CNAS: Romania are absolut toate medicamentele de pe piata

16/10/2015

CNAS: Romania are absolut toate medicamentele de pe piata

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-romania-are-absolut-toate-medicamentele-de-pe-piata/

medicamente-nou-toate-cnasConducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate spune ca in Romania, in mai putin de un an, pe piata au intrat peste 50 de medicamente la care pana acum nu exista alternativa.

“Romania este atat cat isi poate permite, dar totusi, in acest moment, Romania, prin introducerea acestor medicamente de ultima generatie — fie ca vorbim de hepatita, de cancer in toate formele lui, la momentul actual, are absolut toate medicamentele pe piata. Nu sunt multe tari care sa aiba absolut toate medicamentele pe piata, iar aceste 50 de medicamente care au intrat in ultimul an sunt medicamente la care nu aveau pana acum alternativa pacientii, nu aveau altceva. Daca ma gandesc la bolnavii de TBC, care erau rezistenti la tratamentele existente, acum au si acestia un tratament. Melanomul nu avea tratament, acum are ultima generatie de tratament, cancerul de prostata la fel. Mai mult, pentru leucemii am introdus si test genetic, pe care tot Casa il deconteaza. Testul genetic este una dintre ultimele descoperiri in materie de diagnostic si de a urmari tratamentul. Sa stiti ca aceste contracte cost — volum — rezultat le vom extinde foarte mult pentru ca, fiind o negociere de pret, putem sa asiguram tratament pentru toti pacientii'” a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS..

El a facut referiri si la cea mai noua terapie fara interferon impotriva hepatitei tip C si a cirozei.

“Miercuri, intra in sedinta de Guvern Hotararea cu lista de medicamente, dupa care lucrurile sunt finalizate si incepem sa acordam tratamentul. Nu vreau sa se inteleaga ca joi dam deja tratamentul, pentru ca pacientul trebuie sa isi faca investigatiile, deci de joi pacientii pot sa inceapa sa-si faca investigatiile. As vrea sa transmit un mesaj corect pentru pacienti, si anume sa nu se duca sa-si faca investigatiile decat in acele laboratoare stabilite, pentru ca acolo nu platesc. Daca se duc la alt laborator, plateste, isi cheltuie banii si noi nu luam in considerare acele investigatii. Aceasta a fost una dintre conditiile contractului cost — volum — rezultat. (…) Pacientul primeste medicamentele in momentul in care si-a completat acel dosar si este aprobat. Cat de repede se face dosarul, nu putem sa influentam noi”, a mai precizat Ciurchea, conform Agerpres.

In cateva zile urmeaza sa se faca publica lista laboratoarelor care vor face gratuit investigatiile necesare la dosarul de aprobare a tratamentului fara interferon.

Citeste si Accesul pacientilor la sistemul sanatate, dificil din cauza subfinantarii bugetului pentru medicamente

Accesul pacientilor din Romania la sistemul sanitar este extrem de dificil, spune conducerea Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente. Principal cauza o constituie lipsei unei finantarii corecte a bugetului pentru medicamente.

Citeste si Regulille si tarifele din sistemul medical romanesc, stabilite “din burta”

“Regulile si tarifele au fost stabilite din burta, mai pe romaneste, pentru ca nu s-au facut masuratori de costuri. Doar prin noroc si la nimereala se coreleaza cu costul real al furnizorului…”

Citeste si CNAS a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fara interferon

In data de 1 octombrie 2015, CNAS a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fara interferon al hepatitei cronice virale C si cirozei hepatice C, in baza caruia vor beneficia de tratament pacientii cu stadiul de fibroza F4.

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: