Nu trata anemia copilului cu superficialitate

21/10/2011

Nu trata anemia copilului cu superficialitate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/nu-trata-anemia-copilului-cu-superficialitate-boala-este-un-dusman-de-temut/

poza boli ale copiluluiAnemia la copii nu este o boala care poate fi trecuta cu vederea. Afectiunea este deosebit de importanta, intrucat, potrivit specialistilor, poate influenta chiar si dezvoltarea cognitiva. Lipsa de fier din organismul micutilor este principalul responsabil de insuficienta numarului de globule rosii si, in final, de alimentarea precara a corpului cu oxigen. Si daca nu este suficient, anemia determina si scaderea imunitatii si implicit cresterea numarului de infectii.

Anemia la copii – o boala subdiagnosticata

 

Specialistii din Romania atrag atentia ca anemia copiilor nu trebuie ignorata si nici abordata cu superficialitate. In opinia multora, anemia este chiar o boala subdiagnosticata, iar acest aspect trebuie, fara indoiala, schimbat.

“Trebuie luate masuri foarte clare. Medicii si parintii deopotriva nu trebuie sa uite ca un copil vine pe lume cu un depozit de fier care se epuizeaza. Acest depozit este golit la varsta de trei luni. Formulele de fier din lapte nu sunt suficiente. Pentru evitarea anemiei la copii este nevoie de administrarea de fier farmacologic si de preparate de fier timp de aproximativ patru luni de zile“, ne-a declarat prof. dr. Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie (SRP).

De aceeasi parere este si medicul pediatru Carmen-Angela Maria Petrescu, sef de lucrari in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) “Victor Babes” din Timisoara, care considera ca este nevoie de mai multa atentie in abordarea anemiei.

“In ultimii ani au aparut foarte multe cazuri de anemie, care afecteaza tot mai multi copii. Boala nu este o problema izolata, ci implica numeroase aspecte – sociale, religioase, financiare. In plus, multi medici de familie nu au competente in pediatrie”, a precizat dr. Petrescu.

Sangele trebuie testat des, pentru depistarea anemiei

 

Pentru diagnosticarea precoce a anemiei copilul trebuie supravegheat atent, iar valoarea hemoglobinei trebuie verificata mai des. De altfel, nu trebuie trecute cu vederea nici aspectul fetei micutului sau comportamentul sau, copilul prezentand din cand in cand paloare si astenie. Pe de o parte, aceste sarcini apartin parintilor, dar si medicilor curanti, adica pediatrilor si medicilor de familie.

“Medicul pediatru trebuie sa urmareasca toate aceste evenimente, trebuie sa monitorizeze depozitul de fier al copilului si sa ia deciziile corecte bazandu-se pe toti acesti parametri”, a explicat prof. Burlea.

In cazul in care depozitul se goleste, asa cum spune seful Societatii de pediatrie, iar micutul nu primeste rezerve, anemia duce la hipoxie, carente ale structurii tisulare, la deficit de atentie si de vorbire. Anemia poate deveni un handicap biologic al copilului, cum sunt distrofia si malformatiile.

Copiii nascuti deja cu anemie – motiv de ingrijorare

 

In opinia medicului de familie Sandra Alexiu, stabilirea diagnosticului de anemie nu reprezinta adevaratul motiv de ingrijorare in ceea ce priveste anemia la copii, ci faptul ca micutii se nasc deja cu aceasta afectiune.

“Problema nu este ca anemia nu este diagnosticata. Diagnosticul se face si se face bine. Problema este ca se nasc deja anemici, pentru ca mamele nu sunt bine monitorizate in timpul sarcinii. Exista un procent mare de gravide care cu greu apeleaza la medicul de familie si exista un numar destul de mare care nu apeleaza niciodata la medicul de familie pentru a fi luate in evidenta. Daca ar apela, ar primi tratament si consiliere”, sustine dr. Sandra Alexiu, care este si secretarul Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).

Gravidele au drept la fier gratuit, printr-un program implementat de Ministerul Sanatatii – Programul national de sanatatea femeii si copilului. Aceasta decizie a fost luata dupa ce rezultatele unui amplu studiu, realizat de specialistii de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (IOMC) “Prof. Dr. Alfred Rusescu”, au aratat ca 50% din copiii pana la varsta de un an sunt anemici. Din acest motiv s-a recomandat gravidelor sa faca, in ultimele luni de sarcina, profilaxie cu fier, iar copiilor sa li se dea fier incepand cu a sasea luna de viata. In ceea ce-i priveste pe prematuri, tratamentul cu fier este recomandat de la a doua luna de viata, primind dozele modificate.

Tratamentul cu fier in cazul gravidelor are tocmai rolul de a evita anemia copilului si nu pentru a trata anemia mamei, explica dr. Alexiu: “Fierul nu se da ca sa trateze anemia din timpul sarcinii, care este de fapt o anemie de dilutie, practic organismul se adapteaza la sarcina. Sangele merge la doua persoane si atunci apare o anemie falsa”.

Important este ca acesti copii sa nu se nasca cu anemie si pentru asta mamele trebuie sa primeasca fier, in doza profilactica, in timpul sarcinii. Daca mamele nu merg la medicul de familie sau statul nu asigura, prin programul national, fierul suficient, apare problema copiilor care se nasc anemici.

Pentru prevenirea anemiei este nevoie si de educarea parintilor

 

Parintii, asa cum este si normal, joaca un rol esential in cresterea copiilor lor. Ei sunt responsabili de alimentatia acestora si trebuie invatati cum sa-si ingrijeasca micutii, astfel incat sa ii fereasca de anemie

“In zonele rurale exista o problema in acest sens. Parintii nu au timp sa acorde copiilor atentia cuvenita. La oras, in schimb, cunosc multe cazuri in care parintii vin la mine cu teancuri de analize ale micutului. Parintii sunt primii care pot observa semnele anemiei la copilul lor“, a declarat prof. dr. Marin Burlea.

Care sunt simptomele anemiei? Ei bine, in ceea ce priveste, anemia feripriva, care afecteaza aproximativ 40% din copiii din Romania, simptomele sunt urmatoarele:

  • slabiciune, oboseala si lipsa rezistentei la efort;
  • dificultati de concentrare;
  • irascibilitate;
  • stari de ameteala;
  • paloare;
  • dureri de cap.

Potrivit statisticilor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), anemia feripriva afecteaza mai mult de un sfert din populatia lumii – copii, femei si barbati. Acesta este un motiv in plus care pune afectiunea in vizorul specialistilor. Mesajul transmis este unul deosebit de serios si anume “Anemia este o afectiune care nu poate fi ignorata si nici tratata cu superficialitate!”.

Autor: Mirabela Viasu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: