De la neuropatie diabetica la amputatie – drumul pe care persoana cu diabet nu trebuie sa il strabata
De la neuropatie diabetica la amputatie – drumul pe care persoana cu diabet nu trebuie sa il strabata
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/de-la-neuropatie-diabetica-la-amputatie-drumul-pe-care-persoana-cu-diabet-nu-trebuie-sa-il-strabata/
Afectarea sistemului nervos periferic in cazul persoanelor cu diabet zaharat, este cea mai frecventa complicatie la persoanele cu diabet, cu implicatii majore asupra calitatii vietii acestora. Peste 50% dintre amputatiile care se realizeaza in Romania, se inregistreaza in randul romanilor cu diabet. Din pacate, numarul amputatiilor asociate diabetului a crescut succesiv in perioada 2006-2010.
In anul 2010 s-au inregistrat 5.827 de astfel de cazuri, cu 41.32% mai mult decat in 2006, arata o analiza recenta.
Riscul de amputatie in zona membrelor inferioare este de circa 20 de ori mai mare la o persoana cu diabet, fata de o persoana sanatoasa.
In cazul persoanelor cu diabet, riscul de a suferi o amputatie de-a lungul vietii este de circa 13.2% pentru cei care au diabet zaharat de tip 1, respectiv 5.5% pentru cei care au diabet zaharat de tip 2.
In Romania mai mult de doua treimi (67.9%) dintre persoanele cu diabet au indicat si prezenta neuropatiei diabetice, conform unui studiu desfasurat pe un esantion de 25.000 de subiecti.
Dintre acestia, 14.9% au raportat ulceratii, 4,6% prezentau gangrene, iar 3,6% aveau un istoric de amputatii.
Datele au mai aratat ca procentul pacientilor cu ulceratii a crescut odata cu varsta, cel mai scazut fiind observat la categoria 20-29 de ani (6,62%), iar cel mai ridicat, la categoria 80-89 de ani (17,68%).
Printre cauzele care stau la baza numarului ridicat de persoane cu diabet care se confrunta cu ulceratii la nivelul picioarelor si amputatii se numara diagnosticarea tarzie – consecinta a lipsei unui program eficient de screening pentru neuropatia diabetica, lipsa accesului la ingrijire de specialitate, asigurata de asistenti specializati in podiatrie sau podiatri, precum si o monitorizare necorespunzatoare.
Implementarea unui program de screening al neuropatiei diabetice este considerata o necesitate critica de catre specialisti, in vederea obtinerii unui diagnostic precoce al acestei complicatii.
Testul de screening pentru neuropatie diabetica dureaza citeva minute si detecteaza posibilele pierderi ale sensibilitatii la nivelul picioarelor, ce pot produce ulterior complicatii severe.
De aceea, persoanele care sufera de diabet ar trebui sa faca aceasta examinare la fiecare vizita, atrag atentia specialistii.
Importanta prezentarii la medicul curant odata ce au fost observate primele semne ale instalarii diabetului zaharat este esentiala in vederea asigurarii unui control eficient si a evitarii eventualelor complicatii care pot surveni.
Rezultatele unei cercetari au indicat ca in cazul consultarii medicului la peste doi ani de la aparitia primelor simptome de diabet frecventa neuropatiei diabetice a crescut cu 18,1%!
In acelasi timp, comparativ cu pacientii care au fost consultati in interval de o luna, frecventa ulceratiilor a fost de 3.1 ori mai mare, a gangrenelor, de 2.7 ori mai mare, iar frecventa amputatiilor a fost de 2.4 ori mai ridicata.
Pe langa intensificarea eforturilor de diagnosticare precoce a neuropatiei diabetice, specialistii considera ca asigurarea ingrijirii podiatrice specifice este un alt element fundamental in vederea prevenirii evolutiei catre piciorul diabetic, a reducerii poverii amputatiilor determinate de diabet si pentru cresterea calitati vietii pacientilor.
In acest sens, prezenta specialistului podiatru in echipa multidisciplinara de ingrijire a persoanelor cu diabet devine o reala necesitate pentru abordarea eficienta a acestei patologii si a problemelor la nivelul picioarelor, atat din perspectiva examinarii complexe si a diagnosticarii, a preventiei, cat si din punct de vedere curativ.
Astfel, in competenta unui podiatru intra evaluarea factorilor de risc la nivelul picioarelor, realizarea screeningului de neuropatie si arteriopatie, realizarea educatiei specifice picioarelor, evaluarea incaltamintei si oferirea de recomandari in acest sens, asigurarea tratamentului preventiv pentru piciorul diabetic, precum si a tratamentului specific piciorului diabetic (taierea unghiilor, inlaturarea bataturilor sau a tegumentului mort, tratament specific pielii uscate), operatiuni de debridare a ulceratiilor, tratamentul infectiilor si a ulceratiilor (sub indrumarea unui medic), tratamente conservative, de aplicare de pansamente specifice si speciale, trimiteri la alte specialitati medicale (chirurgie, chirurgie vasculara, radiologie, dermatologie, reumatologie).
Totodata, preventia complicatiilor diabetului zaharat – neuropatia diabetica, respectiv piciorul diabetic, presupune si o educatie corespunzatoare a pacientului, care trebuie sa isi supravegheze cu rigurozitate evolutia starii de sanatate.
Medicii recomanda persoanelor cu diabet, expuse la aparitia acestor complicatii, cateva masuri preventive, care includ: monitorizarea nivelului glucozei din sange, analizarea picioarelor pentru preintampinarea aparitiei basicilor, a intepaturilor, taieturilor, umflaturilor si identificarea eventualelor leziuni care pot interveni, imbunatatirea nivelului de activitate fizica, conform recomandarii medicului curant, hidratarea pielii picioarelor, protejarea fata de temperaturi extreme sau evitarea pozitiilor corpului care ingreuneaza circulatia sangvina si vizitele frecvente la medic.
Anul acesta, tara noastra este gazda celei de-a 26-a Intalniri Anuale a Grupului de Studiu pentru Neuropatie Diabetica (NEURODIAB) al Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului.
Evenimentul se desfasoara in perioada 9-12 septembrie 2016, la Bucuresti si reuneste cei mai apreciati specialisti in neuropatie diabetica din lume, care vor aduce in prim-plan progresele stiintifice in sfera neuropatiei diabetice in cadrul unui program complex, care promoveaza abordarea comprehensiva a acestei ramuri medicale.
Medicii de familie au la dispozitie patru cursuri despre diabet, fiecare dintre acestea creditat cu cate 10 puncte EMC. Pentru a vedea cursurile, click AICI.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii