INTERVIU | “Medicii au nevoie de formare profesionala continua”
INTERVIU | “Medicii au nevoie de formare profesionala continua”
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interviu-%e2%80%9cmedicii-au-nevoie-de-formare-profesionala-continua-pentru-a-si-mentine-competenta-cel-putin-in-domeniile-in-care-practica-in-mod-frecvent%e2%80%9d/
“Medicii au nevoie de formare profesionala continua pentru a-si mentine competenta cel putin in domeniile in care practica in mod frecvent”
Dr. Dragos Bumbacea, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumologie Marius Nasta din Bucuresti, unul dintre formatorii platformei formaremedicala.ro, vorbeste in interviul de mai jos despre rolul medicului de familie in aria terapeutica in care este implicat, despre importanta formarii profesionale continue si a comunicarii dintre medicul de familie, medicul de alta specialitate si pacient, dar si despre alte subiecte de interes. Mai multe detalii puteti citi in continuare.
- Care sunt, in prezent, bolile respiratorii cu cea mai mare frecventa in randul populatiei din Romania?
Ca peste tot in lume, bolile respiratorii cel mai frecvent intalnite si in Romania sunt bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) si astmul.
- De ce este important ca medicii de familie sa stie cat mai multe despre BPOC, patologia aleasa pentru primele cursuri de pe platforma formaremedicala.ro?
Avand in vedere ca bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este o boala cu o frecventa ridicata, este foarte probabil ca medicii de familie sa se intalneasca in practica lor curenta cu un numar semnificativ de pacienti cu BPOC fie nediagnosticati, care vin la medicul de familie pentru anumite simptome, fie diagnosticati si care trebuie urmariti de-a lungul restului vietii lor, intrucat aceasta boala nu se vindeca. Prin urmare, cred ca este important ca medicii de familie sa cunoasca in amanunt managementul acestei boli, la nivelul lor de competenta.
- Au nevoie medicii de formare profesionala continua de-a lungul carierei lor? De ce?
Absolut. Medicii au nevoie de formare profesionala continua pentru a-si mentine competenta cel putin in domeniile in care practica in mod frecvent, ma refer in principal la bolile cel mai frecvent intalnite. Si aici nu este vorba doar de asimilarea noutatilor care apar, ci si de mentinerea cunostintelor, aptitudinilor si practicilor pe care le-au avut si pe care le pot pierde in cazul in care nu abordeaza aceste tipuri de formare profesionala continua.
- Ce parere aveti despre e-learning ca modalitate de perfectionare a competentelor profesionale medicale?
E-learning-ul este cea mai nou aparuta metoda de formare profesionala continua si cred ca este foarte interesant datorita faptului ca poate fi accesat oricand, oriunde. Din acest motiv, multi formatori considera ca, in viitor, ar putea inlocui complet alte modalitati de formare profesionala continua. Opinia mea este mai rezervata, mai ales in formarea profesionala continua din domeniul medical, in care cred ca e-learning-ul va constitui o metoda complementara celor clasice, iar modalitatile fata in fata vor persista mai ales pentru invatarea unor proceduri mai sofisticate si pentru examinarile certificative.
- Care este rolul medicului de familie in aria terapeutica in care sunteti implicat?
Eu cred ca medicul de familie are un rol semnificativ, avand in vedere ca bolile respiratorii sunt foarte frecvente si au nevoie de diverse metode de diagnostic si tratament, unele putand fi aplicate la nivelul specialistului, altele la nivelul medicului de familie. Prin urmare, trebuie sa existe o participare semnificativa atat in cazul bolilor cronice de care am amintit, cat si al afectiunilor respiratorii acute, care, de multe ori, sunt relativ banale sa spunem, adica nu sunt severe, si pot fi rezolvate foarte bine, complet, la nivelul medicului de familie, fara niciun fel de apel la un alt medic specialist. Si ma refer aici in special la infectiile respiratorii acute, cu exceptia, poate, a pneumoniilor.
- De ce este important ca un pacient sa mearga mai intai la medicul de familie si ulterior la un medic de alta specialitate?
In opinia mea este important sa se urmeze acesti pasi. In primul rand, este important pentru ca medicul de familie il cunoaste cel mai bine pe acel pacient, fiind medicul sau curant, in al doilea rand, pentru ca, asa cum este construit sistemul medical in Romania, si nu numai, ci peste tot in lume, este imposibil ca toti pacientii sa mearga, intr-o prima intentie, la medicul specialist. Sigur, aici nu ne referim la urgente care trebuie sa mearga la medicul specialist sau la camera de garda a unui spital. Probabil ca cea mai buna varianta, in majoritatea situatiilor, este de a merge mai intai la medicul de familie care triaza si rezolva o mare parte din situatii, mai ales cele acute.
In orice caz, un medic de familie bine antrenat stie cand sa trimita pacientii si unde sa-i trimita pentru a fi rezolvati atunci cand, fie prin severitate, fie prin complexitate, afectiunea de care acestia sufera depaseste competenta sa.
- Cat de importanta este comunicarea dintre medicul specialist, medicul de familie si pacient?
Este foarte importanta si, din pacate, aceasta comunicare lasa de dorit in multe situatii. Nu vreau sa spun ca acest lucru se intampla din vina cuiva, cred ca responsabilitatea pentru aceasta comunicare insuficienta cade pe umerii tuturor.
Exista destul de putine mijloace de trimitere a informatiilor, respectiv bilete de trimitere care sa fie complete si scrisori medicale, care, de asemenea, sa fie explicite intre medicul de familie si medicul de alta specialitate si cred ca cei care beneficiaza in ultima instanta de o mai buna comunicare intre medici sunt pacientii.
- De ce este important ca medicul de familie sa urmareasca pacientii dupa ce acestia au fost examinati de un medic de alta specialitate?
As spune ca aceasta monitorizare este deosebit de importanta, in primul rand pentru ca, de multe ori, medicul de alta specialitate prescrie anumite criterii de urmarire a pacientilor pana la o urmatoare vizita la cabinetul sau, vizita care poate sa fie peste un an sau peste o luna.
In al doilea rand, in sistemul medical din Romania, prescriptia medicamentelor pentru boli cronice in mod curent este apanajul medicului de familie deseori la recomandarea medicului specialist, cu cateva exceptii.
In al treilea rand, accesul la medicul de familie este, de obicei, mult mai facil; in momentul cand pacientul are o problema, care nu este o urgenta, merge la medicul de familie, care poate sa o rezolve sau, dimpotriva, sa considere ca este suficient de importanta incat sa merite sa o trimita la un medic de alta specialitate.
Din octombrie 2005, Dr. Dragos Bumbacea este sef de lucrari la Catedra de Pneumologie, in cadrul UMF Carol Davila din Bucuresti. El are un master in Sanatate Publica si Management al Serviciilor de Sanatate, iar, din iunie 2006, este Doctor in Medicina. Dr. Bumbacea a urmat numeroase cursuri postuniversitare si specializari,avand competente in Explorari Functionale Respiratorii Speciale (2005, Bucuresti), Endoscopie bronsica (2008, Bucuresti) si Management al serviciilor de sanatate (2008, Bucuresti).
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii