Orice medic roman, din tara sau strainatate, poate deveni membru in comisiile de specialitate ale MS
Orice medic roman, din tara sau strainatate, poate deveni membru in comisiile de specialitate ale MS
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/orice-medic-roman-din-tara-sau-strainatate-poate-deveni-membru-in-comisiile-de-specialitate-ale-ms/
Pentru prima data, membrii comisiilor de specialitate al Ministerului Sanatati nu vor mai fi numiti de ministru, ci vor fi selectati printr-un proces transparent, care tine cont de criterii de profesionalism si integritate.
Medicii cu cetatenie romana, indiferent daca profeseaza in Romania sau in afara tarii, isi pot trimite dosarul pentru a intra in procesul de selectie, scrie intr-un comunicat postat pe siteul www.ms.ro.
Aceasta decizie vine dupa ce lipsa unor criterii de selectie si precizarile neclare in cazul conflictelor de interese au condus la aparitia unor majore disfunctionalitati in constituirea si misiunea comisiilor de specialitate.
Ministerul Sanatatii corecteaza deficientele si propune o noua viziune pentru organizarea si functionarea comisiilor de specialitate.
Orice medic cu cetatenia romana poate aplica pentru a face parte din comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii, cu conditia sa indeplineasca urmatoarele criterii:
• Sa fie medic specialist sau cu minim trei ani de studii in domeniul de competenta al comisiei, respectiv cadru medical care isi desfasoara activitatea de minim 5 ani in domeniul de competenta al comisiei;
• Persoana fizica cu cetatenia romana,indiferent de domiciliu si tara in care isi desfasoara activitatea;
• Cunoscator al unei limbi de circulatie internationala;
• Cu abilitati de utilizare a mijloacelor moderne de comunicare.
Pentru inscrierea in procesul de selectie, fiecare candidat trebuie sa trimita prin posta sau sa depuna la Compartimentul Relatii cu Presa si Relatii Publice al Ministerului Sanatatii un dosar care sa contina:
• cerere de inscriere completata;
• curriculum vitae;
• declaratie de interese;
• copia actului de identitate;
• copii ale diplomelor de studii si ale altor acte care atesta efectuarea unor specializari, sustinerea de lucrari, publicarea de articole, dovada implicarii in proiecte finantate international, dovada colaborarii cu organizatii civice;
• cazier judiciar;
• certificatul profesional curent, respectiv documentele echivalente eliberate de organismele profesionale internationale.
Profesionalismul candidatilor este evaluat pe baza unui punctaj transparent, care tine cont de activitatea clinica si didactica, prezenta atestatelor si supraspecializarilor, experienta profesionala internationala, publicarea de articole si de carti medicale, desfasurarea de studii clinice, colaborarile cu organizatii nonguvernamentale ale pacientilor.
Pe baza acestor criterii se va realiza un puctaj, care va permite realizarea unui clasament al candidatilor. Dintre primii 8 membri vor fi alesi prin vot secret presedintele, vicepresedintele si secretarul, restul devenind membrii permanenti, iar urmatorii 8 vor fi membrii supleanti, scrie in comunicatul MS.
Conform noului ordin, un numar de 54 de comisii, fiecare reprezentand o specialitate medicala, reunind in total peste 800 de specialisti, vor colabora cu Ministerul Sanatatii.
Pentru ca interesele personale sa nu inflenteze activitatea comisiilor sunt stabilite reguli clare privind incompatibilitatile. De asemenea, vor fi excluse candidaturile persoanelor care prezinta condamnari penale. Fiecare membru va completa o declaratie de interese pentru ultimul an calendaristic, declarand colaborarile cu firmele producatoare si distribuitoare de medicamente si aparatura medicala. In sedintele in care unul dintre membrii permanenti s-ar putea afla in conflict de interese, acesta va fi inlocuit cu un membru supleant.
Pentru ca rezultatul activitatii comisiilor sa atinga cel mai inalt nivel de calitate stiintifica, ordinul de ministru permite participarea la intalnirile comisiilor, a unor personalitati considerate relevante pentru temele supuse discutiilor. De asemenea, pentru ca in activitatea comisiilor sa se tina cont si de perspectiva pacientului, la sedintele acestora poate participa, in calitate de invitat permanent, un reprezentant desemnat de asociatiile pacientilor din domeniul comisiei, mai scrie in sursa mentionata.
Comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii elaboreaza protocoalele terapeutice, fundamenteaza deciziile ministrului sanatatii cu privire la politicile, strategiile si programele de actiune in domeniul sanatatii populatiei, identifica prioritatile nationale pe termen scurt, mediu si lung, propun pachetele de servicii medicale care se asigura in cadrul sistemului de sanatate si indeplinesc alte sarcini esentiale pentru buna desfasurare a activitatii ministerului.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii