Medicamente ieftine, dar de negasit
Medicamente ieftine, dar de negasit
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicamente-ieftine-dar-de-negasit/
Unele tratamentele lipsesc cu desavarsire de pe noua lista de medicamente cu pret scazut, care trebuie sa intre in vigoare la 1 iunie. Asta in timp ce autoritatile si producatorii se invinuesc reciproc.
La mijloc sunt pacientii bolnavi. Reprezentantii autoritatilor acuza profituri uriase nejustificate, iar cproducatoriii contesta preturile impuse
In ultimii sase ani, medicamentele din Romania au costat chiar si de patru ori mai mult decat in tarile cu care ne comparam. Ceea ce a adus industriei farmaceutice profituri uriase.
In ultimii ani se constata ca romanii consuma tot mai multe medicamente. Vanzarile au crescut cu 11%, ajungand pana la 3,27 de miliarde de lei doar in primul trimiestru al acestui an. Medicamentele vandute fara reteta au inregistrat o crestere a vanzarilor de 20 %.
Insa, incepand cu 1 aprilie, preturile au intrat intr-un proces de recalculare, iar noua lista ar trebui sa fie aplicata de la 1 iunie.
“Interesele Casei sunt putine: pacientul sa fie satisfacut, sa colectam cat mai multi bani si sa nu-i cheltuim, sa platim medicamente ieftine si doar atunci cand trebuie”, declara Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, citat de Digi24.
Acum, insa, producatorii sunt cam suparati. Ultima varianta a catalogului contine doar 5.200 din cele peste 6.100 de tratamente folosite in prezent.
“Un medicament cardiovascular care in urma cu sapte ani era 18 lei cutia, acum a ajuns sapte lei. Reducerea treptata nu acopera nici pretul de productie macar. La un mic calcul la acest produs, el devine nerentabil, pana la minus 30%”, spune Coriolan Pop, producator de medicamente generice, tot conform Digi24.
In prezent, Consiliul Concurentei verifica intelegerile din piata., iar raportul va fi finalizat undeva la jumatatea lunii viitoare.
La acest moment exista si posibilitatea ca autoritatile sa amane reducerile preturilor pana la toamna.
0 Comentarii