Interventie in premiera, in Romania. Medicii chirurgi au extras o tumora de 1 kilogram unei fetite de doua luni
Interventie in premiera, in Romania. Medicii chirurgi au extras o tumora de 1 kilogram unei fetite de doua luni
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interventie-in-premiera-in-romania-medicii-chirurgi-au-extras-o-tumora-de-1-kilogram-unei-fetite-de-doua-luni/
Operatie delicata si riscanta in acelasi timp. Trei chirurgi au efectuat la Spitalul Marie Curie o interventie chirurgicala in premiera la o fetita de doua luni care avea o tumoare la gat de aproximativ un kilogram.
Interventia a dura 8 ore si a fost realizata de prof. dr. Ghali Ghali din Louisiana (SUA), Daniel Petrisor din Oregon (SUA) si de medicul Mihai Dorobantu de la Spitalul Sfanta Maria.
“Este o premiera medicala europeana. Fetita avea doua luni. Se afla in sectie de aproape doua luni de zile. Nu aveam nicio solutie prin zona aceasta a Europei. Am mai avut un astfel de caz in urma cu patru ani si a fost foarte greu sa gasim solutie in Europa. Copilul avea o tumora masiva la mandibula. Traheea era foarte afectata, contorsionata, era impinsa de tumora anterior lateral. Doctorii Ghali si Petrisor au venit duminica, au vazut copilul la noi in reanimare si luni a inceput operatia, care a durat de la 12,00 la 20,00. Practic era o tumora de gat care avea aproape un kilogram. Cuprindea toata zona gatului, era in spatele traheii, erau afectate esofagul, vasele gatului, glande, glanda tiroida, nervi, baza limbii era foarte afectata. Operatia a decurs bine. Avem sperante ca fetita sa aiba o viata normala, deja asteptam acum ca in zona gatului sa creasca tesutul. A fost si o reconstructie. Cei doi chirurgi din SUA au spus ca dupa 6-8 zile o sa arate bine acolo in zona gatului, o sa ia suport de hormoni tiroidieni pentru ca o parte din tiroida, cuprinsa in tumora, a fost rezecata. Carotidele externe erau in tumora”, a declarat dr. Catalin Cirstoveanu, seful Sectiei de Terapie Intensiva Nou-Nascuti de la Spitalul Marie Curie din capitala.
Tot medicul a mai spus ca in zilele urmatoare se asteapta rezultatele examenului anatomo-patologic pentru a se vedea ce fel de tumora este.
“O sa vedem ce fel de tumora este. Parerea dansilor este ca e o tumora vasculara agresiva. O sa vedem ce spune anatomia patologica in cateva zile. Era extrem de agresiva tumora prin dimensiune si prin ce organe cuprindea”, a precizat dr. Cirstoveanu, citat de Agerpres.
Operatia realizata la Marie Curie este un premiera europeana.
0 Comentarii