Aproape 200.000 de romani cu cancer de prostata, sub tratament
Aproape 200.000 de romani cu cancer de prostata, sub tratament
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/aproape-200-000-de-romani-cu-cancer-de-prostata-sub-tratament/
Patru din cinci cazuri de cancer de prostata sunt diagnosticate in cazul barbatilor trecuti de 65 de ani. Mai mult, in opinia specialistilor, acest tip de cancer poate sa fie prezent, mai rar ce-i drept, si la pacientii mai tineri. La noi in tara, statisticile arata ca avem aproximativ 200.000 pacienti aflati in tratament si ca aproape 3.000 de decese anual sunt provocate de cancerul de prostata.
“Cauzele care declanseaza cancerul de prostata, pot fi ereditare, incidenta fiind mai mare in randul barbatilor care au in familie rude apropiate care au suferit de aceasta boala, insa un alt factor de risc pe care trebuie sa il avem in vedere atunci cand se vorbeste despre cancer de prostata este dieta”, sustine dr. Radu Constantiniu, medic primar urolog in cadrul unui centru medical privat din Capitala.
In opinia specialistilor, barbatii care sunt clienti fideli ai grasimilor in cantitati mari trebuie sa fie atenti atunci cand consuma carne rosie, lactate si alte tipuri de grasimi animale.
Totodata, la nivel mondial, datele arata ca 40% dintre barbatii cu varsta sub 40 de ani si 80% dintre barbatii trecuti de 80 de ani sufera de prostatita.
Punctia – principala metoda de diagnostic
Cancerul de prostata, daca este depistat la timp, are sanse mai mari sa fie tratat. Exista mai multe multi tipuri de analize care sunt realizate in cazul pacientilor suspecti de cancer de prostata. Pentru o mai mare sansa de vindecare, medicii recomanda dupa varsta de 50 de ani examenul rectal, PSA, ecografia cu reziduu.
Mai exista si posibilitatea realizarii unei ecografii abdominale cu vezica urina plina, ecografia transrectala care depisteaza nodulul in prostata si ghideaza biopsia transrectala a prostatei sau metoda de investigatie prin rezonanta magnetica. Cu toate acestea, cea mai sigura este punctia si de aceea medicii apeleaza cu incredere la ea.
“Singura metoda care confirma diagnosticul de cancer al prostatei este punctia, ca examen microscopic al tesutului prostatic. Aceasta procedura este unica modalitate prin care se poate depista cu acuratete cancerul de prostata”, explica medicul specialist.
In cazul punctiei, conform recomandarilor din acest an, trebuie recoltate cel putin 10 fragmente de tesut, iar in cazul in care primul set de biopsii este negativ, al doilea set de punctii va cuprinde 20 de biopsii.
0 Comentarii