In ciuda mentionarii a numeroase sisteme de clasificare a severitatii acneei, nu exista un standard universal
In ciuda mentionarii a numeroase sisteme de clasificare a severitatii acneei, nu exista un standard universal
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/in-ciuda-mentionarii-a-numeroase-sisteme-de-clasificare-a-severitatii-acneei-nu-exista-un-standard-universal/
Acneea este o afectiune frecventa a pielii care afecteaza peste 85% dintre adolescenti si care poate persista sau chiar se poate dezvolta in timp, putand afecta pana la 50% dintre adultii cu varsta de peste 20 de ani.
Potrivit celei mai ample analize a studiilor publicate in literatura de specialitate, realizata in Statele Unite, sistemele de clasificare cel mai des citate s-au bazat pe compararea cu standardele fotografice, descrieri sau pe numarul de leziuni de pe intreaga fata sau doar de pe o parte a acesteia. In urma acestei analize, pentru a ajuta la o cercetare suplimentara, cercetatorii au dezvoltat un instrument intitulat Clasificarea Combinata a Severitatii Acneei. Aceasta scala cuprinde trei categorii: acnee usoara (mai putin de 20 de comedoane sau mai putin de 25 leziuni inflamatorii ori un numar total al leziunilor mai mic de 30); acnee moderata (20-100 comedoane sau 15-50 leziuni inflamatorii ori un numar total al leziunilor de 30-125) si acnee severa (mai mult de cinci chisturi ori un numar mai mare de o suta de comedoane sau un numar total al leziunilor inflamatorii mai mare de 50 sau un numar total al leziunilor mai mare de 125).
Potrivit concluziilor acestei analize, articolele despre acnee din literatura de specialitate au fost diferite la mai multe niveluri – gradul de severitate a bolii, evaluarea si compararea rezultatelor, etc. La evaluarea severitatii acneei, cercetatorii au recomandat utilizarea in continuare a metodelor explicite si standardizate de numarare a leziunilor, evaluarea severitatii, clasificarea gradului de severitate si masuratorile psihometrice.
Manifestarile clinice ale acneei active variaza in mare masura din cauza mai multor caracteristici ale bolii, ce cuprind tipurile de leziuni primare, numarul si distributia acestora, densitatea, amploarea si regiunile implicate. Luand in considerare si existenta leziunilor acneice secundare, cu toate caracteristicile acestora, clasificarea severitatii acneei devine un demers complex. In practica clinica, motivatia principala pentru determinarea severitatii bolii este determinata de alegerea celui mai adecvat tratament. Obiectivele terapiei in cazul acneei constau in vindecarea leziunilor acneice existente, prevenirea aparitiei leziunilor acneice, reducerea riscului de formare a cicatricelor si minimizarea impactului psihosocial.
In dermatologie, in timp ce examinarea cutanata a constituit in mare masura baza primara pentru evaluarea severitatii acneei, recunosterea din ce in ce mai mare a faptului ca exista si consecinte intangibile ale bolilor de piele a dus la dezvoltarea unor instrumente psihometrice. Acest tip de masuratori furnizeaza informatii relevante despre impactul bolilor de piele asupra statusului social, psihologic, dar si alte informatii relevante pentru calitatea vietii acestor pacienti.
In acneea vulgara, tipurile de leziuni pot fi impartite in primare si secundare. Leziunile primare sunt caracteristice pentru acneea activa, iar cele secundare reprezinta sechele sau consecinte ale acesteia.
Leziunile acneice primare sunt clasificate in leziuni neinflamatorii (comedoane) si inflamatorii (papule, pustule, noduli si chisturi). Leziunile neinflamatorii sunt papule pale, mici, solide, de obicei cu un diametru mai mic de un milimetru, ce contin un nucleu de resturi albe format din sebum si resturi keratinice (comedoane inchise) sau un miez de culoare gri inchis din cauza oxidarii rezultate in urma expunerii la aer (comedoane deschise). Leziunile inflamatorii variaza de la papule eritematoase solide, pustule ce contin un miez de material purulent, la leziuni mai mari, intarite. Daca au un diametru de cel putin cinci milimetri, acestea din urma arata ca niste noduli. Unele leziuni pot duce la formarea de chisturi. Dupa ce se rup, unele dintre ele pot produce cicatrice adanci si tracturi sinusale.
Leziunile secundare se dezvolta ca o consecinta a leziunilor primare si includ eritemul postinflamator, hiperpigmentarea si cicatricele. Tratarea de catre pacienti a leziunilor primare poate duce la escoriatii si cicatrice importante.
In cadrul procedurii de numarare a leziunilor acneice, cele primare sunt evaluate si contabilizate independent: comedoane, papule/pustule si noduli/chisturi. Demarcarea zonelor fetei se extinde de la linia anterioara a parului la zonele periferice temporale si de-a lungul santului preauricular al maxilarului si barbiei. In plus fata de iluminarea corespunzatoare, pozitia pacientului si pregatirea in prealabil a pielii faciale (indepartarea machiajului la femei si barbierit bland la barbati pentru a minimiza iritarea), utilizarea unui sablon facial pentru a organiza regiunile fetei in sectoare cum ar fi fruntea, fiecare obraz, nasul si regiunea periorala, poate fi de ajutor.
Balanta globala de evaluare asimileaza totalitatea aspectelor clinice intr-o singura categorie de severitate. In ciuda disponibilitatii a mai mult de 25 de sisteme de clasificare a severitatii acneei, lipsa unui sistem unic, standardizat, folosit constant in practica medicala, reflecta incapacitatea acestora de a indeplini toate atributele.
FDA din Statele Unite a propus recent un sistem global de cinci categorii care poate oferi o fiabilitate si mai mare daca textul descriptiv este mai explicit. In aceasta scala, cele cinci categorii de acnee sunt: curata (indica inexistenta leziunilor inflamatorii si neinflamatorii); aproape curata (rare leziuni neinflamatorii cu nu mai mult de o papula/pustula); usoara (unele leziuni neinflamatorii, nu mai mult de cateva papule/pustule, dar nu noduli); moderata (mai multe leziuni neinflamatorii, poate avea unele leziuni inflamatorii, dar nu mai mult de un nodul mic); severa (multe leziuni inflamatorii si neinflamatorii, dar nu mai mult de cativa noduli).
Conform unui alt studiu, clasificarea severitatii acneei bazata pe numarul de papule inflamatorii/pustule distribuite pe jumatate de fata arata astfel: 0-5 pentru acneea usoara; 6-20 pentru cea moderata; 21-50 pentru cea severa si peste 50 pentru acneea foarte severa.
Prin urmare, multitudinea de scale disponibile pentru evaluarea severitatii acneei din punct de vedere clinic si a severitatii cicatricelor sunt un indicator al complexitatii inerente a unui astfel de demers. Nevoia de obiectivitate si de precizie poate fi acoperita mai bine prin numararea leziunilor, dar aceasta metoda nu tine cont de totalitatea caracteristicilor leziunilor. Balanta de evaluare globala a severitatii acneei furnizeaza aceasta perspectiva, dar poate fi ceva mai subiectiva si mai putin precisa. De aceea, masuratorile raportate de pacientul diagnosticat cu acnee in ceea ce priveste calitatea vietii sale ofera un mijloc de a obtine informatii obiective, structurate si ofera cel mai ridicat grad de fiabilitate dintre toate instrumentele de masurare a gradului de severitate a acestei afectiuni. Cu toate acestea, utilizarea in practica medicala a multora dintre aceste instrumente ce masoara impactul asupra calitatii vietii pacientilor este adesea imposibila din cauza timpului lung necesar pentru finalizarea lor.
Cu mai mult de 15 ani in urma, un grup de experti considera ca medicii ar trebui sa realizeze clasificarea severitatii acneei pe baza tipului si amplorii leziunilor, prezentei tracturilor sinusale si a cicatricelor in curs de evolutie, a impactului psihosocial si a masurii in care pacientul este recalcitrant la tratament. Desi o scala globala care sa combine aceste elemente nu este disponibila, exista instrumente separate pentru masurarea acestor caracteristici individuale. Informatiile combinate de la aceste elemente disparate, dar interconectate pot oferi o perspectiva mult mai completa asupra “poverii pe care acneea o reprezinta pentru pacientii care sufera de aceasta boala”.
In concluzie, o scala globala de evaluare a severitatii acneei care sa includa informatii despre evolutia bolii, cicatricele postacneice si impactul psihosocial ar fi importanta pentru managementul holistic al acestei afectiuni. Mai mult, progresele tehnologice continue obtinute in domeniul imagisticii vor permite rafinarea evaluarii clinice a severitatii acneei.
0 Comentarii