Medicina Personalizata, concept nou intr-un sistem vechi
Medicina Personalizata, concept nou intr-un sistem vechi
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicina-personalizata-concept-nou-intr-un-sistem-vechi/
“Medicina Personalizata propune un model de relatie medic-pacient bazat pe atentie dedicata care, din pacate, e foarte neobisnuit pentru pacientul roman. Dar faptul ca e neobisnuit nu inseamna ca nu este un deziderat realizabil, cu atat mai mult cu cat aceasta ar trebui sa fie normalitatea”.
“Vremea medicinei trase la indigo s-a incheiat. Inseamna ca a venit timpul medicinei perfect adaptate nevoilor tale, care incepe printr-o foarte buna cunoastere a tuturor aspectelor vietii tale (profesie, rutina zilnica, mediu social etc.) si continua prin alegerea unui tratament special gandit pentru tine si profilul tau de sanatate”.
Asa isi incepe prezentarea adresata pacientilor Dr. Florin Ioan Balanica, un medic cu peste 20 de ani de experienta in sistemul sanitar romanesc, promotor al conceptului de Medicina Personalizata in Romania.
Acest tip de medicina, unul care pare pretentios la prima vedere, este deja functional in toata lumea, iar intr-un moment de sinceritate, dr Balanica a recunoscut faptul ca pacientii romani sunt inca sceptici intr-o prima faza. Apoi, lucrurile se aseaza.
FormareMedicala.ro si Edumedical.ro au realizat un interviu exclusiv cu Dr. Balanica, Consultant Personal de Sanatate
In cadrul acestuia, s-au pus si dat raspunsuri care vizeaza imbunatatirea relatiei medic-pacient si cat de bine se poate adapta acest tip de medicina, Medicina Personalizata, sistemului actual de sanatate.
“Medicina Personalizata propune un model de relatie medic-pacient bazat pe atentie dedicata care, din pacate, e foarte neobisnuit pentru pacientul roman. Dar faptul ca e neobisnuit nu inseamna ca nu este un deziderat realizabil, cu atat mai mult cu cat aceasta ar trebui sa fie normalitatea. Ca urmare, in momentul in care am decis sa abordez aceasta directie, am plecat de la premisa ca mentalitatile se schimba greu, dar cu speranta ca romanii vor intelege ca merita”, a declarat Dr. Florin Ioan Balanica pentru FormareMedicala.ro.
Pacientii romani, sceptici la inceput
Dar cat de bine a prins in Romania acest tip “pretentios” de medicina? Cum au reactionat pacientii romani? Acestea sunt intrebari firesti atunci cand abordam noutatile din sistem.
“Suntem inca tributari unei societati care nu crede ca merita sa fie tratata asa cum se cuvine, de aceea, din pacate, m-am intalnit cu multi oameni care au fost sceptici ca exista un astfel de mod de a-i ajuta. Cu toate acestea, in momentul in care am sondat impreuna toate aspectele vietii lor si am aflat importanta fiecaruia in gasirea tratamentului potrivit pentru fiecare afectiune in parte, pacientii mei au devenit extrem de receptivi si de deschisi”, a afirmat Dr. Balanica.
Poate incepe Medicina Personalizata din cabinetul medicului de familie?
La acest moment, in Romania, medicul cel mai apropiat de pacient, este cu siguranta medicul de familie, cel care cunoaste istoricul medical al bolnavului, plus ca de-a lungul timpului ajunge sa dezvolte chiar o relatie sociala cu fiecare pacient in parte. Dar poate medicul de familie din Romania sa abordeze acest concept atat de utilizat in tarile dezvoltate?
“Principiul de a trata individual fiecare pacient si de a-i acorda atentie totala ar trebui sa fie aplicat de orice asistent medical sau medic, indiferent de specializare. Sanatatea este unul dintre aspectele la care oamenii sunt cel mai sensibili, prin urmare abordarea corecta a pacientului presupune grija si asigurarea ca faci tot ceea ce ai putea face pentru el”, precizeaza Dr. Florin Ioan Balanica, consultant personal de sanatate din Romania.
Despre aceasta noua abordare a pacientului s-a discutat si in cadrul lansarii campaniei “Fii un pacient ACTIV”, initiata de Asociatia pentru Protectia Consumatorului, in cadrul lunii septembrie, la Bucuresti!
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii