Patru noi vieti salvate in Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni
Patru noi vieti salvate in Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/patru-noi-vieti-salvate-in-centrul-de-uronefrologie-si-transplant-renal-fundeni/
La sfarsitul saptamanii trecute, la Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal de la Fundeni au fost realizate patru transplanturi renale, cele patru grefe fiind recoltate de la doi pacienti ce au intrat in moarte cerebrala.
Unul dintre pacienti, o femeie in varsta de 66 de ani, a suferit un accident vascular cerebral, iar cel de-al doilea, un barbat, in varsta de 45 de ani, a fost victima unui traumatism cranio-cerebral.
Organele celor doi pacienti au fost recoltate la Spitalul de Urgenta Floreasca, respectiv Spitalul Bagdasar Arseni din Bucuresti.
Primii doi receptori sunt barbati, pacienti aflati pe hemodializa. Primul este din judetul Arges si are varsta de 32 de ani. Cel de-al doilea in varsta de 36 de ani, fiind din Prahova.
Ceilalti doi pacienti care vor beneficia de transplant renal se aflau pe hemodializa. Este vorba despre un barbat in varsta de 59 de ani din Bucuresti, de 6 luni pe hemodializa, iar celalalt-o femeie,in varsta de 43 de ani, din Pitesti, avand rinichi polichistic, se afla pe hemodializa din anul 2008.
„Dupa o perioada de cateva luni, in care numarul donatorilor in moarte cerebrala a fost foarte mic, avem o veste buna pentru pacientii nostri: prelevarea si transplantarea a 4 rinichi, in aceeasi zi, ceea ce constituie o sansa deosebita pentru bolnavii aflati in dializa.”, a declarat directorul Centrului de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni, Acad. I.Sinescu.
Acesta a adaugat ca: „O mai buna colaborare in sectiile de ATI si un ritm sustinut al diagnosticului de moarte cerebrala si consecutiv al prelevarilor de organe este imperios necesar pentru a salva vietile a cat mai multor oameni aflati in suferinta”. Academicianul Sinescu a reamintit faptul ca „selectia pacientilor nu se poate face aleatoriu, ci in urma unor criterii medicale standardizate, utilizate de altfel, in toate centrele de transplant din Europa si din intreaga lume”.
„Intre donator si receptor trebuie sa existe o serie intreaga de compatibilitati precum cea de grup sangvin, cea imunologica de minim 50%, ideal ar fi cea intalnita la gemeni de 100%, precum si conditia biologica a receptorului care trebuie sa nu prezinte coexistente morbide si nici contraindicatii de anestezie sau chirurgicale pentru o operatie dificila.”, a mai precizat directorul Centrului de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni, Acad. I.Sinescu.
0 Comentarii