Dezbatere despre sponsorizarile in sanatate
Dezbatere despre sponsorizarile in sanatate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dezbatere-despre-sponsorizarile-in-sanatate/
Reprezentantii industriei farmaceutice sunt de parere ca modificarea Ordinului ministrului Sanatatii nr. 194/2015 prin implementarea unui nou mecanism de declarare a sponsorizarilor in sistemul public de sanatate, inclusiv prin publicarea platilor pentru investigatori, nu va reusi sa previna traficul de influenta sau coruptia in sistemul medical, insa ar putea crea eventuale “probleme de concurenta” intre firmele farmaceutice.
“Publicarea pentru publicul larg a platilor investigatorilor primite de medicii investigatori ne nedumereste din multe puncte de vedere. Puneti niste probleme de concurenta intre firmele farmaceutice care au departamentele de cercetare si dezvoltare si ale caror date sunt strategice pentru acest gen de activitate. Nu intelegem cum anume ar putea aceasta publicare sa previna traficul de influenta sau coruptia. Singura rezolvare pe care ar oferi-o ar fi aceea ca lumea ar comenta neintelegand domeniul de nisa, specificul activitatii, iar presa va continua sa publice articole denigratoare despre medicii care participa in programele de cercetare. Apoi, publicarea platilor se va face in triplu exemplar, adica de trei ori se publica aceeasi plata, ceea ce va duce la interpretari pentru ca nu toata lumea va intelege ca este una si aceeasi plata. Constituie o povara administrativa foarte greu sau imposibil de dus”, a declarat, potrivit Agerpres, Catalina Sarbu, reprezentantul Asociatiei Companiilor Conducatoare de Studii Clinice in Romania, intr-o dezbatere publica organizata de Ministerul Sanatatii.
Si directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a precizat ca “se incearca o legare a acestor transferuri de valoare pentru studiile clinice de potentiale acte de coruptie” si a reamintit faptul ca respectivele studii sunt derulate cu finantare privata din zona industriei farmaceutice si cu aprobarea Agentiei Nationale a Medicamentelor.
Zaharescu a subliniat, totodata, ca Asociatia pe care o reprezinta a sesizat Consiliul Concurentei cu privire la obligativitatea de a raporta detaliat platile studiilor.
De asemenea Stefan Voinea, consilier al ministrului Sanatatii, a subliniat la randul sau ca “studiile clinice sunt vitale pentru dezvoltarea sistemului medical in Romania si in Europa”.
“Avem prea putine studii medicale in Romania si este nevoie de o legislatie care sa sprijine dezvoltarea studiilor clinice. Pe de alta parte, exista o asumare la nivelul industriei a transparentizarii transferurilor de valoare integrale de la industrie catre medici. (…) Este nevoie totusi de o transparenta cat mai mare in a vedea felul in care acesti bani ajung la medici pentru a constata eventuale conflicte de interese”, a declarat acesta, conform Agerpres.
Ministerul Sanatatii a organizat vineri o dezbatere publica referitoare la proiectele de ordin privind asigurarea transparentei in sistemul de sanatate; implementarea mecanismului de feedback al pacientului in spitalele publice; aprobarea modelului declaratiei de avere si al declaratiei de interese; normele pentru evaluarea si avizarea publicitatii la medicamentele de uz uman.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii