Nicolae Banicioiu: Daca ai 30 de pacienti programati, ii faci pe toti cei 30 de pacienti. Pacientul nu trebuie refuzat

13/05/2015

Nicolae Banicioiu: Daca ai 30 de pacienti programati, ii faci pe toti cei 30 de pacienti. Pacientul nu trebuie refuzat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/nicolae-banicioiu-daca-ai-30-de-pacienti-programati-ii-faci-pe-toti-cei-30-de-pacienti-pacientul-nu-trebuie-refuzat/

BANICIOIUMinistrul Sanatatii a facut noi declaratii cu privire la cardul de sanatate, la intregul sistem, dar si la medicii de familie si pacienti.

In momentul de fata, chiar si un asigurat care are cardul, dar nu vrea sa mearga cu el la medic, beneficiaza de servicii medicale. Pana cand se poate face acest lucru? – a fost intrebat Ministrul Sanatatii la Adevarul Live

 Nicolae Banicioiu: “Eu sper ca si acest termen sa fie foarte scurt,. Interesul nostru este sa-l limitam si sa nu mai fie situatii cand nu poti prezenta cardul. Evident ca era nevoie si de acest fapt pentru ca pot intelege ca omul nu era obisnuit cu chestiunea aceasta, avem forate multe zone in care nu a patruns nici macar cardul bancar, dar este adevarat ca populatia trebuie un pic invatata pentru a avea acest exercitiu. Vor mai fi mici probleme de utilizare, dar incetul cu incetul trebuie sa invete toata lume si sunt sigur ca vor invata. Eu nu cred ca cetateanul roman are o problema cu asta. Din contra, nu am vazut respingere din parte populatiei, ba chiar deloc. Stiti ca era si o campanie. Apropo de reticenta unora. Era o campanie acum cateva luni care spunea ca unii al vor respinge din motive de constiinta. Iata ca nu s-a intamplat. Au fost cateva mii de persoane care au respins cardul. Scenarii apocaliptice am tot auzi, dar daca e luam dupa scenarii precum nu o sa fie bine, ca o sa fie rau, nu o sa facem niciodata nimic.”

 Despre cititoarele de carduri

 Nicolae Banicioiu: “Aceasta a fost o temere pana la nivelul anului 2014. Dar in 2014 noi am luat acea masura in care le-am dat posibilitatea de a-si alege cititoarele.

 Nu le-a impus nimeni sa isi cumpere un cititor de un anumit pret pentru ca era o problema pentru ca atunci cand unul era cateva sute de euro puteai sa spui ca un cabinet de medic de familie va avea o problema in achizitionarea unuia. Dar s-au scazut preturile pana la 50 de euro un cititor bun, dar sunt si variante mai ieftine. O alta chestiune pe care am vazut-o la unii medici: „Domne, creste timpul de acordare a serviciului medical catre pacient”.

Insa initierea cardului, care se face o singura data, care dureaza maxim 1 minut. Dar nu este o drama ca sta pacientul un minut in plus. Sau acum mai auzeam ca vor veni oamenii sa isi initieze cardurile in timp.

Noi tot le spunem oamenilor ca nu este nevoie sa le activeze acum, insa nu este rau acest lucru, oamenii trebuie sa stie ca este bine sa te duci la medicul de familie macar o data la sase luni, pentru un control, minim odata la 1 an”,

 Din ce cauza s-au format cozile la Casele de Asigurari? – Adevarul Live

 Nicolae Banicioiu: “Unele televiziune au mai si catalizat acest lucru ca sa para cat mai exclusiva situatia, insa nu a fost asa. Daca mergeti la sediul unei Case Judetene sau la Bucuresti unde ai grosul populatiei, intotdeauna sau mai ales in unele zile, cum ar fi miercurea cand vin forte multe pacienti pentru diverse alte servicii. In goana pentru senzational, evident ca se va spune ca se sta la cozi numai pentru cardul de sanatate sau ca nu functioneaza sistemul.

Mie imi pare rau de fiecare om care sta si asteapta pentru orice serviciu medical in Romania, nu numai pentru card, sau pentru orice pacient care nu primeste ceea ce ar trebui sa primeasca conform regulilor si protocoalelor medicale.”

Medicii de familie se plang ca vad doar jumatate din numarul de pacienti pe care ii vedeau in mod normal pe zi…- Adevarul Live

 Nicolae Banicioiu: “Nu, ei vad toti pacientii pe care ar trebui sa ii vada in mod normal. Minutul acela nu poate influenta nimic.”

Un medic de familie spunea ca in mod normal vedea 30 de pacienti pe zi, insa din cauza cardului de sanatate, care a dat cateva rateuri, a vazut doar 15. Ce facem cu aceste cazuri? – Adevarul Live

 Nicolae Banicioiu: “De ce credeti ca afara nu se intampla lucrul acesta? Pentru ca exista si programare. Trebuie sa iti faci o programare foarte serioasa si aici depinde si de tine, cum isi organizezi timpul.

 Trebuie sa mentionez faptul ca s-au gandit si variante pentru cazuri in care sistemul ar putea sa dea anumite rateuri. Vorbim totusi de un sistem informatizat. Putem face o comparatie cu telefonia, cand se fac multe apeluri simultan, de sarbatori.

 Asta nu inseamna ca a picat sistemul, ci ca nu s-a conectat. Sistemul functioneaza. Tocmai pentru ca sunt situatii de acest fel, pentru a nu defavoriza pacientul, sistemul informatic are urmatoarea posibilitate: cardul este introdus si chiar daca da rateuri, inregistreaza amprenta cardului cu toate informatiile.

Deci daca bagi cardul, nu inseamna ca trebuie sa isi ti pe pacient pana cand se repara sau nu stiu, jumatate de ora, iar serviciul respectiv il poti ridica in sistem timp de 72 de ore.

Singura chestiune pe care trebuie sa o inteleaga pacientul este ca nu trebuie sa renunte la card, il pastrezi la tine.

 Tu, ca pacient, ai obligatia sa pastrezi cardul si sa nu-l pierzi, sa nu-l deteriorezi si sa nu-l lasi nici macar la medicul curant. Dupa ce se termina consultatia, iti iei frumos cardul cu tine, asta trebuie sa stie toata lumea, tocmai pentru a nu aparea idei.

Ca uitasem, daca ai 30 de pacienti programati, ii faci pe toti cei 30 de pacienti. Pacientul nu trebuie refuzat.”

Au fost totusi si pacienti refuzati, exista sanctiuni pentru acesti medici? – Adevarul Live

 Nicolae Banicioiu: “Au fost refuzati poate dintr-o teama de schimbare, nu stiu. Pentru ca este greu sa treci de la hartie la partea electronica. Dar eu as vrea sa facem o comparatie, apropo de tot felul de oameni care vorbesc de dezastru sau mai stiu eu ce.

Aduceti-va aminte ce erori a dat sistemul cand s-a introdus CUI-ul. Cat timp nu a functionat. La fel si cu retetele electronice.

Acum vorbim practic de cel mai mare proiect implementat in Romania de dupa 1989.

Probleme de sistem nu au fost, Ieri spre exemplu, ajunsesem sa avem 70% din serviciile date in Romania sa fie date pe baza de card.

Cate servicii au fost date in total, pana acum, in acest doua saptamani? Vorbim de sute de mii de servicii care apar pe card, deci foarte multe servicii. Nu este neaparat important ce economii s-au facut, ci este important ca banii sa ramana in sistem.”

Beneficiile acestui card. De ce este important pentru pacient? – Adevarul Live

Nicolae Banicioiu: “In primul rand, pentru pacient, ii confirma calitatea lui de asigurat, Are datele generale pe el (RH, grupa sanguina), iar in momentul in care el permite, da accesul la dosarul electronic al pacientului, adica istoricul pacientului.

Numai pacientul da acordul pentru ca un medic sa vada istoric acestuia. Acum este usor si cand vrei sa iti schimbi medicul de familie.”

 

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: