Ministrul Sanatatii promite sporuri intre 100 % si 200% pentru medicii din zonele defavorizate

29/01/2015
Ministrul Sanatatii promite sporuri intre 100 % si 200% pentru medicii din zonele defavorizate

Ministrul Sanatatii promite sporuri intre 100 % si 200% pentru medicii din zonele defavorizate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ministrul-sanatatii-promite-sporuri-intre-100-si-200-pentru-medicii-din-zonele-defavorizate/

mediciNicolae Banicioiu, Ministrul Sanatatii, a declarat joi, 29 ianuarie 2015, intr-o conferinta de presa, ca medicii de familie si cei din ambulatoriu de specialitate din zonele defavorizate ar putea primi sporuri cuprinse intre 100% si 200% potrivit unui proiect care va fi pus in dezbatere publica si care ar putea intra in vigoare la 1 aprilie.

“Sunt comunitati izolate, sunt medici care altfel nu ar fi stimulati sa mearga in zonele respective. (…) Am venit cu o propunere de ordin de ministru care este in transparenta decizionala sau va fi afisat astazi si va fi dezbatut o perioada destul de redusa ca au fost discutii destul de multe pentru acest subiect si practic de la 1 aprilie va putea fi in vigoare. Intentia noastra este sa atragem cati mai multi medici catre acele comunitati deficitare, scopul este de a-i aduce pe medici acolo si de a-i si mentine”, a declarat Ministrul Sanatatii.  

Potrivit oficialuluii, o alta modalitate de stimulare a medicilor de a lucra in mediul rural este aceea ca autoritatile locale sa aiba posibilitatea cadin fondurile disponibile sa directioneze sume catre bugetul de cheltuieli de personal al spitalului pe care il au in subordine.

“Ne referim aici la spitalele orasenesti, chiar si cele municipale, care sunt afectate de lipsa de personal si lipsa dorintei de a se intoarce. Este vorba despre posibilitatea, va fi un paragraf in proiectul de lege pe care il introducem saptamana viitoare, pentru a le da posibilitatea autoritatilor locale ca din fondurile disponibile in bugetul local sa indrepte catre bugetul de cheltuieli de personal al spitalului pe care il au in subordine. Vor putea alege intre panselute si a avea totusi medic reanimator, eu cred ca vor alege sa aiba medic reanimator. Modificam cadrul legal”, a mai afirmat ministrul, citat de Agerpres.

Presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie, dr. Rodica Tanasescu, a spus ca sporul pentru medicii care lucreaza in zone defavorizate este in vigoare de 20 de ani, iar aceste proiect propus de MS contine prevederi care “nu sunt mai bune, ci sunt mai severe decat cele care erau pana acum”.

“In ceea ce priveste sporul de rural, el exista de 20 de ani, este conceput ca o cale de a creste interesul medicilor pentru stabilirea in localitati rurale grele sau in zone izolate unde exista deficit de medici. Acum se rediscuta aceste criterii de spor, nu s-a ajuns la o varianta definitiva inca si speram ca lucrurile se imbunatatesc, dar deocamdata aceste prevederi nu sunt mai bune, ci sunt mai severe decat cele care erau pana acum, adica multe dintre localitatile rurale din tara vor pierde sporul de rural, sau vor a avea un spor mai mic. Sunt cabinete pentru care sporul va fi mai mare si este foarte important, dar este o exceptie care confirma regula, se refera la cele cinci cabinete din Delta Dunarii care vor primi un spor de 200% absolut necesar daca ne gandim ca ei se deplaseaza pe apa”, a declarat presedintele SNMF, tot conform Agerpres.  

2 Comentarii

  1. Pistol Irina says:

    Daca,din motive,m-am stabilit intr-o zona defavorizata si stau, sporul se retrage fiindca nu mai intelege sistemul sa ma motiveze. Cum sa-mi recapat sporul?

  2. dinu maria says:

    Pentru a face un comentariu pe aceasta tema,tema care de altfel ma intereseaza, astept cu nerabdare publicarea variantei definitive,desi sincer vorbind nu am prea mari sperante sa se mai schimbe ceva in bine pentru medicii care incearca sa pupravietuiasca in mediul rural.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: