Audit pentru calcularea taxei clawback
Audit pentru calcularea taxei clawback
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/audit-pentru-calcularea-taxei-clawback/
Producatorii de medicamente cer realizarea unui audit independent asupra datelor folosite de CNAS in calculul taxei clawback.
Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) solicita realizarea unui audit independent asupra datelor folosite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru calculul cuantumului taxei clawback, in urma mentinerii acestuia la un nivel “nejustificat de mare” in trimestrul 2 al anului curent.
Cele doua asociatii spun ca procentul ‘p’ din calculul taxei clawback a ajuns la 24% in trimestrul 2 din 2015, un nivel relativ constant fata de trimestrul anterior cand ‘p’ era de 26%.
Mentinerea aceluiasi nivel pentru taxa clawback, in conditiile unei scaderi a valorii consumului de medicamente din piata cu peste 10%, potrivit datelor Cegedim, aduce mari indoieli asupra felului in care se fac calculele la CNAS.
“Ne surprinde aceasta diferenta, pentru ca estimarea facuta de Cegedim luase in calcul faptul ca stocurile rulate in piata in acest trimestru au fost foarte mici, in asteptarea preturilor reactualizate. Era firesc ca acest lucru sa se regaseasca si in facturile primite de la autoritati. Aceasta este o dovada in plus a lipsei de transparenta si de predictibilitate in care suntem obligati in mod nefiresc sa ne desfasuram activitatea. De la introducerea acestei suprataxe si pana acum, companiile din industria farmaceutica nu au stiut care va fi de fapt valoarea clawback-ului la niciun final de trimestru. Consideram ca este obligatorie desfasurarea unui audit privind datele (aferente consumului real de medicamente) folosit in calculul taxei clawback. Este singura varianta in care putem vorbi de un mediu de afaceri sustenabil”, a declarat Calin Galaseanu, presedintele ARPIM.
“Un control independent asupra modului in care se calculeaza taxa clawback si a datelor folosite este singura modalitate prin care se pot corecta aceste deficiente grave ale mecanismului de aplicare al taxei clawback, data fiind totala lipsa de transparenta a CNAS fata de producatori. Companiile farmaceutice au intentat deja o serie de procese impotriva CNAS, pe care le castiga pe banda. Avem situatii aberante, in care, pentru unele companii, CNAS a decontat aceeasi suma in trimestrul 2, 2014 si in trimestrul 2, 2015, dar acestea au de plata acum o taxa clawback cu 20% mai mare decat anul trecut. Exista semnale in care companii platesc taxa clawback aproape identica cu cifra lor de afaceri din trimestrul 2, 2015, ceea ce inseamna practic insolventa”, a declarat si Dragos Damian, presedintele APMGR.
Reprezentantii celor doua asociatii mai spun ca mentinerea acestui sistem nu va duce decat la pierderi, atat pentru stat, care va fi pus in situatia de a inapoia sume de bani importante companiilor in urma contestatiilor castigate in instanta, cat si pentru producatorii de medicamente, care, din cauza costurilor imense aduse de taxa clawback, vor fi nevoiti sa elimine si mai multe medicamente de pe piata din Romania si de a amana investitii importante in facilitati de productie locale.
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii