Romanii, indemnati sa doneze sange
Romanii, indemnati sa doneze sange
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romanii-indemnati-sa-doneze-sange/
In Romania, numarul celor care doneaza sange continua sa ramana mic, iar cantitatea necesara de sange este cu greu acoperita.
Proportia donatorilor, de numai 2%, este inca prea mica in raport cu media europeana de 6%.
Numai la Centrul de Transfuzii Bucuresti zilnic sunt recoltate aproximativ 200 de pungi de sange in timp ce necesarul ar fi de aproximativ 300 de pungi.
Lipsa unei educatii eficiente, prejudecatile, poate comoditatea sau neconstietizarea deplina a importantei donarii de sange, sunt numai cativa dintre factorii care determina numarul mic al donatorilor.
Luni, 15 iunie 2015, ora 10.00, Ministerul Sanatatii, Institutul National de Transfuzie Sanguina, Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti si Ministerul Afacerilor Interne, organizeaza un eveniment public de donare de sange pentru marcarea Zilei Mondiale a Donatorului.
In Piata Revolutiei nr. 1A (in parcarea MAI) vor fi amplasate doua centre mobile de donare unde doritorii vor putea dona sange intre orele 8.00 – 15.00.
Derulat sub indemnul „TU poti salva o viata! Doneaza sange!”, evenimentul va beneficia de prezenta unor persoane publice importante, reprezentanti ai autoritatilor si ai asociatiilor de pacienti.
Organizatorii tin sa reaminteasca o parte dintre beneficiile asupra sanatatii pe care le poate avea donatorul.
“Pe langa multumirea ca sangele lui poate salva o viata, donatorul ii face un bine si sanatatii proprii. Intrucat sangele are capacitatea de a se reface, celule „proaspete” ajung in fluxul circulator, contribuind la starea generala de sanatate. Totodata, studiile au aratat ca donatorii de sange fideli au o incidenta de infarct cu mult mai mica decat persoanele care nu doneaza sange. In plus, donarea periodica regleaza tensiunea, iar hipertensiunea (daca apare) se va instala mai tarziu decat la un nedonator”, a declarat Dr. Andy Rosin, director general Institutul National de Transfuzie Sanguina.
“Un alt beneficiu care nu trebuie deloc ignorat este reprezentat de faptul ca donatorul, prin analizele implicite care se fac sangelui donat, are certitudinea ca nu este bolnav sau, daca apar probleme, se poate interveni din timp”, a mai adaugat Dr. Andy Rosin.
La evenimentul din 15 iunie, participa si reprezentanti ai pacientilor pentru a evidentia o data in plus necesitatea si importanta donarii de sange.
0 Comentarii