Vaccinarea si consimtamantul pacientului sau reprezentantilor acestuia

22/05/2015

Vaccinarea si consimtamantul pacientului sau reprezentantilor acestuia

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vaccinarea-si-consimtamantul-pacientului-sau-reprezentantilor-acestuia/

Reactiile postvaccinale sunt minore fata de riscurile bolii pentru care se recomanda vaccinareaLegea nr. 95/2006 privind reforma sanatatii prevede ca pentru ca un pacient sa fie supus la metode de preventie, diagnostic si tratament, cu potential de risc pentru pacient, dupa explicarea lor de catre medic pacientului, sa i se solicite acordul scris (sau reprezentantilor acestuia).

 In obtinerea acordului scris al pacientului (sau reprezentantilor acestuia), medicul este dator sa prezinte pacientului (sau reprezentantilor acestuia) informatii la un nivel stiintific rezonabil pentru puterea de intelegere a acestuia (sau reprezentantilor acestuia).

Informatiile trebuie sa contina: diagnosticul, natura si scopul tratamentului, riscurile si consecintele tratamentului propus, alternativele viabile de tratament, riscurile si consecintele lor, prognosticul bolii fara aplicarea tratamentului.

Varsta legala pentru exprimarea consimtamantului informat este de 18 ani.

Prin urmare, in cazul unui minor este necesar obtinerea consimtamantului de la parintii (care sunt reprezentantii minorului, in general) sau reprezentantul legal al acestuia (aici referindu-se la situatia copiilor orfani sau plasati in ingrijire, la situatia in care este necesar acordul autoritatii tutelare sau alte situatii similare).

Obtinerea consimtamantului este importanta deoarece medicul curant raspunde legal (civil, penal, administrativ) atunci cand nu obtine consimtamantul informat al pacientului sau al reprezentantilor legali ai acestuia.

Ca atare, cu exceptia cazurilor de forta majora, de urgenta ori cand pacientul sau reprezentantii legali ori numiti ai acestuia sunt in imposibilitate de a-si exprima vointa sau consimtamantul, medicul actioneaza respectand vointa pacientului (sau a reprezentantilor acestuia) si dreptul acestuia de a refuza ori de a opri o interventie medicala.

Prin urmare, consimtamantul pacientului este necesar si in cazul vaccinarii, indiferent ca pacientul este minor (caz in care se solicita acordul reprezentantilor acestuia) sau adult.

 De retinut totusi ca responsabilitatea medicala inceteaza in situatia in care pacientul nu respecta prescriptia sau recomandarea medicala.

 Astfel, daca medicul aduce la cunostinta pacientului sau reprezentantilor acestuia o recomandare medicala cu privire la vaccinare iar aceasta recomandare nu este respectata, atunci medicul nu poate fi tras la raspundere pentru neaplicarea vaccinarii.

Exceptia de la obtinerea consimtamantului este data de situatia exceptionala in care viata copilului se afla in pericol iminent ori exista riscul producerii unor consecinte grave cu privire la sanatatea sau integritatea acestuia, medicul avand dreptul de a efectua acele acte medicale de stricta necesitate pentru a salva viata copilului, chiar fara a avea acordul parintilor sau al altui reprezentant legal al acestuia.

 In celelalte cazuri in care viata copilului nu s-ar afla in pericol iminent ori nu ar exista riscul producerii unor consecinte grave cu privire la sanatatea sau integritatea acestuia, medicul de famile poate sesiza serviciul public de asistenta sociala ori, dupa caz, directia generala de asistenta sociala si protectia copilului de la nivelul sectoarelor municipiului Bucuresti (situatie in care autoritatile publice vor demara o investigatie).

Autor: Cristian Barcan

4 Comentarii

  1. GABRIELA NAGHI says:

    NOI ,CA MEDCI DE FAMILIE, TREBUIE SA TIPARIM CONSIMTAMANTUL PRIVIND PRELUCRAREA DATELOR PERSONALE DE FIECARE DATA CAND SE PREZINTA UN PACIENT PENTRU CONSULTATIE SI RETETA CRONICA, LUNA DE LUNA SI S-O ATASAM FISEI? LA FEL PACIENTILOR MINORI?

  2. iordanoaiaaurora says:

    unde gasesc model de consimtamant?
    multumesc

  3. manguclaudinamaria says:

    aceeasi intrebare – Exista un model de consimtamant pentru vaccinarea sugarilor, sau fiecare intocmeste “dupa ureche” un act la nivelul propriului cabinet??????

  4. szentendreykinga says:

    Exista un model de consimtamant pentru vaccinarea sugarilor, sau fiecare intocmeste “dupa ureche” un act la nivelul propriului cabinet??????

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: