Medicul de familie, public si privat la obligatii

06/04/2017

Medicul de familie, public si privat la obligatii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicul-de-familie-public-si-privat-la-obligatii/

Activitati Pro-bono in medicina de familie sau cum este considerat medicul de familie de “utilitate publica” la obligatii si privat cand este sa i se ia bani.

In Monitorul Oficial 223/31.03.2017 a aparut MS Ordinul 377/2017 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a Programelor Nationale de sanatate publica pentru anii 2017 si 2018. (In attach)

In ceea ce priveste Medicina de familie, cu aplicabilitate de la 1 aprilie 2017, sunt cateva noutati:

1.Programul national de vaccinare:

– Nu se mai face vaccinul Hep B la nastere, in maternitate; in situatia in care mama este AgHBs pozitiva, se va face vaccinarea copilului la 6 saptamani de viata a copilului, apoi la 30 zile dupa prima doza si la alte 30 zile de la a doua doza, cu DTP-a-VPi-Hib-HepB, urmand ca la varsta de 11 luni copilul sa primeasca a IV-a doza – masura este provizorie, probabil din lipsa vaccinului!; Daca mama este AgHBs negativa, se face vaccinarea conform schemei de vaccinare fara recuperarea vaccinarii Hep B de la nastere; Deci, ATENTIE: Gravida sa fie trimisa sa faca AgHBs!

–  Se introduce vaccinarea cu Vaccin pneumococic conjugat la varsta de 2, 4 si 11 luni … cand vor avea bani!

–  Obligatii ale MF:

-sa realizeze catagrafia si sa estimeze necesarul de vaccin;
-sa efectueze vaccinarea persoanelor inscrise pe lista proprie si nu numai, la solicitarea DSP sau a parintilor/apartinatorilor cu vaccin de la MS sau achizitionat de parinti, in cazul DOVEDIRII discontinuitatilor in aprovizionare (?);
-vaccinarea se realizeaza dupa un consult medical prin care se confirma starea de sanatate – consultul si vaccinarea constituie un “serviciu de vaccinare”, se “recompenseaza” cu 25 lei, iar consultatia nu se raporteaza si la CJAS (in caz contrar serviciul este recuperat de DSP!);

ATENTIE: Examenul de bilant este serviciu separat si se raporteaza separat la CJAS!

-sa inregistreze in RENV si evidentele medicale primare, Carnetul de vaccinari, ca s-a facut vaccinarea;
-sa asigure lantul de frig;
-sa preia si sa asigure transportul vaccinurilor; desi la discutii s-a cerut insistent din partea noastra ca vaccinul sa fie adus la cabinet, dupa cum se vede…ramane ca inainte!
-sa depisteze, inregistreze si raporteze la DSP reactiile adverse post vacccinale (RAPI);
-sa participle la sedintele de instruire metodologica organizate de DSP;
-sa informeze parintii cu privire la vaccinari si calendarul de vaccinare;
-sa utilizezez eficient vaccinurile;
-sa raporteze lunar la DSP consumurile si stocurile de vaccin, detaliat pe fiecare tip de vaccin; asta desi exista RENV!

NOTA: La litera F din Norme, la capitolul “Natura cheltuielilor eligibile”, pe langa costurile vaccinului, seringilor, plata medicului de familie, intra si o lista intreaga de cheltuieli pe care DSP le poate deconta in cadrul acestui program, cum ar fi: intretinerea, mentenanta, metrologia spatiilor frigorifice, depozitarea, conservarea si neutralizarea deseurilor, cheltuieli de transport, procurarea, tiparirea sau multiplicarea imprimatelor, administrare si dezvoltare RENV, editare si tiparire de sinteze, rapoarte, ghiduri si buletine informative, postere, diseminare material, furniture de birou – creioane, pixuri, mape, hartie, toner tus, fax, copiator, CD, DVD,, radiere, calculatoare, copiatoare, hard diskuri, UPS, lazi/genti frigorifice, carburanti pentru autovehiule, pregatire profesionala etc.

Constat ca multe din cheltuielile cu vaccinarea, pentru DSP sunt decontate separat in cadrul PNI. La noi, medicii de familie se deduc din venitul obtinut pentru vaccinare.

Ma intreb si intreb: cu cat mai ramane un medic dupa ce face toate cele obligatorii in cadrul PNI, dupa ce primeste 25 lei pe serviciul vaccinare, dupa ce face cel putin 2 drumuri la judet pentru raportare si ridicare vaccin si i se dau cateva doze de vaccin???

2.Programul National de supraveghere si control a bolilor transmisibile prioritare:

-raporteaza bolile transmisibile, inclusiv cazurile cu transmitere sexuala depistate;
-participa la activitati de supraveghere si investigare a focarelor de boala transmisibila;
-efectueaza vaccinari suplimentare dispuse de DSP dupa consult medical si excluderea cazurilor contraindicate, consilieaza parintii sau apartinatorii;
-inregistreaza in RENV;
-urmareste si raporteaza RAPI;
-efectueaza anchetele epidemiologice pt cazurile de boala transmisibila;
-participa alaturi de specialistii DSP la actiunile de evaluare si investigare a situatiilor de risc epidemiologic, la efectuarea si investigarea situatiilor de risc epidemiologic, identificarea alertelor si raportarea lor.

CU ALTE CUVINTE, DESI MEDICUL DE FAMILIE ESTE CONSIDERAT MEDIC PRIVAT, FACE ACTIVITATE PUBLICA PRO-BONO, DAR ESTE TAXAT SI IMPOZITAT CA PRIVAT.

Si, la fel ca la imunizari, cheltuielile de functionare ale acestui program sunt eligibile pentru DSP, la noi se fac pe banii nostrii, caci, deh, suntem privati! Asa ceva…

3.Programul national de prevenire, supraveghere si control a infectiei HIV/SIDA:

– luarea in evidenta a gravidelor in primele luni de sarcina si recomandarea efectuarii testului de screening al infectiei HIV/SIDA prin laboratorul DSP territorial sau alte laboratoare acreditate;
-indrumarea gravidelor cu rezultat pozitiv catre medicul infectionist territorial;|

 4.Programul national de prevenire, supraveghere si control a Tuberculozei

– identifica si trimit cazurile suspecte de TBC la medicul de la dispensarul de pneumoftiziologie arondat;
 – inregistreaza cazurile suspecte in registrul special si urmareste efectuarea controlului de specialitate;
 – participa impreuna cu medicul specialist la efectuarea investigatiei epidemiologice si implementarea masurilor necesare la depistarea cazurilor de TBC si, daca sunt mai mult de 3 cazuri in colectivitate, impreuna cu medicul epidemiolog de la DSP, aplica masurile in focar;
 – efectueaza recuperarea vaccinarii BCG dupa testare cutanata la tuberculina la copii peste 3 luni;
– asigura TSS

CU ALTE CUVINTE, O ALTA ACTIVITATE PRO-BONO, ASIGURATA PE BANII SI MUNCA NOASTRA, DESI AM SOLICITAT, IN CONDITIILE CRESTERII INCIDENTEI ACESTEI BOLI, PLATA SEPARATA PENTRU DEPISTARE SI TSS!

Acest Ordin ne pune in postura ciudata de a fi tratati, inca o data, ca medici care “desfasuram activitate de interes public” – ca spitalul, medicina scolara, DSP-ul – iar cand este sa platim taxe si impozite, ni se spune: “voi nu sunteti considerati unitati de utilitate publica“.

 

Autor: Catalin Petrencic

1 Comentarii

  1. croitorusimonamarinela says:

    De vina suntem noi medicii de familie ! Nu suntem uniti,nu ne alegem oamenii potriviti care sa ne reprezinte,de colegiul medicilor nici nu pate fii vorba.Aveam Asociatia care acum nu cred ca mai exista.Am semnat prelungiri de contracte, fara nici un un ban in plus,spun ban pentru ca noi suntem obisnuiti sa avem mariri salariale cu 10,15 bani,/serviciu chiar mai putin,facem garzi pe aceeasi valoare a punctului de 10 ani ,sporurile pentru medicii din rural au ajuns inexistente etc.Nu-mi vine sa cred ca inghitim toate acestea. Oare chiar reprezenantii nostrii mai exista? A uitasem de concediu nici nu poate fii vorba,pentru noi codul muncii nu este valabil!!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: