Conditia pacientului cu tuberculoza in Romania si in spatiul european
Conditia pacientului cu tuberculoza in Romania si in spatiul european
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/conditia-pacientului-cu-tuberculoza-in-romania-si-in-spatiul-european/
In cadrul conferintei de presa ‘Conditia pacientului cu tuberculoza in Romania si spatiul european’, organizata de Asociatia Romana a Bolnavilor de Tuberculoza — ARBTB, in parteneriat cu Institutul de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ din Bucuresti si Societatea Romana de Pneumologie — SRP-, specialistii din domeniul medical trag un nou semnal de alarma in ceea ce priveste incidenta, riscurile si tratarea tuberculozei (TB) in Romania, care in ciuda eforturilor depuse continua sa ramana a sasea tara ca incidenta a tuberculozei in Regiunea OMS Europa.
Oficial, in Romania se trateaza, in fiecare an, aproximativ 30.000 de bolnavi cu tuberculoza, dintre care un procent insemnat il reprezinta pacientii cu TB MDR (tuberculoza multimedicamentos-rezistenta) sau XDR (tuberculoza extra-rezistenta la medicatie), al caror numar pare a ramane crescut, asa cum o arata statisticile privind incidenta tuberculozei in Romania. In acest context, sistemul sanitar romanesc continua sa se confrunte cu o subfinantare chiar daca, potrivit strategiei nationale de sanatate 2015-2020, se prevede cresterea importanta a bugetului dedicat controlului TB in Romania.
Pentru anul 2015, strategia nationala estima nevoia asigurarii unui buget de 60 de milioane de euro, suma alocata atat prin fonduri guvernamentale, cat si prin si finantare externa, fiind cu mult mai redusa.
“Comisarul OMS, Dr. Dara Masoud, afirma in anul 2014: ‘Fiecare al doilea bolnav cu tuberculoza din UE provine din Romania’ si sublinia importanta elaborarii unei Strategii Nationale pentru controlul tuberculozei in Romania. Guvernul Romaniei va trebui sa se asigure ca resursele pentru accesul universal la diagnosticul si tratamentul tuberculoze, precum si pentru alte strategii inovative, vor deveni o prioritate in bugetul national alocat Sanatatii’, a declarat dr. Gilda Popescu, managerul interimar al Institutului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ din Bucuresti.
La randul sau, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, prof. Dr. Florin Mihaltan a tinut sa precizeze ca “pacientul cu tuberculoza si programul national de control al tuberculozei raman o prioritate in strategia Societatii Romane de Pneumologie. Entuziasmul colegilor pneumoftiziologi implicati in aceste activitati de diagnostic si tratament trebuie dublat, in continuare, de o finantare corespunzatoare si constanta a programului, de asigurarea medicamentelor, inclusiv a celor de ultima generatie, ca si de accesul crescut la mijloacele de depistare rapida a Mycobacterium tuberculosis”.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii