“Rugam autoritatile sa nu uite ca pacientii cu hepatita cronica C s-au saturat de promisiuni”
“Rugam autoritatile sa nu uite ca pacientii cu hepatita cronica C s-au saturat de promisiuni”
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rugam-autoritatile-sa-nu-uite-ca-pacientii-cu-hepatita-cronica-c-s-au-saturat-de-promisiuni/
In urma unei intalnirii desfasurate saptamana trecuta intre ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu si reprezentantii Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), s-a luat decizia de a amana protestul programat initial pentru data de 18 mai 2015.
Actiunea a fost reprogramata pentru prima parte a lunii iunie.
“Dorim astfel sa dam timp autoritatilor sa incheie negocierile in vederea acordarii tratamentului salvator unui numar cat mai mare de pacienti cu hepatita cronica C si sa nu fim acuzati de obstructionarea acestora, asa cum a sugerat domnul ministru in cadrul intalnirii de la MS.
Speram ca acest protest sa nu mai fie necesar si, in prima parte a lunii iunie, sa fie finalizate toate detaliile de ordin legislativ sau care tin de negocierile cost/volum/eficienta astfel incat, de la sfarsitul lunii iunie cel mai tarziu, sa vedem cum primii pacienti incep sa fie salvati datorita faptului ca inovatia a devenit accesibila si pacientilor cu hepatita C din Romania.
Rugam autoritatile sa nu uite ca pacientii cu hepatita cronica C s-au saturat de promisiuni privind accesul la noile terapii si doresc fapte din partea lor, altfel protestul lor in strada va fi iminent si radical, pentru ca nu mai au ce pierde!”, scrie intr-un comunicat al Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania.
Bolnavii de hepatita din Romania mai cer ministrului Banicioiu sa gaseasca solutii cat mai rapide pentru a beneficia de tratamentele de ultima generatie promise.
“Ceea ce ne dorim sincer este ca, prin prisma functiei pe care v-ati asumat-o, domnule ministru Nicolae Banicioiu, sa reusiti sa gasiti impreuna cu echipa dumneavoastra cele mai bune solutii pentru ca un numar cat mai mare de pacienti cu hepatita, aflati in stadii avansate ale bolii, sa poata beneficia de terapiile inovatoare/salvatoare inca din luna iunie, asa dupa cum ati afirmat in cadrul intalnirii”, mai scrie Asociatia.
De asemenea, autoritatile sunt rugate de bolnavi sa nu faca discriminare in cazul aprobarii tratamentelor.
“Solicitam decidentilor din sanatate sa inteleaga situatia speciala in care se afla acesti pacienti, sansa care li se acorda prin cercetarile si descoperirile in domeniu si sa aloce fonduri suficiente pentru ca numarul pacientilor care vor intra in tratament in prima faza sa fie suficient cat sa nu creeze discriminari, mai ales in cazul acelor pacienti aflati in aceleasi stadii ale bolii”.
Costurile tuturor investigatiilor necesare depasesc de cele mai multe ori posibilitatile unor bolnavi de hepatita. De aceea, statul este rugat sa fie de acord inclusiv cu suportarea acestor costuri.
“Cerem de asemenea autoritatilor sa ia in calcul sustinerea integrala a tuturor analizelor necesare unui pacient cu hepatita cronica B sau C, daca medicul le recomanda, indiferent daca se afla sau nu in tratament, macar o data pe an. Sunt multi pacienti care nu vin la monitorizarile recomandate de medici pentru ca nu au bani. Sa nu uitam ca pe langa costurile analizelor nespecifice, exista pacienti care parcurg distante considerabile pentru a ajunge la medicul currant”, se incheie comunicatul Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania.
0 Comentarii