Liga Romana contra Reumatismului solicita accesul pacientilor cu poliartrita reumatoida la terapii biologice
Liga Romana contra Reumatismului solicita accesul pacientilor cu poliartrita reumatoida la terapii biologice
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/liga-romana-contra-reumatismului-solicita-accesul-pacientilor-cu-poliartrita-reumatoida-la-terapii-biologice/
Liga Romana contra Reumatismului (LRR) solicita accesul pacientilor diagnosticati cu poliartrita reumatoida la terapii biologice si protesteaza fata de “incercarile unor persoane” din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate de a limita “drastic” accesul la acest gen de tratament, fiind astfel in “flagranta contradictie” cu prevederile programului de guvernare.
Desi Guvernul a aprobat la 12 ianuarie o hotarare care prevede ca incepand cu data de 1 martie “pacientul beneficiaza de prescriptie medicala la momentul diagnosticarii cu incadrarea in criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice, asigurandu-se accesul rapid la medicamentele necesare, cu efect in imbunatatirea calitatii vietii pacientilor”, CNAS “doreste introducerea nejustificata a unui set de criterii care sa ingreuneze semnificativ accesul pacientilor cu boli reumatice grave la terapia biologica la care sunt indreptatiti prin lege si sa anuleze practic efectul benefic al prevederilor HG 18/2017”, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de LRR si preluat de Agerpres.
Potrivit comunicatului, CNAS doreste introducerea unor limitari nejustificate ale optiunilor terapeutice, prin obligarea medicului sa prescrie tuturor pacientilor, indiferent de starea bolii sau evaluarea riscului individual, a unui singur medicament biologic, intr-o ordine prestabilita pe criterii administrative.
Liga Romana contra Reumatismului semnaleaza obligarea pacientului aflat in terapie biologica sa obtina prescrierea medicatiei antireumatice non-biologice numai de la medicul specialist si nu de la medicul de familie.
Organizatia reclama si refuzul terapiei biologice pentru acei pacienti care nu sunt inregistrati cu prescriptii decontate in sistemul electronic al CNAS.
Potrivit sursei citate, Liga Romana contra Reumatismului considera ca masurile propuse de CNAS vin in flagranta contradictie cu programul de guvernare al PSD, care prevede ca:
“Guvernul sustine ca actul medical, indiferent de nivelul si complexitatea lui, sa fie acordat doar in urma respectarii ghidurilor si protocoalelor dupa model european, pentru ca pacientul sa beneficieze de un tratament corect, cu efecte in planul vindecarii si imbunatatirii calitatii vietii”.
LRR mai aminteste ca Guvernul Grindeanu si-a asumat “debirocratizarea accesului la tratament al pacientilor din programele nationale, intelegand prin aceasta, accesul pacientilor la tratamentul adecvat la momentul diagnosticarii. Reducerea timpului se va realiza prin desfiintarea comisiilor si posibilitatea medicului terapeut de a-si alege cea mai buna varianta de tratament pentru pacientul sau”.
Conform comunicatului , CNAS reia propuneri dintr-o initiativa legislativa a fostei guvernari, care in noiembrie 2016 a incercat sa impuna prevederi similare si care au fost retrase ca urmare a unor consultari publice si a criticilor vehemente formulate atat de asociatiile profesionale ale medicilor, cat si de asociatiile de pacienti.
“Liga Romana contra Reumatismului considera o circumstanta agravanta faptul ca CNAS doreste sa impuna astfel de criterii restrictive numai in specialitatea reumatologie, ceea ce ar determina o discriminare majora a bolnavilor reumatici fata de cei cu alte suferinte, in conditiile in care statul trebuie sa isi trateze toti cetatenii in mod egal, nediscriminator, aplicand aceleasi criterii tuturor pacientilor, indiferent de boala”, se precizeaza in comunicatul citat de Agerpres.
Mai multe organizatii s-au alaturat protestului LRR fata de “propunerile abuzive” ale CNAS: Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune, Asociatia Pavel, Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, Asociatia Pacientilor cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania. De asemenea, LRR a solicitat sprijin organizatiilor internationale la care este afiliata: EULAR-PARE (European League Against Rheumatism – Liga europeana contra reumatismului), AGORA (Platforma organizatiilor persoanelor cu boli reumatice si musculoscheletale din Sudul Europei).
*Prin cursul online si gratuit Poliartrita reumatoida, medicii de familie au la dispozitie cele mai recente informatii despre aceasta afectiune. Cursul este creditat cu 10 puncte EMC. Pentru a accesa lectiile, click AICI.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii