“Apropierea nu este contagioasa”, campanie de informare si educare a populatiei despre psoriazis
“Apropierea nu este contagioasa”, campanie de informare si educare a populatiei despre psoriazis
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/apropierea-nu-este-contagioasa-campanie-de-informare-si-educare-a-populatiei-despre-psoriazis/
O noua campanie de informare si educare medicala a populatiei, intitulata generic, “Apropierea nu este contagioasa!” a fost lansata astazi, 29 octombrie 2014, cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului.
Campania va dura cateva de zile, iar la nivel national se va desfasura in 8 centre mari de dermatologie din tara printre care Cluj Napoca, Craiova, Constanta, Iasi, Targu Mures, Sibiu, Oradea, Timisoara si Bucuresti.
Campania a devenit o traditie la noi in tara, iar in anii trecuti, Societatea Romana de Dermatologie (SRD) a incercat sa atraga atentia populatiei prin postarea unor mesaje si concepte vizuale in spatii publice, unitati de invatamant, sali de sport, saloane de infrumusetare, bazine de inot si spatii publice unde persoanele bolnave de psoriazis pot fi discriminate din cauza lipsei de informare despre aceasta afectiune.
De asemenea, efectul campaniei s-a reflectat si in cresterea adresabilitatii la medicul dermatolog, psiholog si chiar nutritionist.
Psoriazisul poate fi usor de diagnosticat, dar greu de tratat. Afecteaza pielea si stima de sine a pacientului.
De altfel, bolnavii de psoriazis ar trebui sa fie inregistrati intr-un registru unic, la nivel national, demers initiat de SRD in ultima perioada, aflat in curs de finalizare.
Prof. Dr. Alexandru Tataru- Presedintele Societatii Romane de Dermatologie si Dr. Alin Nicolescu – Secretar General SRD, au lansat mai multe mesaje menite sa le usureze viata celor peste 400.000 de romani care sufera de psoriazis, dar si miilor, chiar sutelor de mii care decid sa nu mearga la medic, sa nu se informeze si in consecinta sa nu se trateze corect.
Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, caracterizata printr-o evolutie accelarata a celulor pielii.
In mod normal celulele pielii se regenereaza in 28-30 de zile, in cazul psoriazisului acest proces are loc in 3-6 zile.
Aceasta accelerare are drept consecinta aparitia unor placi tegumentare ingrosate de culoare roz acoperite cu cruste alb-sidefii.
“Psoriazisul, odata aparut, dureaza toata viata. La fel se intampla si cu Hipertensiunea arteriala sau Diabetul zaharat, si tot la fel, mesajul catre cei bolnavi este : Boala poate fi si trebuie controlata prin tratament medical corect, plus alimentatie corecta indicata de medicul dietetician si suport mental din partea psihologului. Bolnavul cu psoriazis trebuie sa duca o viata cat mai normala cu putinta”, a punctat Prof. Dr. Alexandru Tataru.
Romania se situeaza si la acest capitol pe unul din primele locuri in Europa.
“Unul din cele mai recente studii populationale pe care le-am condus indica o incidenta a psoriazisului in Romania de circa 4% -5%, mai mare decat cea estimata pana acum”, a mai adaugat Presedintele Societatii Romane de Dermatologie.
In cifre, bilantul arata impresionant: aproximativ 400.000 de romani sufera de psoriazis.
Medicii spun ca, tot mai multi pacienti dezvolta psoriazisul “vulgar”, o afectiune cutanata care revine ciclic la intervale relativ scurte.
“Oficial, peste 2% la suta din populatia Romaniei are aceasta boala de piele, insa numarul real de bolnavi este mult mai mare. Imbucurator este faptul ca rata de adresabilitate la medic este in continua crestere, mai mare cu 30% fata de anii anteriori si speram ca prin aceste campanii de informare sa inregistram noi cresteri”, a declarat Dr. Alin Nicolescu, Secretar General SRD.
Studii ingrijoratoare pentru bolnavii de psoriazis
Statisticile arata ca increderea pacientilor in ei insisi si fata de tratamentul aplicat psoriazisului a crescut substantial.
Aceasta in contextul in care la nivel mondial unul din trei pacienti a avut tentative de sinucidere, rata de suicid raportata fiind de 5,5% la pacientii cu psoriazis in comparatie cu rata de 2,4%-3,3% pentru alti bolnavi in general.
Potrivit celor mai recente studii, psoriazisul este estimat cu o rata de aparitie de 2% in populatia nord europeana si de 2%-2,6% in populatia americana (aproximativ 4,5 milioane de oameni).
Rate de aparitie relativ scazute apar in unele etnii ( exemplu:japonezii).
Aceleasi studii releva faptul ca 50% din pacienti relateaza o calitate a vietii scazuta sau slaba la locul de munca.
De asemenea, pacientii cu psoriazis sever rateaza anual in medie intre 3 si 26 de zile de munca , iar 23% din pacienti afirma ca psoriazisul a afectat alegerea unei cariere profesionale.
Peste 30% dintre pacientii cu psoriazis dezvolta si psoriazis artropatic. Pe langa manifestarile cutanate, se asociaza si cu: Artrite periferice, Spondilita / sacroileita, Dactilita / tenosinovita, Entezita, Osteita/ Periostita. Aproximativ 20% dintre pacientii diagnosticati cu Psoriazis artropatic dezvolta leziuni articulare severe, distructive, deformante ce conduc adesea la invaliditate.
Totodata, la pacientii cu Psoriazis artropatic rata de mortalitate este mult mai crescuta decat la populatia generala, cauza cea mai frecventa de deces fiind complicatiile cardiovasculare.
Discriminarea la locul de munca este raportata de 6% dintre pacienti, iar 62% din pacienti relateaza probleme financiare
Pe platforma Formare Medicala exista disponibil un curs despre aceasta boala, “Psoriazisul“, care se adreseaza medicilor de familie si nu numai.
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii