Guvernul ramane deschis dialogului cu Federatia Sanitas, insa face apel la responsabilitate si respectarea legii privind declansarea conflictului de munca
Guvernul ramane deschis dialogului cu Federatia Sanitas, insa face apel la responsabilitate si respectarea legii privind declansarea conflictului de munca
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/guvernul-ramane-deschis-dialogului-cu-federatia-sanitas-insa-face-apel-la-responsabilitate-si-respectarea-legii-privind-declansarea-conflictului-de-munca/
Guvernul intelege importanta si urgenta revendicarilor SANITAS si ramane deschis dialogului constructiv pentru a gasi solutii responsabile si sustenabile bugetar, in beneficiul personalului din sistemul de sanatate. Ca si pana acum, Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice isi manifesta disponibilitatea la dialog cu toti partenerii sociali.
Guvernul considera ca este nevoie de responsabilitate in promovarea politicilor salariale din sectorul bugetar, mai ales in contextul in care Parlamentul urmeaza sa dezbata amendamentele privind modificarea OUG 20/2016, ce vizeaza cresteri salariale pentru mai multe sectoare de activitate, cu un impact bugetar anual de aproximativ 2 miliarde de lei. De asemenea, trebuie avut in vedere ca adoptarea si punerea in aplicare a acestor modificari ar duce la aparitia unor inechitati noi si la discriminarea altor categorii de personal. Reasezarea grilei de salarizare pentru personalul platit din fonduri publice poate fi facuta doar printr-o lege de salarizare unitara, asupra careia Ministerul Muncii a inceput un amplu proces de consultare cu partenerii sociali.
Pe de alta parte, Ministerul Muncii a transmis de vineri Federatiei SANITAS ca demersul sindical nu indeplineste conditiile legale pentru declansarea conflictului de munca si solicita responsabilitate in actiunile revendicative.
Acte normative in vigoare stabilesc conditiile clare in care poate fi declansat un conflict de munca si in care pot fi solicitate majorari salariale. In acest caz:
• Solicitarile SANITAS, care ar duce la majorari salariale pentru anumite categorii de personal, incalca Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010
• Declansarea conflictului de munca s-a facut fara respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social – nr.62/2011
Astfel, art. 17 alin. (1) din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicata, prevede ca “nu se pot promova acte normative cu mai putin de 180 de zile inainte de expirarea mandatului Guvernului, in conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, care sa conduca la cresterea cheltuielilor de personal”.
Totodata, Ministerul Muncii a comunicat Federatiei SANITAS ca, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declansa conflictul colectiv de munca deoarece exista un contract colectiv de munca (CCM) incheiat si inregistrat legal la nivelul sectorului de activitate „Sanatate. Activitati Sanitar – Veterinare”. Valabilitatea contractului este pana la 31.12.2016 si, potrivit legii, pe durata existentei unui CCM, angajatii nu pot declansa un conflict colectiv de munca.
De asemenea, Legea 62/2011 mai prevede ca nu pot constitui obiect al conflictelor colective de munca revendicarile angajatilor pentru a caror rezolvare este necesara adoptarea unei legi sau a altui act normativ.
Totodata, mentionam ca, potrivit legii, conflictul colectiv de munca se poate declansa in urmatoarele trei situatii clare, Federatia SANITAS nefiind in niciuna dintre acestea:
• Angajatorul sau organizatia patronala refuza sa inceapa negocierea unui contract ori acord colectiv de munca, in conditiile in care nu are incheiat un astfel de contract ori cel anterior a incetat
• Angajatorul/organizatia patronala nu accepta revendicarile salariatilor (in procesul negocierii contractului colectiv)
• Partile nu ajung la o intelegere privind incheierea unui contract sau acord colectiv de munca pana la data stabilita de comun acord pentru finalizarea negocierilor.
Prin urmare, nicio revendicare a Federatiei SANITAS, respectiv modificarea OUG 43/2016 si a OUG 20/2016, nu putea face obiectul declansarii unui conflict colectiv de munca.
Ministerul Muncii atrage atentia ca o greva se poate declansa, conform Legii 62/2011, numai dupa inregistrarea conflictului de munca la Ministerul Muncii si dupa parcurgerea etapelor obligatorii prevazute de lege, respectiv declansarea conflictului colectiv de munca si parcurgerea etapei de conciliere.
Guvernul, prin Ministerul Sanatatii, se va adresa instantei de judecata competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei.
Birou de presa al MS
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii