Schimbari pentru medicul de familie incepand de la 1 aprilie 2015

05/03/2015
Schimbari pentru medicul de familie incepand de la 1 aprilie 2015

Schimbari pentru medicul de familie incepand de la 1 aprilie 2015

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/schimbari-pentru-medicul-de-familie-incepand-de-la-1-aprilie-2015/

romaniaModificari ale pachetului standard de servicii medicale oferite asiguratilor si schimbari pentru medicii de familie, incepand cu 1 aprilie 2015.

Toate acestea potrivit proiectului de Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014 – 2015

Mai putine consultatii de monitorizare

Este vorba de consultatiile oferite de medicul de familie pe care Casa de Asigurari de Sanatate le deconteaza pentru pacientii cu una sau mai multe dintre bolile cronice cu impact major asupra poverii imbolnavirilor: riscul cardiovascular inalt, HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronsic, boala cronica respiratorie obstructiva, boala cronica de rinichi.

Dar, in continuare, medicii de familie vor oferi consultatii de monitorizare activa, prin plan de management integrat, pe baza de programare, pentru aceste boli.

Mai clar, medicii de familie vor oferi trei consultatii in loc de patru pentru evaluarea cazului nou-depistat, in primul trimestru dupa luarea in evidenta.

Astfel, medicul va efectua bilantul clinic initial al pacientului, care include screening-ul complicatiilor, va incepe si ajusta terapia optima pana la obtinerea raspunsului terapeutic preconizat, va educa pacientul, ii va recomanda investigatii paraclinice, va scrie bilet de trimitere pentru cazurile care necesita consultatii de specialitate sau care depasesc competenta sa, noteaza site-ul economica.net.

Dupa evaluarea initiala a pacientului cu HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronsic, boala cronica respiratorie obstructiva sau boala cronica de rinichi, o data la trei luni, acesta va fi monitorizat activ de catre medic prin doua consultatii programate , in loc de 1-3 consultatii, in prezent, care includ evaluarea controlului bolii, screening-ul complicatiilor, educatia pacientului, investigatii paraclinice si tratament.

In cazul bolilor cronice, medicii pot prescrie unui asigurat medicamente cu si fara contributie personala din sublista C sectiunea C1 – pe fiecare cod de boala, o singura prescriptie/maxim doua prescriptii lunar, cu maximum trei medicamente, cu exceptia triplei terapii pentru hepatitele cronice virale si cirozele hepatice, unde numarul maxim de medicamente este patru. 

Mai multe consultatii la domiciliu

Tot incepand cu data de 1 aprilie 2015, medicul de familie pot face maxim 42 de consultatii pe luna la domiciliul asiguratilor, fata de cel mult 21 de consultatii, in prezent.

Totusi, se mentine limita maxima de trei consultatii la domiciliul asiguratilor intr-o zi, se arata in proiectului de Hotarare de Guvern.

De asemenea, medicul de familie va putea oferi consultatii la domiciliu si asiguratilor nedeplasabili din motiv de invaliditate permanenta sau invaliditate temporara, asiguratilor cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet.

Servicii in plus oferite de medicul de familie

De la 1 aprilie, medicii de familie pot efectua spirometrie pacientilor din lista, mai scrie in proiectul de HG.
Si in acest an medicii de familie cu dotari si competente atestate vor putea efectua EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate si ecografie generala – abdomen si pelvis.

Cum va fi platit medicul de familie in 2015

 In acest an, medicii de familie urmeaza sa fie platiti in regim de 80% pentru plata pe serviciu si 20% – plata per capita, fata de 50% pentru per capita si 50% pentru plata pe serviciu, cum era pana acum.

INPORTANT! Medicii de familie vor putea incheia contract de furnizare de servicii medicale cu Casele de Asigurari de Sanatate, indiferent de numarul peroanelor inscrise pe listele proprii.

Pana acum, limita minima era de 800 persoane inscrise in mediul urban, iar in mediul rural limita minima se stabilea pe unitati administrativ teritoriale/zone urbane, de catre o comisie formata din reprezentanti ai Caselor de Asigurari de Sanatate si ai Directiilor de Sanatate Publica, ai Colegiilor teritoriale ale Medicilor, ai patronatului judetean al medicilor de familie si ai asociatiei profesionale judetene a medicilor de familie.

Astfel, comisia stabilea si numarul necesar de medici de familie care puteau intra in relatie contractuala cu CAS. 

Acum, noul proiect de act normativ elimina prevederile referitoare la numarul optim de 1.800 de persoane inscrise pe lista unui medic de familie, precum si reglementarile privind comisia formata din reprezentanti ai forurilor enumerate mai sus care aveau atributii in stabilirea numarului necesar de medici si a numarului de persoane inscrise (in mediul rural) pentru care se incheia contract cu CAS, relateaza economica.net.

Obligatii pe care le are medicului de familie de la 1 aprilie 2015

Proiectul de Hotarare de Guvern face referire si la obligatiile pe care medicul de familie le are incepand cu 1 aprilie 2015. 

Astfel, acestia sunt obligati sa foloseasca aplicatia online de raportare in sistemul informatic al cardului national de asigurari sociale de sanatate.

Insa, in cazuri bine intemeiate, in care nu se poate realiza comunicatia cu sistemul informatic al cardului national de asigurari sociale de sanatate, medicii pot folosi aplicatia de raportare in sistemul informatic al cardului national de asigurari sociale de sanatate, in mod offline.

Serviciile acordate in sistem offline se introduc in sistemul informatic al cardului, in maximum 72 de ore de la momentul inregistrarii in aplicatia de raportare, dar nu mai tarziu de data la care se face raportarea activitatii lunare care face obiectul contractului cu Casa de Asigurari de Sanatate.

In caz contrar, CAS nu deconteaza furnizorilor aceste servicii.

 

 

Autor: Adriana Pavel

7 Comentarii

  1. Felicia says:

    Buna , parintii mei sant invalizi cu insotitor nu sant deplasabili, as vrea sa stiu daca medicul de familie este obligat sa le faca vizite la domiciliu,de doiy ani de cand sant in aceste conditii medicul nu le a facut nici o vizita le domiciliu! Nu cred ca e normal sa fie asa cred eu?

  2. stanica says:

    Buna ziua , am o intrebare:
    Sunt in divort si am nevoie de dosarul medical xerox copie a copilului meu in vîrstă de 5,5 ani.
    M-am prezentat la dr Morar Daniela medic de familue din Cluj-Napoca cu o cerere si fiind prietena cu soția mea ,mi-a invocat tot felul de surtertipuri si nu mi-a pus la dispozitie dosarul.
    Impotriva acestui medic ce pot face si unde ma pot adresa.Multumesc

  3. MARTIN CONSTANTA says:

    Buna ziua. Doresc sa stiu daca medicul de familie poate prescrie unui pacient reteta pentru morfina. Mentionez ca pacienta sufera de cancer de coada de pancreas cu metastaze multiple. Pacienta nu se mai poate deplasa, a facut chimioterapie, iar medicul specialist din Fundeni i+a prescris deja morfina mentionand in scrisoarea medicala si biletul de iesire din spital ca medicul de familie va continua tratamentul. Medicul de familie a refuzat spunand ca nu este abilitat sa faca acest lucru. As dori sa stiu ce trebuie sa fac in continuare in conditiile in care pacienta nu se mai poate deplasa. Cui trebuie sa ma adresez? Pacienta este din provincie.

  4. Maria says:

    Buna ziua,
    Va rog sa imi spuneti cate retete compensate /gratuite poate primi unh copil de 4 ani intr-o luna, pentru diferite variante de gripa, raceala, rosu in gat, et5c. Deci nu este vorba de boli cronice. As dori sa imi spuneti exact unde este scris, legea, sau inj baza carui document, imi spune medicul de familie, ca daca a avut o raceala la inceputul lunii si mi-a dat reteta compensata(cu 4 sau 5 medicamente)apoi la finalul lunii a racit iar, nu poate sa imi dea reteta compensata. Nu mi se pare normal! Va rog sa ma lamriti!

  5. Banica says:

    Bună ziua,
    Am nevoie de o lămurire mai exact.
    Sunt însărcinată în luna a 7a și pe 19 oct am mers la medicul de familie să iau concediul prenatal. Menționez ca m-a masurat, cântărit și mi-a luat tensiunea. Azi am mers să îmi dea un bilet de trimitere la ginecologie și mi s-a spus ca nu mă poate ajuta pt ca are voie decât la o consultație pe lună. Doresc să știu dacă este în regulă răspunsul pe care l-am primit având în vedere ca doream decât un bilet de trimitere către ginecologie. Și de la ginecologie să iau bilet de trimitere pt analizele care se repetă în trim 3.
    Îmi poate da bilet de trimitere dacă plătesc consultația?
    Mulțumesc frumos

  6. boronea says:

    In articol exista o informatie eronata ! Dupa ultimele date aprilie 20 ,medicii de familie sunt OBLIGATI sa aiba inscrisi pe lista cel putin 800 de pacienti ( de ce nu s-ar stabili atunci cu strictete si un numar MAXIM de pacienti). Hotarari discriminatorii ?

    • constantin iuliana says:

      Doresc sa stiu daca nu mai am asigurare plătesc consultații la medicul meu de familie si daca dă cat costa o consultație.multumesc

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: