SNMF: Solicitam de urgenta atentia liderilor politici pentru redresarea situatiei existente in medicina familiei

05/04/2017
SNMF: Solicitam de urgenta atentia liderilor politici pentru redresarea situatiei existente in medicina familiei

SNMF: Solicitam de urgenta atentia liderilor politici pentru redresarea situatiei existente in medicina familiei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-solicitam-de-urgenta-atentia-liderilor-politici-pentru-redresarea-situatiei-existente-in-medicina-familiei/

Ca la fiecare final de martie, aproape 2000 de medici de familie din toata tara s-au intalnit la Conferinta Nationala de Medicina Familiei, organizata de Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti – Ilfov (AMFB), sub egida Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), la Bucuresti.

Lucrarile Conferintei s-au desfasurat timp de 4 zile, in sase sali in paralel si au fost precedate de un curs dedicat preventiei bolilor cronice, organizat de Forumul National de Preventie.

Nivelul profesional inalt al lucrarilor afost insa umbrit de nemultumirile medicilor de familie din toata tara. Pe langa dezbaterile stiintifice, sambata 1 aprilie 2017 a avut loc sedinta Senatului SNMF.

Peste 70 de reprezentanti ai asociatiilor judetene de medicina familiei din toata tara, au adus un mesaj extrem de tensionat din toate zonele tarii, exprimand nemultumirea profunda pentru nepasarea vadita a guvernantilor si dispretul cu care este tratat intregul segment al medicinii primare,ajuns la un nivel inacceptabil.

Dezinformarea populatiei privind cresterile veniturilor din medicina nu mai poate fi tolerata. Statul roman pretinde ca medicina este o prioritate, in timp ce atentia se indreapta exclusiv spre medicii din sistemul bugetar.

In realitate, medicii nebugetari, mai bine de doua treimi din medicii tarii, nu se regasesc in masurile anuntate! In spitale lucreaza aproximativ 13.000 de medici din aproximativ 45.000, cati mai are aceasta tara.

In Romania mai lucreaza insa si 11.800 de medici de familie, cateva mii de medici in ambulatorul de specialitate, plus asistentii medicali din cabinetele tuturor. 

Chiar daca politica guvernelor ultimului deceniu a fost teoretic aceea de a folosi mai judicios serviciile spitalicesti si de a stimula asistenta medicala primara si ambulatorie, in realitate s-au inregistrat progrese nesemnificative pana in prezent in ceea ce priveste punerea in practica a acestor obiective.

In ciuda demersurilor repetate facute la toate nivelurile decizionale de catre organizatiile nationale reprezentative ale medicilor de familie, acestea au fost ignorate, ca si cum 25%din medicii si asistentele din Romania nu fac parte din sistemul public de sanatate, nu ofera tot servicii de interes public.

Asa-zisa crestere cu 8% a finantarii in asistenta medicala primara nu acopera nici macar platile utilitatilor, nicidecum o suplimentare a veniturilor personalului medical!

Suntem impinsi la emigrare? Cine va mai asigura medicina in mediul rural si zonele izolate ale Romaniei?

Rapoartele oficiale ale CNAS demonstreaza ca la nivelul cabinetelor de medicina familiei si in centrele de permanenta se rezolva 80% dintre nevoile medicale uzuale ale populatiei. In 2014, din totalul de 140.628.522 servicii medicale decontate de CNAS, 79,32% au fost efectuate de medicul de familie, 15,82% in ambulatoriu si 4,86% in spitale. Cifrele sunt similare in 2015.

Veniturile cabinetelor provin in procent covarsitor din contractele impuse de CNAS, iar dezvoltarea cabinetelor este impiedicata de masuri restrictive, impuneri birocratice si administrative absurde.

Se intretine confuzia voita intre venitul cabinetului si venitul medicului, pentru a crea tensiuni, in timp ce de peste 20 de ani se cunosc prea bine eforturile financiare necesare intretinerii cabinetelor (salariile angajatilor, contracte, abonamente etc), desi in realitate, medicina de familie este singura specialitate care asigura accesibilitatea serviciilor medicale pentru intrega populatie a tarii.

Cu toate ca Strategia de sanatate 2014-2020, asumata de decidentii tarii,se refera la dezvoltarea serviciilor medicale dinasistenta primara, NIMIC din ceea ce este asumat nu se intampla in realitate. Asistenta primara nu este incurajata, nu exista facilitati, iar procentul alocat acesteia din  totalul FNUASS ramane ridicol sub 6%.

Aceste lucruri, adaugate impunerilor birocratice si administrative care deturneaza sensul consultatiei medicale, dar si disfunctionalitatilor sistemelor informatice ale CNAS care ingreuneaza munca din cabinete, au facut ca starea de revolta sa atinga cote alarmante.

De aceea, reprezentantiimedicilor de familie reuniti la Bucuresti au agreat un plan de actiuni prin care sa influenteze redresarea situatiei actuale, pentru a nu se ajunge in situatia nedorita de a fi denuntate contractele cu casele de asigurari si solicita de urgenta atentia liderilor politici pentru redresarea situatiei existente.

Medicii si asistentii din cabinetele de medicina de familie sunt sau nu personal medical al Romaniei?
 
Biroul de presa al Societatii Nationale de Medicina Familiei

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: