DES – imperfect si nesigur, dar obligatoriu

12/12/2016

DES – imperfect si nesigur, dar obligatoriu

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/des-imperfect-si-nesigur-dar-obligatoriu/

DEZBATERE-DESDuminica, 11 decembrie, la Bucuresti a avut loc o dezbatere despre Dosarul Electronic de Sanatate (DES) in cadrul Conferintei Regionale “Medic de Familie -Practician si Manager”, organizata de Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti si Societatea Nationala de Medicina Familie.

La dezbatere au fost invitati cei mai importanti actori din sistemul de sanatate, dar si juristi, reprezentanti ai Avocatului Poporului, care isi pot da cu parerea despre tot ceea ce implica Dosarul Electronic de Sanatate in societatea romaneasca.

Discutiile s-au purtat in maniera unei dezbateri adevarate, cu pareri pro si contra, insa per ansamblu, cei prezenti la eveniment s-au aratat contra acestui instrument, cel putin in conditiile in care este implementat acum: fara garantii ferme si asumate privind siguranta datelor pacientilor si fara optiunea pacientului de a refuza ca datele sale personale sa fie transmise in acest sistem de sanatate.

Medicii de familie au dat tonul discutiilor.

Eu nu sunt conceptual impotriva comunicarii de date medicale intre practicieni in asa fel incat sa putem folosi toate datele medicale in beneficiul pacientilor. Ca si concept. Dar, de la acest concept si pana la realitatea acestei lege, este o cale lunga. Din pacate, aceasta lege nu arata niciun fel de responsabilitate asumata, cu obligatii si sanctiuni pentru Casa Nationala si pentru cine gestioneaza acest sistem informatic privind confidentialitatea datelor. Nu exista posibilitatea ca pacientul sa refuze introducerea datelor sale in sistemul medical si nu exista posibilitatea ca la un moment dat, un pacient sa isi doreasca sa stearga acele date daca nu mai doreste sa existe in sistemul informatic. De asemenea, nu exista nici pentru mine, ca medic, varianta de a ma pastra in limitele legii daca unii pacienti vor refuza. Adica, daca transmit in DES sunt in ordine fata de CNAS, dar daca pacientul refuza, eu incalc legea morala, etica si norma legala privind dreptul pacientului de a-si pastra pastra datele medicale. Pe de alta parte, daca respect dreptul pacientului care refuza transmiterea acestor date, incalc contractual cu Casa si sunt sanctionata.
Deci, in aceste situatii, in orice varianta, medicii sunt culpabili. Este inadmisibil ca prevederile aceleasi legi coroborata cu altele, ca este vorba de legea 95, Constitutie si altele, sa fie contradictorii, iar medicul sa fie Acarul Paun al acestui sistem. Este inadminisbil!”, a declarat Dr. Rodica Tanasescu, medic de familie si presedintele Societatii Nationale de Medicina Familie.

Invitat la dezbatere a fost si avocatul Doru Costea, care si-a exprimat public actiunea de a da in judecata statul roman pentru obligativitatea DES. El a adus in discutie argumente juridice ce tin de sfera respectarii dreptului la intimitate.

Ca este bun sau nu, nu ma pot pronunta, doctorii o pot face mai bine. Dar, cert  este ca modalitatea in care a fost el implementat si conceput este una care, din punct de vedere juridic, lasa mult de dorit. Este mult echivoc si in aceste conditii abuzurile sunt la indemana oricui. Daca ma intrebati pe mine personal, eu nu sunt de acord cu acest sistem, motiv pentru care am dat in judecata atat Guvernul pentru anularea hotararii de Guvern, cat si Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate“, a declarat pentru formaremedicala.ro, avocatul Doru Costea.

Unul dintre argumentele aduse de el in discutie a fost cel privind neimplicarea Autoritatii de Supraveghere a Prelucrarii a Datelor in implementarea DES.

Omul dispune de datele sale, este proprietarul acestora si in aceste conditii, orice fel de transfer de asemenea date trebuie sa fie supus intai cenzurii proprii, dupa care, in masura in care intereseaza societatea, ar trebui efectuata o verificare de catre Autoritatea Nationala pentru Supravegherea Datelor cu Caracter Personal, singura autoritate in masura sa se propununte cu privire la garantiile pe care genul asta de transfer de date le ofera persoanei. Ori, din ceea ce observe eu, Hotararea de Guvern nu este semnata de aceasta unica autoritate care functioneaza in Romania in baza unui text din Conventia Europeana a Drepturilor Omului privitor la intimitate si la viata privata si care spune ca pe teritoriul tarilor membre aceste aspect vor fi monitorizate de catre o entitate independenta , entitate care la noi este aceasta autoritate. Aceasta autoritate n-a fost consultata si nu auditeaza modul in care sunt prelucrate datele si eventualele posibilitati de scurgeri din sistem“, a mai precizat avocatul.

Pe finalul dezbaterii, spiritele s-au incins putin, mai ales ca la cuvant s-au inscris  si IT-sti care au afirmat ca sistemul poate fi foarte usor spart, iar datele “furate”. Si pacientii au luat cuvantul si s-au aratat impotriva obligativitatii DES si a faptul ca nu poate fi refuzat.

Reprezentantii CNAS au fost pur si simplu “bombardati” cu intrebari la care raspunsurile, potrivit celor prezenti in sala, au fost nesatisfacatoare.

augustParerile sunt in mare parte pro DES din cate am constatat per ansamblul intalnirilor, insa, sigur ca exista posibilitati de perfectionare a acestui instrument si, tocmai pentru a veni in intampinarea adestor nevoi de perfectionare, s-au initiat de catre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate runde de consultari cu medicii, cu asociatiile de pacienti, in general cu actorii din sistemul sanitar.  De asemenea, se vor constitui grupuri de lucru care sa tinteasca exact perfectionarea acestui instrument, a declarat Augustus Costache, purtator de cuvant al CNAS pentru formaremedicala.ro.

Intrebat de redactorul Formare Medicala ce parere are despre faptul ca pacientii, medicii si juristii se plang ca faptul ca la acest moment nu exista optiunea de a refuza DES si daca acest aspect se va reglementa, raspunsul purtatorului de cuvant al CNAS a fost  : “Deocamdata legislatia prevede obligativitatea DES. Vom vederea in viitor cum se va stabili”.

Nota Redactiei: Din aceasta dezbatere intelegem ca vrem, nu vrem, cu toti vom avea datele medicale in DES, intr-un sistem pentru care nimeni nu poate oferi ferm garantii de protectie. Mai intelegem ca in aceasta chestiune nu exista si notiunea de “democratie”, de libera alegere si de exprimarea opiniei personale. Si, bomboana de pe coliva este ca obligativitatea DES anuleaza cu buna stiinta confidentialitatea medic-pacient. Sfarsit!

 

Autor: Adriana Pavel

3 Comentarii

  1. Liliana A. Hindrea says:

    “per ansamblu, cei prezenti la eveniment s-au aratat contra acestui instrument” si putin mai jos “Parerile sunt in mare parte pro DES” – domnul care a participat acolo nu a realizat ca parerile sunt in cea mai mare parte CONTRA acestui concept care incalca nenumarate legi?

  2. Dr.COHN SORIN RAUL says:

    Nu stiu de unde a dedus domnul de la CNAS ca in genersl exista o opinie pro DES.Din ce am citit in acest articol si din discutiile cu alti colegi,opinia majoritara este anti DES.Ca de obicei cei de la CNAS INTERPRETEAZA COMPLET AIUREA TOATE MESAJELE VENITE DIN TERITORIU NUMAI SI NUMAI CA SA IASA EI DEASUPRA.Se pare ca nici o data nu vor sa inteleaga ce trebuie daca sint abordati civilizat,prin dialog,sas ca probabil,odata si odata vor trebui abordati cu bita.

  3. Stefan L-D says:

    Genul acesta de măsuri, precum este obligativitatea DES, sunt abuzive, intruzive și dictatoriale, indiscutabil. Dacă pacientul solcită explicit și in scris să i se intocmească un DES, cunoscând și riscuŕile potențiale la carę se expune, atunci să i se intocmească.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: