Rafila: Rezistenta la antibiotice este a saptea amenintare la adresa omenirii
Rafila: Rezistenta la antibiotice este a saptea amenintare la adresa omenirii
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-rezistenta-la-antibiotice-este-a-saptea-amenintare-la-adresa-omenirii/
Rezistenta la antibiotice reprezinta o problema de medicii din toata lumea se tem si trag semnale de alarma de cativa ani, insa pericolul este putin constientizat.
De fapt, rezistenta la antibiotice inseamna una din cele mai mari amenintari la adresa omenirii, spun specialistii.
Ingrijorator este ca Romania se regaseste in topul european in privinta rezistentei bacteriilor la antibiotice.
“Rezistenta la antibiotice este a saptea amenintare la adresa omenirii si cei care sunt decidenti in zona politica au mentionat deja acest lucru (…) Noi ne gasim intr-o zona care are doua probleme: consuma mult prea multe antibiotice, deci ne gasim pe primele locuri alaturi de Grecia, pe primele locuri in ce priveste rezistenta bacteriilor la antibiotice. In general, aceste topuri sunt dominate de Romania, Grecia, Cipru si Italia si mai mult costurile acestui lucru sunt de multe ori foarte importante, cu toate ca nu exista calcule la nivel national (…) Deja suntem contemporani cu momentul in care ne vom intoarce in epoca preantibiotica, in care infectii curente vor fi produse de microorganisme care nu raspund la niciun tratament cu antibiotic. Si o sa ne gasim in situatia dramatica si va trebui fie sa gasim alternative terapeutice, fie sa incercam sa descoperim molecule noi de antibiotic. Lucrul acesta nu prea se intampla. In ultimii 10 ani, nu prea s-au mai descoperit antibiotice noi pentru ca necesita investitii tot mai mari iar recuperarea acestora este mica tocmai datorita faptului ca rezistenta apare tot mai rapid la antibiotice si atunci nu facem altceva decat sa ne invartim intr-un cerc vicios”, a declarat Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie
Concluzia unui studiu realizat in perioada 1998-2010 in 28 de state europene, dar in Romania nu a fost inclusa, este de-a dreptul incredibila. Cercetarea a aratat ca rezistenta la antibiotice intr-o tara poate fi legata de nivelul de coruptie al acesteia.
“Exista un studiu care arata ca exista o corelatie directa intre nivelul rezistentei la antibiotice si coruptie. Cu cat rezistenta la antibiotice este mai ridicata intr-o tara se coreleaza foarte bine statistic acest lucru cu coruptia, cea mai mica rezistenta la antibiotice si nivel de coruptie este in tarile nordice, pentru ca cei care sunt obisnuiti sa respecte regulile, sa respecte prescriptia, sa nu aiba initiative care sunt in afara acestei reguli, au un nivel scazut al rezistentei microorganismelor la antibiotice, tratamentele sunt eficiente in acele tari, cheltuielile sunt mici in acele tari si coruptia este redusa tocmai datorita acestei obisnuinte. Daca nu reusim sa schimbam mentalitatile, o sa avem probleme foarte mari”, a mai subliniat Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, citat de Agerpres.
Datele colectate la nivelul UE arata ca circa 25.000 de europeni mor din cauza bacteriilor rezistente la tratament.
Citeste si Alesii din Parlamentul Europen vor sa voteze interzicerea utilizarii antibioticelor fara prescriptie
Parlamentul European informeaza ca deputatii au votat, marti, 19 mai, o rezolutie prin care propun masuri de imbunatatire a sigurantei pacientilor. Aceasta presupune si combaterea rezistentei la antibioticele umane si veterinare, utilizand tratamentele disponibile in mod mai responsabil si promovand inovatia.
Citeste si Romanii, printre cei mai rezistenti europeni la antibiotice
Potrivit Centrului European de Control si Prevenire a Bolilor, romanii sunt printre cei mai rezistenti europeni la antibiotice: 30% sunt rezistenti la antibioticele pentru stafilococul auriu, 25% au infectii cu germeni multirezistenti si 6% la penicilina.
GRATUIT pentru medicii de familie: Virusurile Herpes Simplex 1 si 2
Curs online care urmareste sa puna la dispozitia medicilor de familie informatiile necesare referitoare la caracteristicile generale ale herpesvirusurilor umane. Curs creditat cu 12 puncte EMC.
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii