39 de centre de permanenta, infiintate dupa 1 iunie
39 de centre de permanenta, infiintate dupa 1 iunie
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/39-de-centre-de-permanenta-infiintate-dupa-1-iunie/
39 centre de permanenta au fost infiintate in Romania, dupa intrarea in vigoare a noilor norme ale Ministerului Sanatatii, la 1 iunie. Cele mai multe centre de permanenta au fost deschise in judetul Botosani, adica sapte. Pe locul doi se afla judetul Satu Mare, cu sase centre, urmat de Teleorman cu patru unitati si de Hunedoara, Brasov si Valcea, cu cate trei centre de performanta. In Mures, Galati si Salaj au fost infiintate cate doua centre, iar in Giurgiu, Braila, Cluj, Arges si Bihor cate un centru.
“Asigurarea asistentei medicale in centrele de permanenta reprezinta o necesitate in mediul rural, acolo unde avem deficitara acoperirea cu asistenta medicala.
Acestea pot fi organizate insa cu succes si in orase sau in localitatile unde au existat cazuri de spitale reprofilate pentru a asigura continuitatea asistentei medicale”, a declarat Attila Cseke, ministrul Sanatatii.
Activitatea medicilor de familie – mai flexibila
Noile reguli impuse de Minister de la 1 iunie 2011, privind desfasurarea activitatii medicilor de familie in centrele de permanenta, au dus la flexibilizarea activitatii si la eliminarea disfunctionalitatilor din organizarea unitatilor. De altfel, au fost suplimentate veniturile medicilor de familie si a asistentilor medicali care asigura continuitatea asistentei medicale primare in regim de garda in aceste centre. In plus, autoritatilor locale li s-a impus sa se implice in sustinerea unitatilor intrucat comunitatea este beneficiara directa a serviciilor efectuate.
Totodata, Ministerul a pus la dispozitia medicilor si lista urgentelor medico-chirurgicale (cod verde) pentru care se pot acorda consultatii de urgenta, in cadrul centrelor de permanenta sau la domiciliul pacientilor.
Casele de asigurari trebuie sa foloseasca toti banii alocati pentru finantarea centrelor
Ministrul Sanatatii atrage atentia reprezentantilor caselor de asigurari de sanatate sa utilizeze toate fondurile puse la dispozitie pentru finantarea centrelor de permanenta. Anul acesta, Ministerul a alocat 21 milioane de lei pentru functionarea centrelor. Pentru primul trimestru s-a prevazut un buget de 8.500.000 de lei pentru centrele de permanenta, insa solicitarea CNAS a fost de doar 6.095.000 lei, astfel incat au ramas neutilizati peste 2.400.000 lei.
In prezent, in Romania functioneaza peste 100 centre de permanenta, in care activeaza 755 medici. Dintre acestea, 62 functioneaza intr-un spatiu pus la dispozitie de autoritatea locala. Alte 106 centre de permanenta se afla in procedura de infiintare.
Autor: Mirabela Viasu
Sursa: www.paginamedicala.ro
0 Comentarii