Solutie legislativa pentru stoparea exodului medicilor: Primul praxis
Solutie legislativa pentru stoparea exodului medicilor: Primul praxis
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/solutie-legislativa-pentru-stoparea-exodului-medicilor-primul-praxis/
Prima casa, prima masina, primul loc de munca. Sunt programe aflata in derulare sau in curs de implementare, cu o contributie de la stat.
Dar, un medic din Maramures vine cu o idee si pentru tinerii medici, proaspat absolventi: primul praxis.
“Ideea s-a nascut in urma cu aproape un an si porneste tocmai de la acele programe existente in Romania, «Prima casa», «Prima masina», care au incercat sa ajute tinerii. In rest toata lumea spune ca nu ne ajutam tinerii. De ce sa nu avem un program de sprijinire a medicilor care vor sa isi deschida un cabinet (praxis), de ce sa emigreze, dar pe noi cei care suntem deja in pragul pensiei cine ne va ingriji? Hai sa analiizam care ar fi avantajele, s-ar putea deschide mai multe cabinete de diferite specialitati, pacientii ar fi mai bine ingrijiti, statul roman ar avea doar de castigat”, a declarat medicul Gheorghe Lascu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Maramures, conform voceatransilvaniei.ro.
El mai spune ca banii acordati medicilor s-ar multiplica, asta pentru ca fiecare cabinet ar avea pe langa practician si personal auxiliar. Are si o explicatie in acest sens.
“Programele existente sunt de consum, nu aduc beneficiu decat beneficiarilor, un program «PRIMUL PRAXIS» aduce beneficii medicilor, pacientilor si statului. Cum? Simplu, ar emigra mult mai putini medici, ar fi mai multe loocuri de munca pentru medici, asistente, personal auxiliar, pacientii ar fi mai multumiti, statul ar castiga din impozitarea salariilor si a profitului “, a mai precizat doctorul Lascu.
Conform datelor oficiale, in ultimii ani, din Romania au plecat sa lucreze peste hotare peste 36.000 de medici.
Doar in cursul anului trecut, 2.450 de medici au solicitat Colegiului Medicilor din Romania certificate de conformitate. Cei mai multi dintre ei sunt medici de familie, respectiv 424.
Citeste si Ingrijorator! Peste 36.000 de medici au plecat din Romania in ultimii ani
Autor: Adriana Pavel
4 Comentarii
o idee foarte proasta. ce facem cu medicii care deja lucreaza de ani buni in sistem? trebuie sa terminam cu originalitati stupide si sa facem o salarizare decenta
Cu medicii de 65 de ani cred ca este vorba de etica profesionala.In primul rand toti medicii care au azi 65 ani au fost prost platiti de catre societate. Pensia de 1000 de lei dupa 35-40 ani activitate este degradanta si umilitoare. Multi colegi pot fi foarte eficienti pana la 75 ani. Datorita acestor conditii schimbul de generatii nu se produce firesc si normal.Dar ce este normal la noi ? Colegiul Medicilor ar trebui sa fie mai implicat in aceasta problema dar din pacate cei care conduc aceasta structura sunt sau nepriceputi sau rauvoitori in a rezolva problemele medicilor.O solutie echitabila ar fi venituri si pensii decente pentru medici asa cum s-a realizat pentru procurori ,judecatori, militari si alte categorii speciale.
D-ul doctor vine cu o propunere interesanta dar fara a demonstra modalitatea practica de aplicare a ideilor prezentate.Este normal ca nr mare de medici care pleaca in vest sa fie de specialitate m.f.De ce? deoarece cel putin 50% din totalul absolventilor ajung med de fam.Necesarul pe plan national pe aceasta specialitate este in mare parte acoperit mai putin zonele rurale mai izolate unde nu prea vrea sa mearga nici un absolvent de mf.Deasemenea sant foarte mult medici de familie titulari de cabinete care au depasit cu mult varsta de pensionare[65 ANI]si care profeseaza in continuare deoarece legislatia actuala le permite acest lucru.Aici cred ca ar trebui sa se lucreze ,adica in momentul cand se ajunge la varsta de 65 ani CNAS sa nu mai incheie contract cu medicii respectivi lasand loc medicilor tineri absolventi de mf.Aceasta reprezinta in opinia mea o modalitate corecta de a creea locuri de munca
tinerilor absolventi.
O idee proasta ca si Prima ce vreti voi bazata pe lipsa de organizare a sistemului medical si a societatii noastre in general.Tinerii pleaca din tara spre sisteme si societati mai organizate.Regretabil este ca am avut conducatori “vanzatori de tara” care au distrus sisteme bine organizate pentru a crea haos cu participarea si acceptul multora dintre noi.Exista suficienti medici la ora actuala dar sunt prost repartizati. Cei tineri “se inghesuie” in Centre Universitare creand probleme pacientilor prin “rularea” lor in sistem iar la tara oamenii mor cu zile. Primul an la tara mi se pare o idee mult mai eficienta ca si primul concurs pe post…