Bolile respiratorii, o problema in Romania
Bolile respiratorii, o problema in Romania
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/bolile-respiratorii-o-problema-in-romania/
Bolile respiratorii reprezinta a treia cauza de mortalitate in Uniunea Europeana, revendincand un numar de 373.000 de vieti in 2010, conform Anuarului Regional al Comisiei Europene Eurostat 2014.
In ceea ce priveste Romania, statisticile Comisiei Europene arata ca in perioada 2008 – 2010 in tara noastra au fost inregistrate aproximativ 95 de decese la 100.000 de locuitori, adica peste media europeana de 85 de decese la 100.000 de locuitori.
Pentru a intensifica masurile de diagnostic precoce, tratament si monitorizare a acestor afectiuni, expertii romani implicati in managementul bolilor respiratorii se reunesc in cadrul celei de-a doua editii a Forumului National de Management Respirator – RespiraFORUM 2. Evenimentul va avea loc joi, 4 decembrie 2014, la Hotel Ramada Parc incepand cu orele 11.30.
RespiraFORUM 2 isi propune sa traseze principalele directii strategice, care trebuie implementate pe termen scurt, mediu si lung pentru imbunatatirea managementului bolilor pulmonare. Discutiile se vor axa in principal pe situatia actuala a bolilor respiratorii din Romania si pe masurile urgente necesare pentru reducerea incidentei si prevalentei acestor afectiuni, precum si pentru scaderea mortalitatii prin boli pulmonare.
Vor fi prezentate rezultate preliminare ale studiului RELIEF in Romania si Bulgaria (prof. univ. dr. Florin Mihaltan, Bucuresti), precum si cele mai recente recomandari ale ghidurilor terapeutice pentru sindromul overlap (prof. asoc. dr.Ruxandra Ulmeanu, Bucuresti), astm si bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC). De asemenea, se va discuta si despre modalitatile de obtinere a controlului in sindroamele obstructive bronsitice (prof. univ. dr. Monica Pop, Cluj Napoca), despre rolul reabilitarii pulmonare (conf. univ. dr. Paraschiva Postolache, Iasi), dar si despre diagnosticul si stadializarea prin imagistica si bronhoscopie in cancerul bronhopulmonar (prof. univ. dr. Gabriela Jimborean, Targu Mures).
Un alt subiect de maxima importanta pentru specialistii implicati in managementul bolilor respiratorii, abordat la RespiraFORUM 2 este problematica tuberculozei pulmonare in Romania (conf. univ. dr. Oana Arghir, Constanta).
La discutii vor participa si conf. univ. dr. Ovidiu Fira-Mladinescu – Timisoara, prof. univ. dr. Diana Deleanu – Cluj Napoca, conf. univ. dr. Floarea Mimi-Nitu – Craiova, sef lucrari dr. Dana Matei – Arad.
Prima editie a manifestarii, desfasurata in luna iunie a acestui an, a adus la aceeasi masa de discutii pe unii dintre cei mai importanti profesionisti din lumea medicala romaneasca.
Printre prioritatile si obiectivele strategice stabilite de cei 15 experti in patologia respiratorie si lideri de opinie in domeniu s-au numarat realizarea unui parteneriat pluridisciplinar si crearea unor colaborari intre specialisti, asociatii de pacienti, institutii guvernamentale si societatea civila.
RespiraFORUM 1 a fost urmat de o serie de conferinte pluridisciplinare organizate in perioada noiembrie – decembrie 2014, in principalele centre universitare din Romania. Scopul manifestarilor regionale a fost intarirea colaborarii intre profesionistii implicati in managementul bolilor pulmonare, pentru imbunatatirea calitatii sistemului de ingrijire a persoanelor diagnosticate cu boli respiratorii.
Desfasurat sub egida Societatii Romane de Pneumologie, Forumul National de Management Respirator – RespiraFORUM 2 isi propune sa se transforme intr-o posibila platforma de actiune impotriva “epidemiei” de boli respiratorii.
Medicii interesati despre probematica bolilor respiratorii, pot parcurge cursul de BPOC pe platforma FormareMedicala.ro, creditat cu 12 puncte EMC. Pentru a incepe cursul, click aici.
0 Comentarii