Dilema de medic: Juramantul lui Hippocrate sau obligatia de a respecta procedura?

30/03/2015
Dilema de medic: Juramantul lui Hippocrate sau obligatia de a respecta procedura?

Dilema de medic: Juramantul lui Hippocrate sau obligatia de a respecta procedura?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dilema-de-medic-juramantul-lui-hippocrate-sau-obligatia-de-a-respecta-procedura/

astarastoaieCat mai cantareste juramantul lui Hippocrate si cat obligatia de a respecta procedura? Ce repercusiuni pot avea asupra unui medic, a pacientului si chiar a intregului sistem medical toate stirile despre unii doctori anchetati, declarati incompatibili, perchezitionati sau pusi sub lupa judecatii publice?

S-a creat sau nu in sistemul medical din Romania un precedent cu privire la lipsa de respect cu care este trata medicul? De organele de ancheta, autoritati si implicit de societatea civila?!

“Toate aceste lucruri fac rau societetii, pentru ca relatia dintre medic si pacient se bazeaza pe incredere. Increderea pe care o are un pacient in medicul sau duce si la aderenta terapeutica. Sunt studii si chiar si noi avem unele, care arata foarte clar ca increderea creste aderenta intre 30 si 50% . Deci, pacientii pot sa se vindece, mai ales bolnavii cronici pot sa urmeze tratamentul daca au incredere in medic. Toate aceste lucruri nu fac altceva decat sa zdruncine increderea pacientului in medici, dar si increderea medicului in pacient”, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae.

Aproape zilnic vedem cate un medic sau  altul care este anchetat pentru incompatibilitati sau suspiciuni de fraude.

Nu de putine ori, doctorii se plang de faptul ca procedurile, birocratiile si hartogaraiele din sistem nu mai permit timp suficient pentru pacient. Ba chiar, unele reguli pun medicul in postura de a alege sa respecte procedurile legale, ori sa le incalce in ideea de a decide spre binele pacientului.

“Toate aceste lucruri nu fac altceva decat sa zdruncine increderea pacientului in medici, dar si increderea medicului in pacient. Pacientul va privi catre  medic ca la un posibil infractor , iar medicul va privi spre pacient ca la un posibil delator. Ori, asa nu se poate sa existe o relatie de incredere, ci se creaza una strict formala in care eu respect procedura, nu mai am niciun sentiment de compasiune fata de pacientul care vine la mine cu mine cu durerea lui si dispare traditia samariteana care face parte din etosul profesiei medicale, ramanand doar traditia sclipiana, gen stiu, am invatat, stiinta “, a mai spus dr. Vasile Astarastoae.

Conform datelor oferite de Colegiul Medicilor din Romania, din anul 2007 si pana in prezent, au plecat  la munca in strainatate peste 18.000 de profesionisti din sanatate.

Una dintre cauzele acestui val de migrare este actualul statut de functionari publici pe care doctorii il au.

Astfel, tot medicul Vasile Astarastoae este de parere ca pentru a face ca medicii sa ramana in tara, ar fi necesara modificarea Codului penal.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, si-a dat demisia din aceasta functie vineri, 27 martie, motivand ca a luat decizia ca urmare a sentintei de joi a Judecatoriei Iasi, care l-a condamnat la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru conflict de interese.

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Stefan Babutiu says:

    Medicul este un specialist cu competenta si atributiile sale, nu un sfant sau supraom. Ca este supraincarcat de sarcini birocratice poate fi adevarat, dar tot medici sunt cei care au emis aceste sarcini, avand anumite ratiuni profesionale. Ca exista o migratie a medicilor in strainatate e adevarat, dar aceasta nu trebuie sa duca la crearea unui regim preferential pentru medici, ei sa poata lua bani de la bolnavi in schimbul unui tratament preferential.
    Nu e de mirare ca acest presedinte al Colegiului Medicilor din Romania doreste modificarea Codului penal, el fiind condamnat penal.
    Medicii, daca vor un salar mai mare, trebuie sa lupte prin mijloace sindicale pentru aceasta si nu prin santaj si inselarea opiniei publice.
    Si ceilalti specialisti au un aport la dezvoltarea societatii, dar fiindca nu lucreaza cu omul bolnav aportul lor este mai putin vizibil, desi nu e mai putin important.
    Stefan Babutiu

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: