Tratament personalizat pentru bolnavii de cancer
Tratament personalizat pentru bolnavii de cancer
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/tratament-personalizat-pentru-bolnavii-de-cancer/
Sanse la viata pentru bolnavii de cancer din Romania. Institutul National “Victor Babes” deruleaza un proiect cu fonduri europene de aplicare a tratamentului personalizat pentru acest tip de pacienti.
Proiectul PersoTHER a fost demarat in 2010 si a primit o finantare de 5,4 milioane de lei, din care peste 4,6 milioane lei sunt fonduri nerambursabile.
“Este un proiect de cercetare in care am experimentat metode noi pentru diagnosticul si prognosticul tumorilor maligne, dar si pentru a stabili care dintre pacienti sunt potriviti pentru un anumit tip de tratament. La ora actuala se urmareste ca tratamentul sa fie personalizat. De aceea se cheama PersoTHER — terapie personalizata — fiecare pacient are nevoie de un anumit tratament pentru ca tipul lui de boala cere un anumit tip de tratament. Inainte nu se putea stabili acest lucru si toata lumea primea chimioterapie, radioterapie, la gramada. Acum este aceasta tendinta de personalizare a tratamentului si noi in anatomia patologica, aplicand metodele de biologie moleculara, putem sa stabilim ce pacienti beneficiaza si tipul de tratament”, a declarat Carmen Ardeleanu, manager stiintific al proiectului, conform Agerpres.
Aceasta a explicat ca la nivelul institutului de cercetare “Victor Babes” se poate efectua de acum un set de analize, partial sustinute financiar de CNAS, care vor fi prezentate ulterior specialistului oncolog pentru a stabili schema de tratament.
“Noi facem numai diagnosticul, rezultatul il duce la medicul oncolog care poate vedea ca pacientul este sensibil la un anume factor si asa va vedea ca nu are rost sa dea toata gama de chimioterapie. Nu mai trebuie sa ducem analizele in Ungaria, Austria, acum se pot face in Romania”, adaugat Ardeleanu.
De asemenea, Prof. Giuseppe Bussolati, conducatorul acestui proiect, a aratat la randul sau ca este nevoie de o standardizare a analizelor efectuate in Romania pentru ca pacientii sa beneficieze de cel mai bun tratament.
“Nivelul cultural al specialistilor romani este foarte avansat pentru ca scolile sunt bune, de cel mai inalt nivel. Ceea ce lipseste este posibilitatea de selectionare a tratamentului canceros. Analizele pot stabili cauza acestui diagnostic malign, poate fi din pricina hormonilor estrogeni sau alte cauze. Pentru a face acestea avem nevoie de anumite analize. Noi am facut un test la nivel national pentru a controla daca aceste analize se fac bine sau nu. Un control al calitatii este esential, necesar si suntem de acord ca daca cineva da un raspuns gresit, pentru ca foloseste tehnici gresite, atunci tratamentul va fi gresit. Avem nevoie de o standardizare a analizelor pentru cel mai bun tratament posibil”, a declarat pentru Bussolati, profesor in cadrul Universitatii din Torino, conform Agerpres.
Medicina Personalizata propune un model de relatie medic-pacient bazat pe atentie dedicata. Acest tip de medicina, unul care pare pretentios la prima vedere, este deja functional in toata lumea. In Romania se afla abia la primii pasi.
Pe platforma Formaremedicala.ro, medicii de familie si nu numai, pot parcurge un curs creditat cu 6 puncte EMC despre Mielom.
0 Comentarii