Satu Mare: Medicii de familie propun inchiderea Centrelor de Permanenta pentru a se vedea daca sunt utile
Satu Mare: Medicii de familie propun inchiderea Centrelor de Permanenta pentru a se vedea daca sunt utile
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/satu-mare-medicii-de-familie-propun-inchiderea-centrelor-de-permanenta/
Centrele de permanenta din judetul Satu Mare s-ar putea inchide vreme de o luna de zile. In cursul anului 2016, medicii de familie de aici au efectuat peste 1.500.000 de servicii medicale in contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
De asemenea, in toate Centrele de Permanenta din judet, medicii de familie au acordat si servicii de medicina familiei, dar s-au ocupat si urgente cod alb, albastru si verde.
Potrivit publicatiei Gazeta de Nord-Vest, totalul consultatiilor si tratamentelor pe 2016 inregistrate in 19 Centre de Permanenta din judetul Satu Mare a fost de 65.648, la care se adauga servicii efectuate persoanelor care nu au avut un act de identitate, pentru a putea inregistra consultatiile pe CNP.
Tariful orar pentru medic este de 12,80 lei brut, din care impozitele si taxele reprezinta 47,8%, deci medicul ramane cu 6,68 lei. Tariful orar pentru asistenta este de 10 lei brut, din care 42,57% sunt impozite si taxe, ramanand cu 5,74 lei. In consecinta pentru 12 ore lucrate noaptea la un Centru urban, un medic primeste net 80 de lei si 16 bani, iar o asistenta 68 de lei si 88 de bani.
Avand in vedere articolele din presa, sumele derizorii incasate pentru munca nocturna si in cursul sambetelor, duminicilor si sarbatorilor legale, numarul de consultatii si tratamente din Centrele de Permanenta ale judetului, care depaseste numarul de cca 60.000 de servicii anuale de la UPU Satu Mare, controalele DSP la Centrele de Permanenta, unele soldate cu amenzi de exemplu pentru lipsa sterilizatorului, desi materialul moale si instrumentarul pentru urgente de cod alb si verde si pentru boli acute (cod albastru) este preambalat si cumparat steril, precum si faptul ca medicii de familie care lucreaza si in Centrele de Permanenta reprezinta peste 50% din toti medicii de familie din judet, in cadrul Adunarii Generale a Asociatiei Medicilor de Familie din data de 17 ianuarie 2017, s-a luat hotararea de a propune ” oficialilor din cadrul Directiei de Sanatate Publica Satu Mare care au explicat de ce Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean Satu Mare este supraaglomerata”, sistarea activitatii Centrelor de Permanenta pe o perioada de cel putin o luna, pentru a verifica utilitatea acestora, mai scrie publicatia mentionata.
Pe aceasta perioada, asistentele angajate pentru aceste activitati vor fi trecute in somaj. Daca astfel se va confirma lipsa de utilitate a Centrelor de Permanenta, propunem desfiintarea totala a acestora. Mentionam ca in anul 2009 a fost o perioada de trei luni in care serviciile la cele cateva Centre care functionau la acea vreme au fost oprite prin sistarea platii de catre Ministerul Sanatatii, consecinta fiind sufocarea serviciilor de urgenta. O dublare – cel putin – a adresabilitatii la UPU prin oprirea voluntara sau silita a activitatii Centrelor de Permanenta probabil ca ar fi greu de tolerat in primul rand de pacienti, dar si de colegii nostri medici si totodata greu de explicat de data aceasta de catre oficiali. Consideram ca primii care ar trebui intrebati despre utilitatea Centrelor de Permanenta sunt beneficiarii acestor servicii, pacientii. Monitorizam cu atentie controalele din partea DSP care se desfasoara acum la Centrele de Permanenta, la sfarsitul actiunii urmand sa ne prezentam opiniile”, se arata intr-un comunicat de presa remis de Consiliul Director al AMF Satu Mare si dat publicitatii de Gazeta de Nord-Vest.
Autor: FormareMedicala.ro
3 Comentarii
sint perfect de acord cu pozitia colegilor din S-M si in plus vreau sa mentionez ca de la inceputul activitatii din centrele de permanente nu savem o atitudine -A facut nici o corectare a cuantumului tarifului desi conform legislatiei muncii e o incalcare crasa a acesteia pt.ca noi lucram si noaptea si in zile oficiale libere.eu propun sa avem o pzitie comuna si sa luam atitudine.
Marea majoritate a Centrelor de Permanenta sunt in rural asa ca se mai adauga transportul care de obicei se face cu masina, deoarece medicii vin dupa terminarea programului de la Cabinet. Iar acum am sa ma adresez direct decidentilor: GARDA REPREZINTA UN SERVICIU PRESTAT IN TIMPUL LIBER AL MEDICULUI CA UN SERVICIU EXTRACURICULAR CE ATRAGE NISTE VENITURI CE TREBUIE IMPOZITATE ALTFEL DECAT UN VENIT SALARIAL – VEZI POLITICA SANITARA A ALTOR STATE. CAPETE RECTANGULARE CE SUNTETI!!!
De fapt daca mai scazi si transportul, venitul net este undeva intre 4,5 si 6 lei pe ora in functie de distanta parcursa. Vreau sa vad unul din acesti decidenti ca munceste cu aceasta remunerare. Nici macar unul va asigur. De fapt nu ma mira; cand un ditamai alesul confunda venitul BRUT al Cabinetului cu venitul net al medicului, este grav. Dar credeti cumva ca a schitat vreun gest cand i s-a spus ca medicina este o profesiune liberala? Nu. I-a dat inainte cu “medicul este salariat al Casei(?????)”. Q.E.D. Noaptea mintii. Asta e. Pe langa faptul ca nu au proprietatea termenilor, nici macar nu bunul simt sa taca.
Daca sumele vehiculate sunt reale-si probabil sunt-este o bataie de joc totala fata de medicul de familie roman si nu e de mirare ca majoritatea aleg sa paraseasca tara.Vreau sa spun ca exista tari africane sau sud-asiatice care in saracia lor platesc de 5,6 ori mai mult un medic.Poporeanu roman care toata ziua spune ca sanatatea este mai pretioasa ca orice pur si simplu scuipa pe medicii sai.Desgustator.