresti, la Spitalul Filantropia unde s-a organizat un curs de pregatire in rezolvarea situatiilor de urgenta care apar la nastere, cu scopul unei mai bune dezvoltari a muncii in echipa si a comunicarii eficiente in cazul situatiilor critice.
Specialistii elvetieni au pregatit 7 echipe, fiecare formata din cate un medic si o moasa, care, la randul lor, vor pregati in perioada urmatoare alte echipe. La curs au mai participat si alte 30 de persoane cu pregatire medicala, care isi desfasoara activitatea in spitalul Filantropia.
Cursul a presupus simularea unor manevre in nasterile dificile si a pus accent pe masurile care trebuie luate rapid pentru a rezolva diferite probleme.
Simularea medicala reprezinta o metoda educationala care ofera posibilitatea de a practica in mod deliberat si de a repeta activitati medicale cu risc ridicat sau rar intalnite, precum si exersarea abilitatilor tehnice cu diverse grade de complexitate intr-un mediu sigur, lipsit de impact direct asupra pacientilor.
“Scopul cursului a fost ca medicii implicati in aducerea pe lume a unui copil – obstetricianul, anestezistul, moasa si neonatologul, sa lucreze mult mai bine in echipa, sa comunice mai mult si mai bine, sa aiba mai multa incredere in ei, ca in final sa aiba capacitatea de a lua decizii rapide in situatii critice”, a declarat Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, directorul Spitalului Filantropia.
Prin acest demers se urmareste cresterea calitatii actului medical si reducerea riscului de accidente materne si fetale la nastere.
Este o initiativa de pionierat in obstetrica din Romania, dar la acest moment nu sunt alocate fonduri pentru acest gen de proiecte educative.
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii