Scrisoare deschisa a pacientilor cu diabet catre autoritatile responsabile din Romania
Scrisoare deschisa a pacientilor cu diabet catre autoritatile responsabile din Romania
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/scrisoare-deschisa-a-pacientilor-cu-diabet-catre-autoritatile-responsabile-din-romania/
Stimati guvernanti,
Desi am fi preferat ca in aceste zile preocuparea noastra principala sa fie Sarbatoarea Sfanta a Craciunului, din pacate acest lucru nu se poate intampla intrucat viata noastra, a pacientilor cu diabet zaharat, este pusa in pericol din cauza absentei unor tipuri de insulina din farmaciile din mai multe zone ale tarii. Au trecut cateva luni bune de cand am informat si solicitat autoritatilor rezolvarea problemelor de disponibilitate a insulinelor cu care bolnavii de diabet se trateaza, dar fara niciun rezultat.
Suntem foarte ingrijorati de fenomenul disparitiei medicamentelor din farmacii, care s-a accentuat intr-un mod aproape dramatic pentru noi dupa data de 1 iulie 2015, cand au intrat in vigoare noile preturi la medicamente. Conform studiilor de piata, 30% (uneori chiar mai mult) din medicamentele care ar trebui sa ajunga la pacientii romani iau calea exportului paralel. Desi este legal, exportul paralel pune in pericol chiar viata bolnavilor romani care sufera de diabet zaharat, iar autoritatile au obligatia de a interveni macar acum, in ultimul ceas.
In Romania anului 2015, este inacceptabil ca bolnavii cu diabet zaharat sa fie nevoiti sa parcurga uneori zeci de kilometri, din farmacie in farmacie, pana la cea in care ar putea gasi insulina pe care trebuie sa si-o administreze regulat, uneori chiar de mai multe ori pe zi. In absenta tratamentului cu insulina, bolnavul care sufera de diabet zaharat are o singura optiune: decesul.
Fiind un medicament biologic, un tip de insulina nu poate fi inlocuit cu altul, in afara unei decizii foarte bine argumentate din punct de vedere medical. De aceea, este esential ca pacientul cu diabet insulino-tratat sa aiba la dispozitie in permanenta intocmai tipul de insulina prescris de medicul specialist, singurul care este in masura sa decida care este tratamentul potrivit fiecarui bolnav in parte. Totodata, tratamentul discontinuu sau subdozat cu insulina se asociaza, conform studiilor din literatura de specialitate, cu o rata crescuta a complicatiilor cronice ale bolii si, implicit, cu costuri mai mari pentru sistemul de sanatate.
Desi tratamentul cu insulina este decontat 100% de stat, ceea ce ar trebui sa asigure si un confort psihologic pacientului care nu este in situatia de a plati vreo contributie personala pentru acest tratament, in realitate, din cauza accesului limitat si discontinuu la insulina, bolnavul cu diabet zaharat traieste o permanenta anxietate psiho-sociala, care-i scade calitatea vietii si impacteaza negativ rezultatul final al tratamentului.
Din aceste motive, facem apel public la noul Guvern al Romaniei, precum si la celelalte institutii implicate in asigurarea sanatatii publice din tara noastra, pentru rezolvarea imediata a situatiei accesului bolnavilor cu diabet zaharat la tratamentul cu insulina mentionat anterior.
Noi, asociatiile de pacienti, propunem ca prim pas, introducerea tuturor tipurilor de insulina pe lista medicamentelor al caror export paralel este interzis, astfel incat sa avem asigurat tratamentul necesar si viata noastra sa nu fie pusa in pericol. In acelasi timp, se impune eliminarea cauzei care a dus in ultimele luni la aceasta situatie dramatica pentru foarte multi dintre bolnavi, si anume adoptarea unei noi metodologii de stabilire a preturilor la medicamente, care sa asigure atat sustenabilitatea pentru sistemul sanitar din Romania, dar si garantia ca medicamentele vor ajunge la pacientii romani, nu la cei din alte state, asa cum se intampla acum.
Stimati guvernanti,
Cu mai bine de 90 de ani in urma, Nicolae Paulescu descoperea insulina cu gandul de a-i scapa de la moarte pe pacientii cu diabet zaharat din Romania si din intreaga lume.
Este inacceptabil ca, dupa atata timp si dupa un extraordinar progres al cercetarii medicale, pacientii diabetici ai anului 2015 sa se afle in aceeasi postura in care se aflau stramosii nostri de la inceputul secolului XX: sa moara din cauza lipsei tratamentului cu insulina.
Daca atunci exista justificarea ca tratamentul nu exista pentru ca nu fusese inca descoperit, acum ce scuza mai avem?
Organizatiile de pacienti semnatare
Federatia Asociatiilor Diabeticilor din Romania
Asociatia Copiilor Bolnavi de Diabet “Sf. Iustin”
Asociatia Copiilor si a Tinerilor Diabetici Tg. Mures
Asociatia Copiilor si Tinerilor cu Diabet din Judetul Constanta
Medicii de familie au la dispozitie patru cursuri gratuite cu tematica diabetului.
Pentru a accesa cursurile despre diabet, creditate cu puncte EMC, click AICI.
Autor: FormareMedicala.ro
3 Comentarii
Ieri, 3.03.2016 am mers la medical diabetolog pentru rețetă și mi-a schimbat insulin în funcție de ce se găsește în farmacii, adică din care au mai multă. Eu fac rapidă și lentă. Mi-a dat din cea care se găsea mai multă într-o farmacie.
Ar mai fi și problema testelor pentru glucometer. Primim 100 de teste pentru 90 de zile, dar în 20 de zile ele se termină. Ce fel de control efficient poți să ai dacă testezi glicemia doar o singură data în zi, ca să-ți ajungă testele? Ar trebui ca încă 100 de teste să fie date compensat, chiar și 50% e bine, de medicul de familie. Ce este peste cele 100 să fie suportate de pacient. Cheltuiala cu testele este enormă. Gândi-ți-vă așa: trebuie să cumpărăm teste pt.70 de zile. Glicemia se verifică de 5 ori pe zi, dacă vrei să ai un control exact asupra bolii. O cutie ajunge în felul ăsta 10 zile, 70 de zile=7 cutii x 60 lei= 420 lei, adică 210 lei lunar,minim. Vorbesc de toți bolnavii de diabet, nu numai de cei cu insulin. E aceeași boală pt.toți, cu aceleași urmări. Câți dintre pensionari mai pot da 210 lei lunar pt. teste?
pe cind un registru national de diabet? daca lucrurile sunt cum le banuiesc suntem o tara cu peste 12% diabetici
sunt medic de familie’in sfirsit au aparut cursurile de diabet in forma adevarata