S-a dat start “Campaniei de informare privind gripa”

30/10/2014

S-a dat start “Campaniei de informare privind gripa”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/s-a-dat-start-campaniei-de-informare-privind-gripa/

poza11Astazi, 30 octombrie, s-a lansat Campania de informare privind gripa in sase tari din Europa, printre care si Romania.

La Bucuresti, lansarea  campaniei de constientizare si informare a publicului larg privind importanta vaccinarii antigripale a avut loc la Spitalul Clinic de Obstretica si Ginecologie “Filantropia”.  

Printre temele de discutie abordate au fost strategia Ministerului Sanatatii privind imunizarea populatiei prin administrarea vaccinului antigripal, obiectivele OMS cu privire la importanta vaccinarii, dar si rolul medicului de familie in informarea privind importanta vaccinarii persoanelor aflate in grupele de risc.

Contract cadru multianual pentru achizitionarea dozelor de vaccin

Reprezentantul Ministerului Sanatatii, secretarul de stat Dorel Sandesc a afirmat ca Ministerul doreste sa creasca participarea populatiei la campania de vaccinare pentru utilitatea ei este indiscutabila.

“Gripa reprezinta o mare provocare, pentru ca este o problema majora de sanatate publica. Cifrele confirma acest lucru. Milioane de oameni, mai exact trei milioane pe an fac forme severe si exista si un numar important de persoane care decedeaza, pana la jumatate de milion pe glob. E o problema reala si primim cazuri intr-o forma grava, severa, care pun in pericol viata pacientilor”, a declarat Dorel Sandesc.

De altfel, demnitarul a vorbit si de numarul de doze care vor putea fi disponibile pentru vaccinarea grupelor de risc.  

“Am facut un contract cadru multianual, astfel incat acum avem asigurata aprovizionarea a pana la trei milioane de doze si flexibilitatea achizitionarii. Acum avem 500.000 de doze si, daca va fi o deschidere a populatiei, vom putea suplimenta. Acest efort este facut pentru a oferi gratuit aceste vaccinuri unor categorii de risc: copii de la sase luni la cinci ani, gravide si persoane varstnice, la care se adauga personalul medical, expus prin natura profesiei”, a mai precizat secretarul de stat.

Campania nu se poate derula fara sprijinul medicilor de familie

Secretarul de stat a intarit inca odata importanta medicului de familie intr-o astfel de campanie.  “Acest program nu se poate derula decat cu sprijinul esential al  medicilor de familie prin cabinetele lor sau in unitatile sanitare. Cu aceasta ocazie vreau sa multumesc Societatii Nationale de Medicina Familiei pentru implicarea pe care o are de fiecare data pentru atingerea acestui obiectiv “, a incheiat Dorel Sandesc, secretar de stat.

In luna decembrie ar trebui sa fim gata vaccinati

Primele doze de vaccin care vor fi distribuite de Ministerul Sanatatii prin Directiile de Sanatate Publica medicilor de familiei sau unitatilor sanitare, vor ajunge undeva in jurul datei de 15 noiembrie.

“Este foarte important sa ne pregatim prin vaccinarea persoanelor la risc, prin procurarea vaccinurilor acolo unde este posibil. De la vaccinare pana la obtinerea imunitatii trec in jur de trei saptamani, o luna. De aceea, varful de circulatie al virusului trebuie sa ne prinda gata vaccinati. Daca prognozam ca varful se inregistreaza in ianuarie, evident ca in decembrie sau cel tarziu la 1 decembrie, ar trebui sa fim deja vaccinati. Atata vreme cat campania de vaccinare incepe la jumatatea lui noiembrie, este foarte posibil ca doar primele doze sa vina atunci, iar urmatoarele sa ajunga in decembrie-ianuarie” a declarat Dr. Sanda Adalgiza Alexiu, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.

“Vaccinul cumparat de la farmacie costa mai putin decat doua pachete de tigari”

Important de retinut este ca acest vaccin gripal care vine gratuit de la Ministerul Sanatatii se adreseaza celor care fac parte din grupele de risc, adica gravidele, bolnavii cronici, copii si varstnicii, dar imunizati trebuie sa fim toti.

Pentru o mai buna siguranta impotriva varfului epidemiei care conform OMS s-ar inregistra in luna ianuarie, vaccinul trebuie administrat cat mai repede, chiar de acum, daca este posibil.  

“In cadrul campaniei vorbim de acei pacienti aflati in grupele de risc si care nu isi pot permite vaccinul. Dar, avand in vedere ca vaccinul gripal costa in jur de 25 de lei, incercam sa-i convingem pe pacientii care sunt la risc sau cei care nu sunt, dar care trebuie sa se vaccineze pentru a se proteja, sa cumpere vaccinul ca sa nu astepte pana vin dozele gratuite de la minister, care pot intarzia asa cum s-a intamplat si in alti ani, pana in ianuarie –februarie chiar”, a mai precizat vicepresedintele SNMF, dr. Sandra Alexiu.

Femeile insarcinate inregistreaza cel mai mare risc

La evenimentul de lansare al “Campaniei de informare privind gripa” s-a pus accentul pe importanta vaccinarii mai ales a gravidelor, care conform datelor oferite de Institutul National de Sanatate Publica, au un risc de 7 ori mai mare decat restul populatiei de a contacta virusul gripal.

De altfel, si directorul Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia, Gheorghe Peltecu, a declarat ca gravidele trebuie sa inteleaga riscul la care se supun daca nu se vaccineaza.

“Ca obstetrician, ca presedinte al Comisiei de obstetrica-ginecologie a Ministerului Sanatatii, mesajul este ca gravidele trebuie vaccinate si convinse sa se vaccineze”, a spus prof. dr. Gheorghe Peltecu.

La nivel global, gripa afecteaza 5% – 10% dintre adulti si 20% – 30% dintre copii.

Multi pacienti ajung sa fie spitalizati sau chiar sa moara din cauza gripei. Anual, epidemiile de gripa genereaza la nivel mondial intre 3 si 5 milioane de cazuri severe de gripa si intre 250.000 si 500.000 de cazuri de deces.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: