Documentele medicale necesare la înscrierea, frecventarea sau terminarea unui ciclu de învățământ în România
Documentele medicale necesare la înscrierea, frecventarea sau terminarea unui ciclu de învățământ în România
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/documentele-medicale-necesare-la-inscrierea-frecventarea-sau-terminarea-unui-ciclu-de-invatamant-in-romania/
Începând cu această toamnă se schimbă documentele medicale necesare la înscrierea, frecventarea sau terminarea unui ciclu de învățământ în România. Modificarea este produsă la nivel legislativ din 4 septembrie 2015 prin ordinul comun emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației și Cercetării Științifice (Ordinul nr. 1002/5057/2015 care a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 675 din 04.09.2015)
Conform Anexei nr. 3 la metodologia pentru examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, aprobată de MS și MECS, documentele sus menționate sunt:
- a) adeverinţă medicală pentru înscrierea în colectivitate – conform modelului din Anexa 1 la metodologie
- b) aviz epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate + fișa de vaccinări – conform modelului din Anexa 2 la metodologie
Apăsând aici poate fi descărcată Anexa 3 care conține îndrumarea metodologică, Anexa 1 cu modelul de adeverință pentru înscrierea în colectivitate (optimizat în 2 pagini tipărite) și Anexa 2 cu avizul epidemiologic pentru (re)intrarea în colectivitate+fișa de vaccinări.
Adeverința medicală pentru înscrierea în colectivitate conform Anexei 1 înlocuiește diversele formulare anterior cunoscute ca adeverința medicală, fișa pentru grădiniță, fișa pentru clasa 1 și altele elaborate de fiecare unitate de învățământ în parte. Conține mai multe informații despre preșcolar și elev, precum și sintagma predefinită “copil apt / inapt pentru intrarea în colectivitate”. De asemenea în final sunt 3 mențiuni:
- Evaluarea se realizează pe baza examinării clinice şi a antecedentelor personale existente la fişa medicală a copilului.
- Investigaţii clinice şi paraclinice suplimentare vor fi solicitate de către medicul de familie doar în cazul existenţei semnelor şi simptomelor specifice de boală acută/cronică/infecţioasă. – Cu alte cuvinte, nu vor fi solicitate cu titlu “preventiv” sau la decizia gradiniței, creșei.
- Adeverinţa medicală poate fi eliberată de medicul de familie la efectuarea examenelor anuale de bilanţ ale preşcolarilor şi elevilor, eliberarea acesteia reprezentând activitate de suport, conform prevederilor Normelor Contractului-cadru.
Avizul epidemiologic pentru (re)intrarea în colectivitate conform Anexei 2 înlocuiește pentru situațiile menționate formularul anterior de aviz epidemiologic. Noul formular este simplificat, prezentând pe față doar mențiunea “ARE / NU ARE semne şi simptome sugestive de boală transmisibilă”. Fața formularului este necesară atât la intrarea în colectivitate (inclusiv tabere, vizite de studiu) cât și la reintrarea după fiecare absență de cel puțin 3 zile consecutive. Pe verso noul formular conține Fișa de vaccinări, cu mențiunea că aceasta însoţeşte avizul epidemiologic (doar) la înscrierea preşcolarilor şi elevilor în unitatea de învăţământ.
Ordinul nu aduce precizări despre dimensiunea formularelor tipărite, astfel încât acestea pot fi cu ușurință adaptate în aplicațiile informatice (“softurile”) de cabinet și tipărite. Poate fi astfel mult redus timpul necesar completării acestor documente, aplicația informatica precompletând CNP-ul, numele, prenumele, datele despre unitatea medicală și altele. Chiar evidența vaccinărilor poate fi tipărită și nu completată de mână din registrul de vaccinări, daca aceste date au fost introduse în softul de cabinet.
Autor: Raluca Zoitanu
1 Comentarii
Este posibil sa ma ajutati cu reglementarile actuale de prescriere a medicamentelor:nr’grupa A’B.