OMS: Nivel de criza ridicat al cazurilor de tuberculoza cu rezistenta la tratamente

23/10/2014

OMS: Nivel de criza ridicat al cazurilor de tuberculoza cu rezistenta la tratamente

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-nivel-de-criza-ridicat-al-cazurilor-de-tuberculoza-cu-rezistenta-la-tratamente/

Vaccinul pediatric hexavalent HexyonHexacima a fost aprobat in EuropaUn raport dat publicitatii de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca la ora actuala, nivelul de criza se mentine la cote ridicata in privinta imbolnavirilor de tuberculoza provocate de tulpini ale bacilului Koch rezistente la tratamentele standard cu antibiotice.

Agentia Reuters transmite ca au fost semnalate numeroase cazuri de inbolnaviri cu forme ale TBC rezistente la tratamentele standard. In anul 2013, aceste forme ale bolii au ucis aproape 1, 5 milioane de oameni din intreaga lume, conform raportarilor oficiale.

Emergenta tulpinilor de Mycobacterium tuberculosis (bacteria care provoaca tuberculoza) rezistente la medicamente este legata de greselile de tratament, se arata in raportarile OMS.

Fie pacientii primesc o medicatie gresita, fie primesc alte doze de medicamente decat cele optime, ori acestia renunta la medicatie inainte de incheierea tratamentului, considerandu-se deja vindecati.

In cursul anului trecut, peste 9 milioane de oameni s-au imbolnavit de tuberculoza. 

3,5% dintre acestia au contractat o varianta a bolii care este rezistenta la anumite tipuri de medicatie — cazuri mult mai dificil de tratat si care au o rata de vindecare mult mai mica, mentioneaza si Agerpres.

“In unele regiuni se manifesta epidemii severe, in special in Europa de Est si in Asia Centrala”, iar in numeroase zone rata de succes a tratamentelor aplicate este “alarmant de mica”, scrie in raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Tuberculoza extensiv-rezistenta (XDR-TB), care este cea mai dificil de tratat si cea mai costisitoare forma a bolii din punct de vedere  financiar, a fost semnalata deja in 100 de tari.

“Accesul la ingrijiri medicale adecvate este extrem de scazut: doar 1 din 5 pacienti bolnavi de tuberculoza multi-drog rezistenta primesc tratament, in timp ce ceilalti sunt lasati sa moara, marind riscul de contagiune asupra membrilor familiilor si al comunitatilor din care fac parte si alimentand astfel epidemia”, a afirmat Grania Brigden, expert in tuberculoza din cadrul organizatiei Medici fara Frontiere, conform unei comunicari oficiale.

In Romania, gratie unui program finantat cu granturi norvegiene, 1000 de pacienti diagnosticati cu tuberculoza vor avea sansa unui tratament adecvat, iar asta relativ repede.  

Programul numit “Initiative in domeniul sanatatii” are o valoare de 24 milioane de euro, iar  bolnavii pot beneficia de recuperare chiar din luna decembrie a acestui an.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: