Sistem de sanatate scump si bolnav
Sistem de sanatate scump si bolnav
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sistem-de-sanatate-scump-si-bolnav/
La cate milioane de euro a costat sistemul informatic de sanatate, pana acum ar fi trebuit nu neaparat sa pocneasca, dar macar sa functioneze. Realitatea din cabinetele medicilor arata ca sistemul informatic este este unul cu multe disfunctionalitati.
“Cred ca au subestimat numarul real de servicii care se dau. Nu exista o zi in care sa functioneze cap-coada toate fara probleme,” spune dr. Marina Pircalabu, presedintele Patronatului Medicilor de Familie din Bucuresti, conform Digi24.
De la finalul lui 2015, nicio firma de IT nu mai asigura mententanta sistemului informatic.
“Este inadmisibil sa nu ai mentenanta la asemenea sistem informatic care gestioneaza asemenea baze de date, dar cel mai frustrant este ca nimeni nu raspunde”, adauga dr. Marina Pircalabu.
Reprezentantii CNAS spun ca au facut demersurile necesare, dar nicio firma nu s-a aratat pana acum interesata.
“Am declansat o procedura de achizitie, in vara anului trecut, nu s-a prezentat nimeni si probabil ca maine sau poimaine vom lansa din nou licitatia pentru sistemul de mentenanta” , a declarat Vasile Ciurchea presedintele CNAS.
Nu exista zi in care medicii si reprezentantii clinicilor sau ai laboratoarelor medicale sa nu spuna ca nici nu au cui sa ceara ajutor vizavi de functionarea cardurilor de sanatate.
“Avem 35 de oameni la directia de informatizare, sigur fiecare are responsabiltiatile lui, fiecare stie bine sa faca ceva si incercam sa tinem acest sistem functional. Sunt oameni din aceasta directie care nu au avut Craciun, An Nou, duminici, au fost la munca pentru a intretine acest sistem”, a mai afirmat seful CNAS, citat tot de Digi24. .
Reamintim ca Societatea Nationala de Medicina Familiei a inaintat un memoriu catre institutia Avocatul Poporului cu disfunctionalitatile platformei informatice a CNAS, sistem care include cardul de sanatate, reteta si dosarul electronic, toate interconectate.
“Lucram tot timpul offline? Si-atunci unde-i cardul? Vine Curtea de Conturi peste doi ani si ne imputa retetele, ne imputa trimiterile, ne imputa analizele”, a spus si dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.
Pana acum, medicii de familie au descoperit peste 50 de disfunctionalitati ale sistemului.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii