Educatie pacienti: Boala cronica renala, o boala silentioasa
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Boala cronica renala, o boala silentioasa
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/boala-cronica-renala-o-boala-silentioasa/
In Romania se apreciaza ca ar exista aproximativ doua milioane de persoane cu boala cronica renala, dar doar 2% dintre acestea sunt diagnosticate si se afla in evidenta si ingrijirea unitatilor medicale.
Nu de putine ori, pacientii nou intrati in dializa afirma ca nu au stiut ca sufera de o boala de rinichi. In realitate, boala evolueaza fara simptome ani de zile sau chiar zeci de ani.
Pentru a evita aceaste situatie, sau macar pentru a intarzia evolutia bolii cat mai mult posibil, este necesar ca aceasta sa fie descoperita intr-un stadiu precoce.
Ideal ar fi chiar in momentul debutului, dar din pacate, boala cronica renala este una dintre afectiunile inca subdiagnosticate datorita evolutiei sale lente si „silentioase”, ajungandu-se, astfel, intr-un stadiu foarte inaintat al bolii renale.
Din pacate, boala nu nu poate fi vindecata, dar luarea anumitor masuri in stadiul incipient al bolii poate incetini evolutia acesteia si poate reduce la minimum riscurile complicatiilor la care sunt predispuse persoanele a caror functie renala este afectata.
Odata instalata si diagnosticata boala renala, conduita de tratament trebuie urmata cu si mai mare atentie si strictete, mai ales ca pot aparea si alte manifestari care trebuie tratate.
De aceea, din acest moment, medicul de familie va trebui sa colaboreze indeaproape cu medicul nefrolog si, in functie de boala de baza, cu medicul cardiolog si/sau medicul diabetolog.
Din momentul in care examenele de laborator arata ca functia renala este afectata, de exemplu creatinina din sange incepe sa depaseasca valorile normale, ingrijirea bolii de rinichi cade in sarcina medicului de specialitate, nefrolog.
Ca masura prevenitiva eficienta, consumul de apa este foarte important. Asa se pot filtra toti produsii rezultati din arderile celulare, substantele toxice pe care le introducem in organism, medicamentele sau colorantii alimentari.
Un consum de apa suficient este benefic oricui. Ba chiar medicii ne recomanda sa incepem ziua chiar cu un pahar cu apa.
1 Comentarii
Am simptome de inceput de diabet am boli cronice cum este boala Addison de etiologie bacilara, cardiopatie ischemica grava ,osteoporoza avansata si boli reumatice cronice, nu sunt in tara si ce pot sa fac ca nu ma simt prea bine ar fi cazul sa mrg acasa.