Reorganizarea interventiei de screening neonatal, confirmarea diagnosticului si aplicarea dietei specifice pentru fenilcetonurie si hipotiroidism congenital

17/12/2014

Reorganizarea interventiei de screening neonatal, confirmarea diagnosticului si aplicarea dietei specifice pentru fenilcetonurie si hipotiroidism congenital

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministerul-sanatatii-reorganizarea-interventiei-de-screening-neonatal-confirmarea-diagnosticului-si-aplicarea-dietei-specifice-pentru-fenilcetonurie-si-hipotiroidism-congenital/

copiiIn 2015, Ministerul Sanatatii intentioneaza reorganizarea Interventiei de screening neonatal, confirmarea diagnosticului si aplicarea dietei specifice pentru fenilcetonurie si hipotiroidism congenital din cadrul Programului national de sanatate a femeii si copilului.  

“In acest an, am reusit sa rezolvam o importanta problema cu care se confruntau pacientii cu fenilcetonurie prin introducerea la compensare a tratamentului medicamentos necesar. Una dintre cele 17 molecule orfane introduse la inceputul anului in lista este destinata tratarii acestor bolnavi. Nu vrem sa ne oprim aici si, la anul, intentionam sa finalizam ghidurile de management al bolii. De asemenea, vrem sa crestem rata de acoperire pentru screeningul neonatal in vederea depistarii precoce a acestei afectiuni si sa asiguram conditiile pentru acces nediscriminatoriu la tratament dietetic a pacientilor”, a declarat Nicolae Banicioiu, Ministrul Sanatatii.

Mai mult, incepand de anul viitor, Ministerul Sanatatii are in vedere standardizarea practicii medicale de diagnostic si tratament la nivelul tuturor celor 5 centre in care se desfasoara programul.

De asemenea, Ministerul Sanatatii va asigura instruirea personalului medical pentru cresterea competentelor profesionale si de management a cazurilor de fenilcetonurie.

In anul 2013, la nivel national se aflau in tratament dietetic 108 copii si 17 adulti.

Fenilcetonuria este o afectiune congenitala de natura metabolica care apare pe cale ereditara. Ea este cauzata de lipsa unei enzime din corp numita fenilalaninhidroxilaza, care are un rol esential in metabolizarea alimentelor cu proteine.

In cazul in care copilul nu primeste tratament la timp, boala poate degenera in afectiuni neurologice grave (retard mental), dar si in alte probleme de dezvoltare.

Daca boala este depistata la nastere si este instituit regim dietetic atunci pacienti pot fi recuperati pentru societate.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: