Cardul de sanatate, blocat! Medicii de familie din Hunedoara: “Stresul a ajuns la maxim”
Cardul de sanatate, blocat! Medicii de familie din Hunedoara: “Stresul a ajuns la maxim”
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cardul-de-sanatate-blocat-medicii-de-familie-din-hunedoara-stresul-a-ajuns-la-maxim/
Sistemul informatic al cardului de sanatate nu functiona luni dimineata in cabinetele medicilor de familie din judetul Hunedoara, motiv pentru care s-au format cozi atat la consultatii, cat si la farmaciile de unde pacientii ar trebui sa-si ridice retetele.
Ana Chis Serban, presedinte al Asociatiei Profesionale a Medicilor de Familie (APMF) Hunedoara, a precizat ca sistemul nu a functionat in ultimele patru zile lucratoare, ceea ce a dus la crearea unei stari de nemultumire in randurile medicilor, pacientilor si farmaciilor care ar trebui sa onoreze retele bolnavilor.
“Salile de asteptare sunt pline, iar Casa Nationala de Sanatate nu a dat niciun comunicat oficial ca putem da retete offline pentru ca sistemul a picat, deci nu-si recunoaste vina. Ca sa pot valida serviciile am lucrat pe timpul noptii de acasa, atunci cand am reusit sa prind sistemul functional. Stresul a ajuns la maxim. Sala de asteptare este plina si eu ma uit la calculator”, a afirmat dr. Ana Chis Serban pentru Agerpres.
Potrivit medicului, chiar daca exista o hotarare de guvern prin care retetele medicale pot fi eliberate offline si recunoscute atunci cand sistemul informatic al CNAS nu functioneaza, validarea serviciilor medicale este conditionata de existenta unui comunicat oficial al Casei, prin care se anunta ca sistemul cardului de sanatate este blocat.
“Acest comunicat nu exista”, a precizat dr. Ana Chis Serban, conform sursei mentionate.
Medicii de familie din judejul Hunedoara sunt decisi sa se ralieze demersului la nivel national al Societatii Nationale de Medicina a Familie, care a anuntat ca va da in judecata CNAS pentru problemele care au aparut in sistemul informatic al cardului de sanatate.
Autor: FormareMedicala.ro
6 Comentarii
Situatia este identica si in judetul Constanta.
CNAS nu doreste sa declare ca sistemul informatic nu functioneaza pentru urmatoarele motive:
1. recunoasterea explicita a erorilor de functionare ar aduce un prejudiciu de imagine, pentru ca liderii din Sistemul National de Sanatate sunt clienti politici;
2. recunoasterea frecventa a erorilor de functionare echivaleaza cu asumarea faptului (devenit de notorietate) ca sistemul informatic al CNAS are vicii de proiectare si mentenanta nu este corect realizata, iar acest fapt atrage recunoasterea unor vinovatii ale semnatarilor de contracte (lucru incomod si pagubos);
3. DECLARATIA CNAS PRIVIND NEFUNCTIONAREA SISTEMULUI INFORMATIC SI ACCEPTAREA ELIBERARAII DE PRESCRIPTII MEDICALE OFF LINE DESCHIDE CALEA ACTIUNILOR IN JUSTITIE. Prescriptiile medicale eliberate off line pot sa nu fie validate in SIUI, moment care este ulterior eliberarii prescriptiilor de catre farmacii. In aceasta situatie Curtea de Conturi va sesiza o “paguba” si va soma CNAS sa recupereze aceasta paguba de la medicul prescriptor (lucru intamplat in numeroase cazuri). Totusi, medicul prescriptor se poate indrepta in justitie impotriva CNAS, intemeiat pe urmatoarele:
– CNAS recunoaste public faptul ca sistemul informatic nu este functional o perioada si someaza medicii sa elibereze acte medicale off line (preocupat mai putin de grija pentru sanatatea asiguratilor, cat mai ales de deficitul de imagine);
– in baza declaratiei CNAS, medicii elibereaza acte medicale off line fara sa cunoasca starea persoanelor asigurate in SIUI;
– persoanele asigurate se prezinta in farmacii, ridica prescriptiile medicale compensate/gratuite, iar in perioada ulterioara SIUI INVALIDEAZA prescriptiile medicala pe care le si imputa medicului prescriptor;
– medicului prescriptor cheama in judeacta CNAS, pentru ca CNAS a cerut eliberarea prescriptiilor in conditiile in care medicul nu putea sa stie in momentul prescrierii off line ca asiguratul are un statut in SIUI care va conduce la invalidarea prescriptiei.
Obligarea medicilor de catre CNAS de a elibera prescriptii medicale off line fara cunoasterea statutului asiguratilor in SIUI este incorecta (pentru ca validarea depinde de acest statut), se bazeaza pe o atitudine de forta (pentru ca este impusa unilateral) si este lipsita de onestitate (pentru ca pune medicii in postura de a gresi fara aparare).
Este regretabil ca CNAS promoveaza in continuare o conduita bazata pe o mentalitate “medievala” in relatia cu corpul medical si nu se intrezareste nici o abordare “luminata” pentru detensionarea situatiei, care ar putea escalada in justitie la instantele nationale sau la CEDO.
Si acum mai vor si dosarul electronic
PLECATI MAI NU MAI STATI CA VA NENOROCITI PE VOI SI FAMILIILE VOASTRE.NU SUNTETI BATAIA DE JOC A NIMANUI
Acelasi lucru se intampla si in Ialomita .Ar trebui sa fim mai uniti. Va dati seama ce va fi dupa introducerea DES-ului ? La acesta va avea acces si medicii din privat.
DA ESTE ADEVARAT, CU ACELEASI SITUATII NE CONFRUNTAM SI NOI CEI DIN JUDETUL SUCEAVA LUCRAM DE ACASA INCEPIND CU ORA 20 .SUNTEM BATAIA DE JOC A ACESTUI SISTEM. OARE CIT VOM MAI PUTEA RABDA……!
Aceeasi situatie este si in Bucuresti. Dar am dat toate retetele offline. Nu merge conectarea la SIPE. In schimb conectarea la SIUI si CEAS-UM merge astfel incat am validat toate serviciile efectuate. Pentru a valida serviciile si pentru verificarea calitatii de asigurat este necesar sa fie online SIUI. Si acest server a mers cu intermitente in ultima saptamana. Am avut pacient care ieri era neasigurat si astazi la o noua verificare era asigurat dar nu mai era inscris la mine.