Educatie pacienti: 10 simptome banale care pot indica prezenta cancerului
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
10 simptome banale care pot indica prezenta cancerului
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/10-simptome-banale-care-pot-indica-prezenta-cancerului/
Un studiu publicat de revista Women’s Health arata ca mai bine de jumatate dintre adultii ignora simptomele cancerului.
10 simptome care par banale la inceput, nu inseamna neaparat prezenta boliii, ci trebuie sa ne duca la doctor, mai intai, pentru mai multe investigatii.
1. Tuse sau raguseala persistenta
Tusea care apare din cand in cand nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Insa, o tuse constanta si, eventual, insotita de sangerari, este un simptom care nu trebuie ignorat.
“In majoritatea cazurilor, tusea nu este provocata de cancer. Insa, tusea persistenta trebuie sa aduca pacientul la doctor, pentru ca poate fi un indiciu al cancerului la plamani”, este de parere Therese Bartholomew Bevers, specialist in oncologie.
2. Schimbari in tranzitul intestinal
Daca se observa schimbari persistente in tranzitul intestinal, este recomandata o vizita la medic.
“Ar putea fi un indiciu pentru cancerul de colon. In aceste situatii, este recomandata o colonoscopie”, a explicat doctorul.
3. Schimbari in urinare
“Daca exista sange in urina, ar putea insemna ca exista un cancer de vezica urinara sau de rinichi. Insa, de cele mai multe ori, este vorba despre o infectie a tractului urinar”, mai precizeaza doctorul.
4. Durere persistenta, inexplicabila
Durerile persistente nu sunt neaparat semne ale existentei unui tip de cancer. Insa, acestea sunt indicii ca este necesara o vizita la medic.
“Migrenele persistente pot fi un simptom al cancerului la creier, durerile in piept pot fi un indiciu al cancerului pulmonar, iar cele simtite in abdomen pot fi un simptom al cancerului ovarian”, a explicat medicul specialist.
5. Schimbarea aspectului unei alunite
Desi nu toate alunitele sunt indicii ale unui melanom, schimbarea celor existente ar trebui verificata de un medic dermatolog.
6. O inflamatie care nu se vindeca
Daca inflamatiile nu se vindeca dupa trei saptamani de la aparitie, este necesara o consultatie medicala. Aceste inflamatii persistente ar putea fi un indiciu al dezvoltarii unei tumori maligne, numita „carcinom”.
7. Sangerare neasteptata
Sangerarea in afara perioadei de menstruatie poate fi un indiciu al cancerului cervical, iar sangerarea din rect poate fi un simptom al cancerului de colon.
8. Scadere neasteptata in greutate
“Daca scaderea in greutate nu este generata de niciun efort al persoanei, aceasta semnaleaza o problema medicala grava, cum ar fi dezvoltarea unei tumori maligne”, mai completeaza oncologul.
9. Un nodul
“De fiecare data cand apare un nodul sau cand unul deja existent se modifica, persoana trebuie sa apeleze urgent la specialist”. Desi nodulii pot insemna si existenta unor chisturi benigne, acestia nu trebuie ignorati.
10. Dificultatea de a inghiti
Dificultatea de a inghiti alimentele poate fi un simptom al cancerului la gat sau la esofag. De aceea, este impotant sa se faca macar un consult medical.
0 Comentarii