Conditii pentru practicarea profesiei de dietetician
Conditii pentru practicarea profesiei de dietetician
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/conditii-pentru-practicarea-profesiei-de-dietetician/
Care sunt conditiile care trebuie indeplinite pentru a practica profesia de dietetician.
O noua profesie urmeaza sa fie reglementata in Romania, respectiv aceea de dietetician.
In Legea nr. 256/2015 care precizeaza acest lucru, inclusiv infiintarea Colegiului Dieteticienilor din Romania, se precizeaza ca aceasta profesie se va putea exercita in baza unei autorizari.
Astfel, obtinerea statutului de dietetician autorizat va fi posibila daca doritorii vor indeplini anumite conditii:
- sa aiba capacitate juridica civila deplina de exercitiu;
- sa posede un titlu oficial de calificare in nutritie si dietetica (diploma de licenta in specializarea nutritie si dietetica);
- sa fie apte din punct de vedere medical pentru practicarea profesiei;
- sa nu fi fost condamnate definitiv pentru savarsirea unei infractiuni de natura a aduce atingere profesiei de dietetician;
- sa nu fi savarsit, in exercitarea profesiei de dietetician, abuzuri prin care au fost incalcate drepturi si libertati fundamentale ale omului, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva;
- sa aiba calitatea de membru al Colegiului Dieteticienilor din Romania (CDR);
- sa fie cetatean al statului roman, al unui stat membru al Uniunii Europene, al unui stat apartinand Spatiului Economic European sau al Elvetiei (exercitarea profesiei va fi posibila, totusi, si in cazul altor persoane).
Autorizatia de dietetician autorizat va fi eliberata de Colegiul Dieteticienilor din Romania si va trebui reinnoita la interval de cinci ani, precizeaza avocatnet.ro.
Pentru ca doritorii sa poata obtina aceasta autorizatie, ei trebuie sa indeplineasca niste conditii:
- sa detina un titlu oficial de calificare in nutritie si dietetica;
- sa faca dovada efectuarii unui an de practica in domeniul nutritiei si dieteticii sau sa detina o diploma de masterat in domeniul nutritiei si dieteticii;
- sa promoveze examenul national de dietetician autorizat.
In termen de sase luni de la intrarea in vigoare a legii care reglementeaza infiintarea acestei meserii, se va putea sustine si primul examen national de dietetician autorizat.
Citeste si Dietetician, o noua profesie reglementata legal in Romania
Legea nr. 256/2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum si infiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Dieteticienilor din Romania a fost promulgata prin decret prezidential.
Autor: FormareMedicala.ro
4 Comentarii
Andra Mihailescu, drum lung 3 ani de facultate (specializare nutritie si dietetica) 2 ani de master (nutritie si dietetica) te inscrii in colegiul dieteticienilor, dai examen si devii dietetician autorizat.
Diana Voican, Dieteticianul nu este medic specialist, profesia sa este complementara actului medical si se refera in principal la planificare si control alimentar al bolnavului, in timpul tratamentului si a imbunatatirii conditiei sale medicale pe termen lung. Dieteticianul nu poate face o reteta de slabit de exemplu, dar iti poate face managementul nutritional pentru a pierde din greutate in timp ce te mentine sanatos.
foarte ambiguu, acele conditii trebuie indeplinite toate sau una din ele?
“Pentru ca doritorii sa poata obtina aceasta autorizatie, ei trebuie sa indeplineasca niste conditii:
•sa detina un titlu oficial de calificare in nutritie si dietetica;
•sa faca dovada efectuarii unui an de practica in domeniul nutritiei si dieteticii sau sa detina o diploma de masterat in domeniul nutritiei si dieteticii;
•sa promoveze examenul national de dietetician autorizat.”
daca ai licenta in nutritie se cheama ca esti medic specialist si atunci nu pricep ce nevoie mai ai sa fii si “dietetician”???
Ce competente sau atestate se pot urma pentru a putea deveni “dietetician”autorizat?