Educatie pacienti: Conjunctivita – cauze, simptome si recomandari
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Conjunctivita – cauze, simptome si recomandari
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/conjunctivita/
Conjunctivita este o boala caracterizata printr-o inflamatie a membranei transparente care acopera ochiul atat in fata, pe “albul ochilor” cat si pe interiorul pleoapelor.
De obicei aceasta membrana nu se observa, fiind transparenta. Ea este insa brazdata de vase foarte subtiri si la cea mai mica inflamatie vasele se umfla si devin foarte vizibile, astfel incat membrana se inroseste (ochi rosu).
Conjunctivita poate fi ACUTA (apare brusc, se vindeca repede) sau CRONICA (se vindeca mai greu, dureaza mult timp).
Cum se manifesta conjunctivita? Cand trebuie sa mergem la medic?
Ajutati medicul sa puna diagnosticul corect!
Ce putem face acasa?
Informatii despre tratamentul conjunctivitei
Important!
Care sunt cauzele conjunctivitei?
Conjunctivita este foarte des intalnita si poate fi cauzata de microbi din toate categoriile (virusuri, bacterii, ciuperci).
Cum se manifesta conjunctivita? Cand mergem la medic?
Cele mai frecvente simptome ale conjunctivitei sunt:
- Inrosirea ochiului
- Secretii lacrimale galbene purulente
- Senzatie de nisip in ochi
- Lipirea pleoapelor dimineata la trezire, din cauza secretiilor care se usuca pe gene
Ajutati medicul sa puna diagnosticul corect!
Pentru diagnosticarea conjunctivitei este important sa ii spuneti medicului urmatoarele:
- De cand ati observat ca aveti ochiul rosu
- Aveti secretii abundente la ochi? Se aduna in coltul ochiului tot timpul?
- Aveti dureri?
- Aveti umflaturi la ochi?
- Va treziti cu ochii lipiti?
Pentru a avea un diagnostic complet, dupa ce va examineaza, este posibil ca medicul sa recomande efectuarea unor analize specifice. Cel mai frecvent se recomanda efectuarea examenului secretiei conjunctivale. Pentru acest lucru, la laborator trebuie sa fie recoltata secretia inainte de a face vreun tratament sau inainte sa va spalati pe ochi.
Atentie, ochiul cu conjunctivita NU DOARE. Nu asteptati durerea ca pe un semn care sa va trimita la doctor, pentru ca veti intarzia sa fiti examinat de un specialist, ceea ce va poate agrava boala.
Ce putem face acasa?
Pana cand ajungeti la medic trebuie sa aveti mare grija la igiena personala. Conjunctivita poate fi foarte contagioasa, asa ca daca va spalati si va stergeti pe ochi, folositi un prosop pe care sa nu il mai foloseasca si alti membri ai familiei.
Pentru spalarea ochilor folositi un sapun de copii (solid sau gel) care nu ustura si faceti spuma pentru a curata foarte bine secretiile uscate de pe gene.
Nu folositi produse medicamentoase fara sa intrebati medicul. Veti vedea imediat de ce.
De obicei, o conjunctivita acuta se vindeca repede, dar sunt situatii cand vindecarea dureaza mai mult. Nu trebuie sa fiti descurajati de acest lucru.
Aveti grija sa respectati intocmai atat indicatiile referitoare la igiena, cat si tratamentul.
Uneori este nevoie sa combinati anumite tratamente (picaturi sau/si unguente). Combinatiile au rolul de a evita instalarea rezistentei la antibiotic.
Daca aveti o conjunctivita cronica, tratamentul poate dura sapatamani, chiar luni de zile.
In cazul in care sunteti o persoana alergica, la simptomele de mai sus se pot adauga:
- Lacrimarea abundenta
- Mancarimi frecvente si chinuitoare
- Alte semne de alergie (stranut repetat, nas infundat cu secretie apoasa, mancarimi in gat, tuse seaca, iritativa). In acest caz, la tratament se poate adauga si un medicament antialergic.
Daca apar iritatii ale ochiului, este posibil sa fie nevoie de spalaturi oculare. Acestea se efectueaza de personal specializat, cu solutii speciale.
In toate cazurile, tratamentul incorect al conjunctivitelor poate duce la cronicizarea lor sau la aparitia complicatiilor.
Informatii despre tratamentul conjunctivitei
De obicei, pentru tratarea conjunctivitei simple se folosesc produse specifice care se pun in ochi, sub forma de picaturi; solutia se numeste COLIR. Pentru conjunctivite bacteriene se folosesc coliruri cu antibiotice. Tot in tratamentul conjunctivitelor, mai ales cand se insotesc de inflamatia pleoapelor, se folosesc si unguente, in special noaptea.
Este foarte important sa respectati indicatiile medicilor. Deseori nu suntem atenti si scapam informatii importante, asa ca trebuie sa stim cateva trucuri:
- Inainte de administrarea tratamentului, ochii trebuie spalati asa cum am aratat mai sus, si stersi cu prosop propriu
- Colirurile sunt de obicei extrem de sensibile, asa incat dupa ce se deschide flaconul proaspat cumparat, e bine sa stiti ca nu trebuie folosit mai mult de 3 saptaman – o luna. De aceea ar trebui sa aveti obiceiul sa va notati pe eticheta lui data la care l-ati scos din ambalaj.
- Atunci cand folositi unguente, trebuie sa fiti foarte curati pe maini. Ochiul nu trebuie uns de mai multe ori, ci doar o singura data, intr-o singura directie, fara a relua traseul. Repetarea aplicarii unguentului poate imprastia microbii pe toata pleoapa si poate accentua inflamatia
- Compresele calde sunt utile in conjunctivita virala, cele reci sunt utile in conjunctivita alergica
Important!
Ascultati cu atentie recomandarile medicului. Daca nu respectati indicatiile, conjunctivitele se pot extinde la ambii ochi sau se pot agrava.
Nu uitati de igiena, spalarea ochilor este foarte importanta, dar trebuie facuta conform indicatiilor specialistului.
Aveti grija sa folositi doar dumneavoastra prosopul cu care va stergeti pe fata, pentru a nu da conjunctivita si rudelor sau colegilor care folosesc acelasi prosop. La fel si pentru fata de perna. Prosoapele, fetele de perna ar trebui spalate dupa fiecare folosire.
Nu imprumutati celorlalti picaturile de ochi, creionul dermatograf, rimelul, fardurile. Ar fi preferabil sa le aruncati si sa va cumparati altele noi dupa ce va vindecati. Folosirea lor in continuare ar putea determina reaparitia conjunctivitei.
Persoanele care poarta lentile de contact sunt sfatuite sa renunte la ele pe perioada tratamentului si inlocuirea lor dupa vindecare.
Fiecare moment castigat va ajuta sa va vindecati mai repede, astfel incat este bine sa va adresati medicului imediat ce ati observat simptomele. Uneori conjunctivita acuta poate deveni o urgenta oftalmologica!
Articole pe subiecte asemanatoare:
19 Comentarii
Alina, fondul de ten nu trebuie aplicat si in zona ochiului, pentru ochi exista produse speciale. Ce tine de rimel verificati termenul de valabilitate, acestea deobicei sunt valabile intre 6 si 9 luni. Daca-l aveti de mult timp aceasta este unul din motive.
Buna ziua!! Dc mi se inrosesc ochii cand ma dau cu rimel si cu fond de ten ..???
Îmi lăcrimează abundent ochii, dar mai mult stângul și am mâncărimi ori senzații de nisip în ochi. Ce tratament pot administra?. Vă mulțumesc pentru sfat.
Am fost diagnosticata cu conjunctivita acută. Medicul mi-a spus ca am făcut pietricele care trebuie scoase, s-au tratament cu picături timp de 2 săptămâni.Nu știu care varianta sa o aleg? Poți face pietricele la ochi!
De vreo 6-7 luni matratez de conjunctivită acută, iar ieri mi s-a confirmat conjunctivită cronică. Până în prezent nici un tratament nu a fost eficient. De asemenea îmi lăcrimează ochiul stâng in timpul zilei. Vă rog ajutați-mă cu un tratament eficient!
Doresc să primesc răspunsul prin email.
Vă multumesc!
Bună ziua azi dimineață când mam trezit mi-e erau ambii ochii lipit parca aveam lipici și ochii roșie poate sa fie conjunctiv sau de la curent?
eu am avut o reactie la amandoi ochii. nu stiu daca a fost conjucrivita sau nu. A inceput brusc cu o senzatie f puternica ca si cum as fi avut nisip sub pleoApe si mancarime si ma usturau ochii. M-a tinut cam o saptamana. In fiecare zi aveam astfel de accese. Ma lasau si iarasi incepeau. Imi lacrimau ochii f tare si ma sculam dimineata cu ochii lipiti si multi “zgrumtzuri” ca sa zic asa. Si parca aveam lipici in jurul ochilor. Dupa ce am citit aceste articole, am vazut ca am avut toate reactiile de conjuctivita, cu exceptia ca ochii nu erau rosii. Insa a fost ceva f puternic. Eu am spalat ochii cu ceai de musetel, din disperare. Insa pe urma am auzit ca in nici un caz sa nu spalam ochii cu ceai de musetel. Eu nu am stiut, insa tot ce pot sa spun e ca mi-a facut bine si m-a calmat si cred ca a accelerat putin si vindecarea. Nu stiu daca m-am vindecat complet, mai am putin la coltul ochilor. Nu am apucat sa merg la docTOR. iNTREBAREA MEA ESTE: OARE VA MAI APAREA ACEST LUCRU? Este prima oara cind patesc asa ceva. Am 61 de ani.
De luni de zile am probleme cu ochii care imi lacrimeaza foarte mult. Uneori am mancarimi insuportabile in coluturile interioare, dimineata am un fel de nisip, care mai degraba seamana cu sarea, deci nu sunt coji. Am facut teste bacteriologice si la primul tst mi-a iesit infectie cu stafilococ alb. Apoi au iesit negative, insa ochii mei sunt iritati mereu, uneori am pleoapele umflate si ma dor, alteori sunt rosii, nu mai sunt cum au fost…simt ca sunt bolnavi. Cel mai tare ma deranjeaza lacrimarea abundenta, mereu sunt cu servetelul in mana. Am pus tot felul de picaturi, unele prescrise de medici, altele din proprie initiativa, documentandu-ma pe net. Mi-am facut si ochelari cu lentile progresive, heliomate, antireflex…tot tacamul…insa problema persista. Ajutati-ma cu un sfat, va rog.
Mama are 86 ani, de cateva zile i s-a inrosit pleoapa inferioara a unui ochi, acesta pare mai mare, lacrimeaza si acuza mancarimi. Ar putea fi conjunctivita?
Buna imi puteti spune si mie ,mi se inroseste ochii ft tare .
Buna ziua! Îmi puteți spune dacă tratamentul pentru conjunctivita si chiar conjunctivita pot afecta conceperea unui copil? Unul dintre unguente nu este indicat si chiar se menționează in prospect ca bărbații sa nu conceapa un bebelus in următoarele 3 luni după terminarea tratamentului. Va mulțumesc!
Pentru Mihai Valentin,pt. blefarita ce o aveti, folositi comprese cu ceai de albastrele.Veti scapa intr-o singura zi de ea. Puneti cateva comprese (4-5)cu ceai caldut- si fiul meu a avut cam 25 de ani, ramasese fara gene tot vrand sa-si scoata acele cojite galbui.Va doresc rezolvarea problemei cat mai urgent.
Si fiul meu a avut asa o problema care a durat f. mult, (cam 25 ani) pt.faptul ca nu a vrut sa foloseasca ceai de albastrele.Acesta se foloseste astfel: Se face un ceai din albastrele,se strecoara, dupa ce sta 10 min. se pune o compresa calduta, care se schimba cam de 3 ori. Aceasta actiune se repeta de 3-5 ori intr-o zi.( Eu am folosit dischete demachiante, sau vata). Sa nu lasati compresa sa stea prea mult rece pe ochi.Chiar din prima zi veti vedea ce efect formidabil are. Au trecut cam 10 ani de cand s-a rezolvat aceasta problema care l-a suparat atatia ani.Ce ziceti merita sa incercati? Va doresc o rezolvare cat mai rapida!
Frațiilor,nu mai știu ce să fac.Am această problemă de ani de zile,am fost la diverși medici oftalmologi,t.ot felul de tratamente,dar nimic,e o mâncărime îngrozitoare,se înroșesc ploapele și fac ceva ca niște cojițe.Dacă aveți vreun sfat,rețetă,orice,sfătuiți-mă,e insuportabil !
Am Conjuctivita ma usutura ochii si imi lacrimeaza dimineata cand ma trezesc am ambii ochii lipiti am fost la doctor si mia sfatuit sa ma spal odata pe zi cu sapun protex si sa imi pun picaturi la ochi foalte des adica 4.5 ori pe zi
Daca am mancarimi pe ploapa exterioara si imi lacrimeaza ochii e posibil sa fie conjunctivita?????????/ astept raspuns urgent…. Va multumesc
am ochii inrositi si de ceva timp am senzatia de nisip in ochi si usturime.
In conjunctita virala e posibil inflamarea glandei parotide?… si ce tratament necesita in afara de picaturile pt ochi?
Am nevoie de o rezetä pentru conjuctivitä akutä la Adresa mea din Internet:adelmann.viviana@t-online.de