Educatie pacienti: Disfunctiile sexuale ale barbatului, intre comportament si decizie
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Disfunctiile sexuale ale barbatului, intre comportament si decizie
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/disfunctiile-sexuale-ale-barbatului-intre-comportament-si-decizie/
Romanii, intr-un procent considerabil, inca vorbesc in soapta despre probleme precum cele de sexualitate ale cuplului.
Desi traim in era comunicatiilor, a vitezei si a intamplarilor care nu mai departe de acum 20 de ani pareau “incredibile”, oamenii sunt inca reticienti atunci cand vine vorba de a recunoaste si trata o problema de sanatate sau de de convietuire in cuplu.
Disfunctiile sexuale ale barbatului constituie inca un subiect tabu si nu sunt deloc putin acele cupluri care se feresc sa marturiseasca o astfel de problema.
Barbatii, conform medicilor, ajung sa se gandeasca la o forma de tratament abia dupa cativa ani sau chiar deloc.
Cele mai frecvente probleme sexuale la barbati sunt disfunctia erectila, tulburarile de ejaculare si dorinta sexuala inhibata.
Problemele pot avea cauze fizice sau psihologice
Cauzele fizice
Cuprind mai multe afectiuni medicale printre care diabetul zaharat, afectiunile cardiovasculare, tulburarile neurologice, dezechilibrele hormonale si bolile cronice, precum insuficienta renala sau hepatica, alcoolismul si abuzul de droguri. In plus, efectele secundare ale unor medicamente, inclusiv cele antidepresive, pot afecta dorinta, functia sexuala si calitatea erectiei.
Primul pas spre rezolvarea problemei se poate face in cabinetul medicului de familie, care indruma pacientul spre specialistii care pot recomanda investigatiile si tratamentele necesare, in functie de particularitatea fiecarui caz.
Acesta a fost si subiectul unui seminar care a avut loc in prima zi a Conferintei Nationale de Medicina Familiei, eveniment ce se deruleaza aceste zile.
“Problema disfunctiei erectile a inceput sa fie tot mai constientizata. Ea a existat dintotdeauna, dar nu recunoscuta, asta poate din cauza presiunii sociale si a temerii de stigmatizare. Acum, pentru ca traim intr-o societate mai libera, oamenii au inteles ca putem sa-i ajutam”, a declarat Dr. Cristian Sever Oana, medic formator si instructor MF.
Cauzele psihologice
Cea mai des intalnita problema de sexualitate la barbati este, conform multor specialisti, disfunctia erectila. Daca se constata ca nu are la baza o cauza medicala, atunci cu siguranta vorbim de una de ordin psiho-afectiv.
Dar, aici lucrurile nu sunt deloc simple. In continuare, societatea romaneasca nu pare pregatita sa mearga la terapeut in incercarea de a gasi factorul psihologic care poate determina modificarile de comportament, fie social, fie sexual.
“Sunt cupluri care vin la terapie si cupluri care nu vin. Dar, in continuare persista convingerea ca psihologul = psihiatru= nebuni. Drept urmare “noi nu suntem un cuplu nebun, noi nu avem de ce sa mergem la psiholog“, a declarat Adrian Calomfirescu, psiholog clinician si terapeut.
Cand vine vorba de barbatii care sunt sau nu gata sa-si recunoasca problema disfunctiei erectile, acestia sunt impartiti. Sunt cazuri cand acestia apeleaza la pastile pentru potenta. Rezultatul, insa, este cam acelasi.
“Depinde foarte mult de psihicul adultului. Un adult echilibrat si flexibil vede altfel o disfunctie erectila. Un adult rigid care si-ar dori ca si la 60 de ani sa mai fie ca la 17, este total dezarmat si oarecum distrus ca trece printr-un “esec“, mai spune psihologul Calomfirescu.
Psihologii care fac terapie de cuplu caraterizeaza etapele erectiei in functie de varsta.
“Multi barbati si-ar dori sa-si pastreze calitatea erectiei ca cea din perioada 17-18, debutul de 20 de ani. Dar, de-a lungul timpului si a modificarilor prin care trece organismul, erectia este clar ca scade in tarie, in durata, in rapiditatea cu care apare si nimeni nu pare pregatit pentru schimbare”, a incheiat specialistul in terapie.
O a doua problema ca frecventa in ceea ce priveste disfunctiile de sexualitate la barbati, este tulburarea de ejaculare. Aici exista mai multe tipuri:
- Ejacularea precoce: Se refera la ejacularea care a avut loc inainte sau imediat dupa penetrare;
- Ejacularea tardiva: Atunci cand ejacularea are loc foarte greu;
- Ejacularea retrograda: Atunci cand sperma este fortata in vezica urinara, nu prin uretra.
Ca si in cazul disfunctiei erectile, cauza problemei poate fi gasita fie in cabinetul medicului, fie pe “canapeaua psihologului”.
1 Comentarii
Ma puteți ajuta cu o problema,am capul penisului hiper-excitat mai tot timpul zilei fără nici un stimul și ma confrunt cu erecție slaba.Cu ce puteți sa ma sfătuiți în legătura cu medici sau tratament.Multumesc