Alergiile – o patologie in crestere in tarile dezvoltate

03/11/2011

Alergiile – o patologie in crestere in tarile dezvoltate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/alergiile-o-patologie-in-crestere-in-tarile-dezvoltate/

rinita alergicaUnu din patru europeni sufera de alergie si nu este constient de aceasta afectiune. Un studiu efectuat de Allergic Rhinitis and Its Impact on Asthma (ARIA) arata ca simptomele fie sunt interpretate gresit, fie sunt ignorate ca simple indispozitii.

“Patologia este in crestere in special in tarile dezvoltate. Viata moderna ne-a oferit schimbari majore. Pe de-o parte vorbim de factorii de poluare si de stilul de viata contribuie la cresterea alergiilor. Exista o corelatie intre poluare si apartia alergiilor. Aerul poluat este un amestec de substante ce au rol iritiativ”, a explicat dr. Poliana Leru, medic primar alergolog in cadrul Spitalului Colentina.

Rinita alergica – cea mai frecventa alergie

Potrivit acesteia, prevalenta a scazut putin peste 30 de ani. Alergiile care apar la tineri sunt, de asemenea, o consecinta a calitatii vietii. Drept urmare, consumul de medicamente creste. Exista, insa si efecte negative. Vorbim, in principal, de un deficit de atentie accentuat.

Cele mai frecvente tipuri de alergii sunt rinita alergica sezoniera sau persistenta, astmul bronsic, eczema, urticaria, angioedemul si anafilaxia. In ceea ce priveste populatia Romaniei, la adulti se remarca alergiile la aditivii alimentari, alune si arahide. Inclusiv alimentatia de tip fast food prezinta un pericol pentru consumatori.

“Poate fi alergizanta intrucat nu stim exact ce contin sosurile folosite”, a explicat dr. Poliana Leru.

La copii, frecvent intalnita este alergia la laptele de vaca. Cu toate acestea, in cea mai mare parte a cazurilor, pe masura ce trece timpul, acest tip de alergie dispare.

Colaborarea medic de familie – alergolog, importanta

Consultarea medicului este foarte importanta in obtinerea de informatii despre alergie, despre medicamentele disponibile si despre modul in care mediul poate fi controlat. In momentul de fata sunt trei tipuri de tratament pentru alergie – controlul mediului, medicamentele sau imunoterapia alergenica.

“Colaboram cu medicii de familie, in momentul in care acestia recunosc semnalele unei alergii. In astfel de situatii, pacientii sunt trimisi la medicul specialist. Din pacate, in prezent, in Romania suntem intre 120 si 150 de medici alergologi. Ne confruntam cu un adevarat deficit de specialisti”, a afirmat dr. Poliana Leru.

Alergiile – o afectiune manifestata in toate anotimpurile

Alergiile reprezinta o afectiune care se manifesta in toate anotimpurile. Totusi, uneori se pot confunda alergiile de tip respirator cu cele ale virozelor respiratorii.

“Toamna si iarna dau nastere sau acutizeaza alergiile de tip respirator, respectiv rinitele alergice si astmul bronsic. Toamna sunt crescute unele polenturi ale unor plante salbatice sau buruieni, cum sunt pelinul sau mucegaiul, in special cand umiditatea atmosferica este crescuta, ca si perioada de timp mai mare petrecuta in spatii inchise, unde predomina acarienii, favorizeaza dezvoltarea reactiilor alergice”, explica dr. Leru.

Rinita alergica afecteaza in medie 24% din populatia blocului european.

Autor: Claudia Spridon

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: