Inca opt molecule pentru boli rare, propuse pentru lista de compensate si gratuite
Inca opt molecule pentru boli rare, propuse pentru lista de compensate si gratuite
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/inca-opt-molecule-pentru-boli-rare-propuse-pentru-lista-de-compensate-si-gratuite/
Opt molecule ce trateaza boli rare vor fi trimise Ministerului Sanatatii de catre Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM), pentru includerea lor pe lista medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, a informat, luni, presedintele agentiei, Nicolae Fotin.
El a precizat, la conferinta de deschidere a Scolii de Boli Rare pentru Jurnalisti — editia a V-a, ca cele opt medicamente destinate bolilor rare ar putea fi accesibile pacientilor pana la finalul acestui an, prin modificarea Hotararii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea listei cuprinzand medicamente compensate si gratuite si introducerea acestora in lista mentionata.
“De la ultima completare a Hotararii, din luna august, simultan cu dezvoltarea de protocoale pentru moleculele care au intrat deja in lista, a continuat evaluarea noilor cereri si a medicamentelor care urmeaza sa intre, astfel ca, la urmatoarea propunere pe care sper sa o trimitem catre minister (Ministrul Sanatatii — n.r.) in circuitul de avizare cat mai curand, (…) vom avea un numar de opt molecule pentru pacienti cu boli rare, acoperind indicatii precum leucemia limfocitara cronica, boala Gaucher, angioedemul ereditar, mielomul multiplu, fibroza pulmonara, acromegalia. Ca o veste buna, o sa avem inca opt medicamente care se adreseaza acestei patologii, propuse a fi aprobate prin hotarare de guvern”, a declarat Nicolae Fotin, potrivit Agerpres.
El a mai precizat ca mai sunt in evaluare si ca vor intra la o alta propunere, inca trei medicamente ”orfane”, cele opt propuse in prezent urmand a fi disponibile pentru pacienti, cel mai probabil pana la finalul anului in curs.
“Sunt acum, in Hotararea de Guvern, 27 de molecule de medicamente orfane, pentru pacienti cu boli rare, acoperind un numar de 31 de indicatii pentru acestia”, a subliniat Fotin.
Chiar daca sunt denumite boli rare, acest tip de afectiuni sunt intalnite, potrivit estimarilor specialistilor, la peste 300 de milioane de persoane.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii