Experti la unison: “Obezitatea este in creier”

02/12/2015

Experti la unison: “Obezitatea este in creier”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/experti-la-unison-obezitatea-este-in-creier/

obezitatea-in-creierIntre 40 si 70 la suta din cazurile de obezitate au o componenta genetica. Desi pana acum, obezitatea a fost legata de partea de mijloc a corpului si implicit de un exces alimentar, de fapt, o mare cantitate din genele acestei boli sunt legate de creier.

“Obezitatea este in creier”, a subliniat dr. Ruth Loos, directoarea Programului privind metabolismul si genetica obezitatii al Institutului de Medicina Personalizata Charles R. Bronfman din New York, conform agentiei spaniole EFE.

Ea vorbeste si de un studiu actual ce se axeaza pe descoperirea de noi gene pentru a intelege mai bine biologia obezitatii, care este “cea care ne face sa devenim obezi”.

In opinia expertei americane, nu este posibil sa se anticipeze in mod exact cine va suferi sau nu de obezitate. Se poate prezice, insa, intre 5 si 20 la suta din genetica asupra obezitatii.

Un alt expert e peste ocean, dr. José María Ordovás, afirma ca obezitatea nu este o problema care raspunde unei gene unice. In prezent, se cunosc circa 200 de gene asociate acestei patologii.

Conform Agerpres, dr. Ordovás a explicat ca exista un mediu “obeso-genic” in care traim si la care suntem expusi (cand mancam, cand dormim mai putin decat normal, cand suntem supusi stresului..) iar cunoasterea acestui mediu este un fel de “calcai al lui Ahile”, care impiedica oarecum progresul cercetarilor.

Expertul nutristionist a mai precizat ca “dialogul care exista intre gene si mediul inconjurator se modeleaza prin epigenetica”, cum este cazul bebelusilor expusi riscului de a deveni obezi prin alimentatia in exces a mamelor in timpul sarcinii.

Si dr. Antonio Vidal-Puch, un expert de la Universitatea din Cambridge, precizeaza ca problema obezitatii nu este excesul de grasime pe care il are o persoana, ci cantitatea acesteia prezenta in unele organe precum ficatul, muschii sau in creier, care ajung sa nu mai functioneze. Aceasta patologie este cunoscuta drept “sindromul metabolic”.

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: